Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2011 | Teme: android

Dve srci, ena pamet

Ob številnih modelih pametnih telefonov, ki jih je danes najti na trgu, se zastavi vprašanje, kaj še ponuditi, da bi prepričali kupca, da je neki telefon boljši od konkurence. Nekateri stavijo na zaslon, drugi na opremljenost, LG pri modelu Optimus 2X pa predvsem na zmogljivost procesorja.

Gre namreč za prvi pametni telefon, ki temelji na sistemskem čipu Nvidia Tegra 2. Ta ima dve procesorski jedri Cortex-A9 s hitrostjo delovanja 1 gigahertz, za grafiko pa skrbi kar osem grafičnih jeder GeForce. Poleg tega sistemski čip skrbi tudi za zakodiranje in dekodiranje videa visoke ločljivosti (1080p), zvok in podporo dvema zaslona ter prikaz prek vmesnika (micro)HDMI. Kar zajeten nabor funkciji za en čip, ki veliko obeta. In res se Optimus 2X v praksi izkaže za zelo hiter telefon. Brez težav predvaja video visoke ločljivosti, ga zna tudi snemati, seveda pa je procesna moč še najpomembnejša pri trirazsežnih igrah. Priloženi Shrek Kart, denimo, teče povsem mehko, odzivnost na upravljanje z nagibanjem pa je odlična. To niti ne čudi, saj je telefon opremljen z merilnikom pospeškov, žiroskopom, kompasom, merilnikom magnetnega polja, zaslon pa lahko hkrati prepozna kar deset prstov. Kaj točno bi človek počel na telefonu z vsemi prsti, sicer ni povsem jasno, a morda se bo tudi našel kdo, ki si bo znal to osmisliti. Naprava premore tudi sprejemnik GPS in radijski UKV sprejemnik.

LG je eden večjih izdelovalcev zaslonov, med drugim izdelujejo tudi slavni iPhonov zaslon Retina. Zato ne čudi, da je tudi zaslon Optimusa 2X zelo dober, predvsem osupljivo svetel, po navedbah izdelovalca pa tudi zelo varčen, saj za prikaz črne (ne) porabi 0 vatov energije. Toda v primerjavi s Samsungovimi modeli Galaxy zaslon na močnem soncu postane skoraj neuporaben, ima pa tudi manj žive barve (to po drugi strani pomeni tudi bolj pravilne, a večini ljudi manj všečne). Poraba sicer kljub hitremu procesorju ni večja kot pri drugih pametnih telefonih in ob normalni rabi preseže 24 ur. Še najhitreje se baterija prazni ob snemanju ali predvajanju videa HD.

Operacijski sistem je Android različice 2.2, vendar naj bi v kratkem dobil "uradno požegnan" Android 2.3 (sodeč po forumih ga mnogi namreč že nameščajo na napravo). LG Androida ni na veliko prilagajal, še največja posebnost je bržkone glasbeni predvajalnik, ki ga "potegnemo" iz gornje vrstice stanja in ga sploh ni mogoče zapreti. Opazili pa smo, da LG precej hitro porabi vire, tako da celo z "ubijalcem aplikacij" (Super Task Killer) lahko sprostimo največ 224 megabajtov pomnilnika od skupnih 512 megabajtov. Seveda pa lahko pomnilnik povečamo z uporabo dodatnih pomnilniških kartic.

Kljub temu da ima Optimus 2X precej vgrajenih senzorjev in je procesor silno hiter, pa je njegova odzivnost ob rabi uporabniškega vmesnika povprečna. Predvsem utegne koga zmotiti precej debelo steklo, ki lahko poskrbi, da takrat, kadar na primer tipkamo in je zaslon pod kotom, hitro zgrešimo želeno tipko in pritisnemo sosednjo. Za to, da se vmesnik ustrezno odzove, je treba tudi nekoliko več pritiska kot pri, denimo, Iphonu, a to utegne biti komu všeč, komu drugemu pa spet manj, vsekakor pa se je mogoče na to hitro navaditi.

Telefon je oblikovan dokaj minimalistično, prednja stran je prekrita z debelim steklom, pod tem je velik zaslon in štiri tipke, občutljive za dotik, na vrhnjem delu pa je še proti uporabniku obrnjena kamera, ki se ponaša z ločljivostjo 1,3 MP, a se ne more ravno ponašati s kakšno pretirano kakovostjo. Glede na to, da je namenjena primarno video konferencam ali video telefoniranju, to seveda ni niti njen namen. Pokrov hrbtnega dela je iz plastike, pri LG se torej, kljub temu da aparat posega v višji razred telefonov, niso odločili za uporabo kovine, ki odlikuje kakšen iPhone. Na hrbtni strani je sicer tudi objektiv za kamero in fotoaparat (zaščiten z dodatnim steklom). Kamera sicer zna snemati video ločljivosti do 1080p in pri tem ni opaziti težav s stiskanjem niti zahtevnejših prizorov z veliko podrobnosti, kot je npr. gozd. Kakovost posnetkov in fotografij je dokaj dobra, še posebej, ker gre pač za telefon. V primerjavi z namenskimi napravami je kajpada nekaj omejitev, predvsem hitrost ostrenja pri fotografiranju je dokaj majhna. Ima pa bistveno več možnosti nastavljanja kot, denimo, Iphone. Tako lahko poleg standardnega samodejnega ostrenja izberemo tudi sledenje obrazu ali makro način, na voljo je celo ročno ostrenje. Tu so tudi scenski programi, izbira ISO (do 800), štiri nastavitve temperature bele, različni učinki in celo takšne stvari, kot so panoramski posnetki, iskanje nasmeha in tako naprej. Kar zmogljiv snemalnik in fotoaparat, torej.

Na spodnji strani sta še kar kakovostna zvočnika (za to velikost, kajpada) in tudi priključek USB, na vrhu pa je poleg tipke za vklop in zvočnega priključka mini jack tudi priključek micro HDMI, s katerim lahko napravo povežemo s televizorjem. Ob strani sta le še tipki za glasnost.

LG z Optimusom 2X ponuja zanimiv in zmogljiv aparat, ki pa še čaka na to, da ga dodobra izkoristijo tudi programerji. Poleg tega čaka tudi na to, da LG morda nekoliko izboljša svoj Android (predvsem odzivnost in rabo pomnilnika), predvsem pa, da čim hitreje ponudi različico 2.3.

LG Optimus 2X

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.2.

Cena: Še ni znana, ker telefon pri nas še ni v prodaji.

Za: Hitrost, opremljenost, zmogljiv fotoaparat, podpora videu HD (snemanje in predvajanje), priključek HDMI.

Proti: Zaslon slabši na soncu, slabša odzivnost vmesnika, porabi veliko virov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji