Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2015 | Teme: e-bralnik

Ebralniki in knjižnice

Pridobitev in branje eknjig v angleščini in nekaterih drugih večjih zahodnih jezikih je postalo tako preprosto, da je težko najti tehten pomislek, zakaj si človek ne bi omislil ebralnika. Za to sta najzaslužnejši podjetji Amazon in Kobo, ki tudi izdelujeta najboljše ebralnike na trgu.

Nabrž bi se našel kak Sonyjev ebralnik, ki bi znal postreči z boljšo ločljivostjo ali kakšnim drugim posladkom, a se kljub temu ne bi mogel kosati z ekosistemom, ki je zrasel okoli blagovnih znamk Kindle in Kobo. Izposoja, kupovanje in branje eknjig bi moralo biti lažje kot delo s fizičnimi knjigami, a za slovenske bralce še ni tako. No, Kobovi bralniki lahko tu vsaj nekoliko pomagajo.

Več kot knjigarna

Amazon že dolgo ni več le spletna trgovina, saj se je podjetje razširilo na toliko področij, da bi težko našli izraz, ki bi zajel vse njihove dejavnosti. Na področju eknjig so orali ledino in si zagotovili tako prevlado, da počasi spominjajo na monopolista in trgu že nekoliko škodujejo. Kljub temu je težko oporekati velikanski količini knjig, ki jih lahko beremo na vseh možnih namiznih in mobilnih napravah, dokler je nanje naložena aplikacija Kindle, poleg nje pa že vrsto let prodajajo tudi ebralnike z istim imenom. Ti zadnja leta ne napredujejo več tako hitro, a so vendarle privlačne naprave, ki ohranjajo nizko ceno.

Letos so v Amazonu posodobili oba stara Kindla in dodali nov, dražji model Voyage, ki ga še nismo preizkusili. Tokrat smo brali na osnovnem Kindlu in različici Paperwhite.

Osnovna različica nima več fizičnih gumbov za obračanje strani, tako da zdaj beremo na zaslonu na dotik. To bi znalo razjeziti tiste, ki so imeli raje fizične gumbe. Ti imajo to prednost, da so ob zaslonu in lahko prst na njih počiva med branjem in ga pritisnemo, ko obrnemo stran. Zdaj pa stran obrnemo tako, da se dotaknemo »lista« in moramo nato prst zopet umakniti na rob bralnika. Teh težav se očitno zaveda tudi Amazon, ki je v dražji Voyage vgradil skrite gumbe na pritisk, ki so postavljeni na rob bralnika, tako da lahko stran obrnemo le s pritiskom na rob. V osnovnem modelu je nov še procesor in shramba se je z 2 GB povečala na 4 GB. Oboje je resda dobrodošlo, a ne vpliva znatneje na delovanje.

Model Paperwhite je ostal nespremenjen glede na lansko leto in je zdaj enak osnovnemu modelu, a ga na višjo raven povzdigne osrednja funkcionalnost, vgrajena osvetlitev zaslona. Ta upraviči razliko v ceni, saj je branje z žarečim zaslonom prijetno in odpravi potrebo po zunanji osvetlitvi.

Amazon torej mirno pluje naprej in Kindli so za vse, ki beremo v angleščini, nemščini ali francoščini, edina prava izbira.

Rešitev je v …

V članku o eknjigah je treba omeniti program Calibre. Ta je že od nastanka obvezna oprema slehernega bralca eknjig. Calibre zna namreč pretvarjati knjige v različne formate, tako da je mogoče tiste, ki jih vaš bralnik načeloma ne bi smel brati, spremeniti in naložiti v vaš ebralnik. Rezultati niso vedno stoodstotni, saj se nam lahko pripetijo nelogični prelomi strani ali besedila, a  večinoma deluje brezhibno. Na začetku program zahteva nekaj privajanja zaradi uporabniškega vmesnika, ki ni vrhunec oblikovanja. Ko Calibre osvojimo, pa je z njim mogoče spraviti v bralnik prav vse, kar želimo. Program je na voljo za Okna, Mac OS X in Linux in z vtičniki, ki so v spletu, je z njim mogoče odstranjevati tudi knjige, zaščitene s tehnologijo DRM (to je seveda nepošteno in kaznivo).

Voda

Vgrajena osvetlitev je bila zadnja večja novost pri ebralnikih in vodotesnost ni enako velik premik, a je večji, kot se zdi. Če bi sto bralcev eknjig povprašali, kje največ berejo, si upamo trditi, da bi bil odgovor na plaži, ob bazenu in v kadi, zelo pogost. Prav za te ljudi je Kobo naredil ebralnik Aura H2O, ki je vodotesen po standardu IP67, ki ga poznamo že z mobilnih napravah. Tako lahko bralnik potopimo v vodo do enega metra globoko in tam ostane pol ure. Vse to seveda velja, če s pokrovčkom pokrijemo vhod USB.

Drugače ima H20 4 GB shrambe in gigaherčni procesor, ki poganjata operacijski sistem, ta pa je od lani napredoval, saj se dosti lepše vede. Med sprehajanjem po nastavitvah tokrat nismo bili priča grafičnim artefaktom in zatikanju. Vgrajeno shrambo je mogoče razširiti s kartico MicroSD, a ker so knjige zelo majhne datoteke, bodo redki napolnili vgrajene štiri gigabajte.

Kobo je tako zopet dostavil dober bralnik, ki ima za seboj močan ekosistem angleških knjig, za Slovence pa ima še to prednost, da je nanj mogoče naložiti knjige iz digitalne knjižnice Biblos.si.

Biblos

O slovenski digitalni knjižnici Biblos.si smo nazadnje pisali, ko je bila še v preizkusni fazi in že takrat smo bili veseli premika, ki ga je ta projekt pomenil na področju eknjig v Sloveniji.

V Biblos.si se prijavimo s člansko številko in geslom, ki ga dobimo v fizični knjižnici. Nato moramo narediti še Adobe ID, ki bo potem omogočil delovanje vseh mobilnih aplikacij. Biblos.si je namenjen prav mobilnim aplikacijam na iOS in androidnih napravah. Med ebralniki je podprt prav Kobo, ki ga moramo prej registrirati v programu Adobe Digital Edition, nato lahko nanj prenesemo izposojene knjige. Postopek je razmeroma preprost. To lahko izjavimo predvsem zato, ker so se v Biblosu potrudili in izdelali kratke YouTube filmčke, ki uporabnika lepo vodijo po celotnem postopku. Seveda vse skupaj ne dosega svete preproščine Amazona, a gre kljub temu za način, kako slovenske knjige spraviti na ebralnik brez uporabe programov, kot je Calibre (več v okvirčku). Na spletni strani Biblos.si je na voljo že skoraj 1000 knjig in če imate mobilno napravo ali bralnik Kobo in ste vpisani v katero od podprtih knjižnic v Sloveniji, je Biblos odlična priložnost za branje slovenskih eknjig.

Biblos je slovenska e-knjižnica, ki s Kobovimi bralniki odlično deluje.

Biblos je slovenska e-knjižnica, ki s Kobovimi bralniki odlično deluje.

Najverjetneje pa boste v začetku nekoliko presenečeni, saj se Biblos, ki je v resnici e-knjižnica, obnaša precej podobno »pravi« knjižnici. Knjig za izposojo lahko namreč tudi zmanjka, in to tudi le v »vaši« knjižnici, v tisti iz sosednje občine pa so še na voljo. Prav tako bo sprva morda neprijetno presenečenje, ko bo knjiga po dogovorjenem času izposoje izginila iz bralnika, ker ste jo pač – vrnili. Za vse to seveda ni tehničnih razlogov, so pa – avtorski. Če je knjižnica kupila le X izvodov, jih pač ne more izposoditi X+1. Logično, mar ne?

Amazon Kindle

Prodaja: www.eventus.si

✓    Cena.

✗    Nima osvetlitve.

4593743

Amazon Kindle Paperwhite

Prodaja: www.eventus.si

✓ Odlična osvetlitev!

✗ Ni fizičnih gumbov.

4316590

Kobo Aura H2O

Prodaja: www.eventus.si

Cena: 240 EUR.

✓ Odlična osvetlitev, podpora Biblos.si, vodotesnost.

✗ Manjši ekosistem knjig kot pri Amazonu.

4553591

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji