Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2018

Dvanajsti iOS

Ob preizkušanju beta različice Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 12 smo ugotovili, da gre za ambiciozno nadgradnjo, ki se ukvarja predvsem z izboljšanjem delovanja doslej največje palete naprav, podpira 11 telefonov iPhone, 10 tablic iPad ter iPod Touch. Ko tole berete, je na voljo že uradna različica sistema, zato ni razloga, da ga ne bi preizkusili.

Največ dela pri operacijskem sistemu iOS 12 je bilo posvečenega delovanju telefonov iPhone in tablic iPad. Namesto zvenečih programskih pridobitev dvanajsto inkarnacijo Applovega mobilnega sistema krasi hitrost. Aplikacije se (tudi na starejših) telefonih odpirajo do štirideset odstotkov hitreje, pogostejša opravila so razbremenjena, boljše je odzivanje sistema v stresu, optimizirano delovanje je za nameček varčno.

Screen Time

Ogromno napora so razvijalci vložili v manjšanje motenj, ki jih v vsakdanjem življenju uporabniku povzroči telefon. Opcija nemotenega delovanja Do Not Disturb tako utiša telefon ter hkrati prepreči pojavljanje opozoril na zaslonu naprave. Utišamo lahko posamezna obvestila ter izbrane nameščene aplikacije, določimo lastne omejitve pri uporabi telefona in podmladku preprečujemo pretirano rabo mobilnih naprav, saj jo z nastavitvami lahko nadzorujemo.

Zmožnost Screen Time je namenjena ozaveščanju uporabnikov o času, ki ga preživijo s telefonom, identifikaciji osrednjih krivcev za pretirano rabo in opogumljanju v primeru abstinenčne krize.

Zdravju uporabnika je v prvi vrsti namenjena nova zmožnost Screen Time, ki skrbi za uravnoteženo razmerje med tehnološkimi pripomočki in življenjem posameznika. Sistemu iOS 12 priložena aplikacija samodejno beleži čas, ki ga porabimo za napravo ter posamezne programe. Uporabljene programe zna razvrstiti v vsebinske kategorije ali po delovanju, tako zlahka ujamemo programski izdelek, ki nam dnevno pošlje največ sporočil oziroma opozoril. Poleg dnevnega pregleda Screen Time izdela podrobno tedensko poročilo, s katerim lažje identificiramo največje krivce za našo obsedenost s telefonom iPhone ali tablico iPad. Screen Time najdemo kot nov vnos v nastavitvah Settings ali v obliki lebdečega pripomočka, ki ga dodamo ali odstranimo z namenskega zaslona z gumbom Edit.

Po novem lahko aplikaciji določimo časovno omejitev Add Limit, zunaj katere bo potrebovala posebno dovoljenje za delovanje.

Podobno kot Android 9 Pie nam iOS 12 ob pomoči programa Screen Time omogoča, da najbolj nevarnim aplikacijam omejimo čas, ki ga bodo preživele z nami. Če nam pri delu vnaprej določene časovne kvote zmanjka, na kar nas sistem samodejno opozori, moramo nadaljevanje izrecno omogočiti. Mehanika omejitev se odlično naveže na starševski nadzor jabolčnega telefona ali tablice, kar za starše pomeni večjo moč in nadzor nad pogostostjo otrokovega stika z mobilnim zaslonom.

Skupine opozoril

Zmeda jabolčnega opozorilnega središča je omiljena z zlaganjem sorodnih obvestil v kupe.

Ljubitelji Applovih mobilnih naprav smo si edini, jabolčno opozorilno središče je prava zmeda. V Cupertinu želijo kritikom ustreči z zbiranjem opozoril v skupine, kjer bosta omogočena skupinsko branje in brisanje, kar bo olajšalo uporabnikovo interakcijo z opozorili posameznega programa. Skupinska opozorila, do katerih dostopamo z zaklenjenega zaslona s potegom prsta navzgor ali kjerkoli drugje z gesto od vrha navzdol, se na zaslonu zdaj zložijo v kup, kar zmedo naredi znosno. Zajetnost prikazanega kupa prikazuje število neprebranih vnosov, ki čakajo na našo pozornost. Z gumbom Manage dostopamo do naprednejših nastavitev skupine opozoril, kjer lahko posamezne skupine prekličemo ali zgolj utišamo.

Baterija

Podatki o porabi energije so deležni izdatnejšega grafičnega upodabljanja, ki ponazori do deset dni trošenja baterije.

Informacije o porabi energije so v operacijskem sistemu iOS 12 razdelane podrobneje kot kadarkoli poprej. V nastavitvah Settings Battery najdemo priročne grafe, ki predstavijo stanje baterije v zadnjih štiriindvajsetih urah ter dinamiko rabe. Čas uporabe je dodatno razdeljen na delovanje z vključenim in ugasnjenim zaslonom, po želji se prikažejo združene informacije zadnjih desetih dni. Nadgradnja za nameček obdrži seznam največjih porabnikov in podatke o zdravju baterije, ki razkrijejo, koliko se je poslabšala zmogljivost energijskega vložka od dneva nakupa telefona.

FaceTime

Program za neposredno sporočanje bo podpiral skupinske pogovore z dvaintridesetimi udeleženci.

Skupinski je po novem tudi FaceTime, odličen jabolčni program za glasovno in video komunikacijo. Poleg pogovora v dvoje poslej omogoča seanse z dvaintridesetimi udeleženci. Gnečo na zaslonu so razvijalci iz Cupertina izvirno rešili s povečevanjem pogovornega okna udeleženca, ki je trenutno pri besedi. Ker je prikaz lastne podobe včasih dolgočasen, je podprta tudi predstavitev udeleženca pogovora z animiranim emotikonom. Apple omogoča skupinske pogovore ne glede na uporabljeno jabolčno napravo, kar pomeni, da bo uporabnik s telefonom iPhone zlahka poklical tako posameznika s tablico iPad kot navdušenca nad Maci. Skupinski pogovor začnemo tako, da v programu pri določanju naslovnika večkrat uporabimo znak plus ter na seznam To dodamo vse želene udeležence, nakar izberemo le še želeni način komunikacije, Audio za glasovni klic ali Video za priključitev slike. Opomniti velja, da zmožnost menda ne bo nared do uradne splavitve operacijskega sistema iOS 12, tako da bo treba nanjo še malo počakati.

Animirani emotikoni

Nadgradnja Applovega sistema iOS med drugim razširi nabor animiranih emotikonov, ki na telefonu iPhone X oponašajo lastnika. Novinci duh, koala, tiger in dinozaver T-Rex so naučili stare znance upoštevati naprednejše grimase uporabnika, kakršen je, na primer, iztegnjen jezik. Če nas ponudba animiranih emotikonov ne zadovolji, si po želji omislimo lastne. Ena večjih pridobitev mobilnega operacijskega sistema iOS 12 se imenuje Memoji. Emotikonu lahko določimo barvo kože, pričesko in modne dodatke.

Obogatena resničnost

Program Measure je zanimiv programski pripomoček, ki pri merjenju predmetov dokaj učinkovito zamenja klasični meter.

Obogatena resničnost je osrednja usmeritev novega Applovega sistema. V Cupertinu so zanjo izumili novo obliko zapisa, poimenovano USDZ, ki jo bodo med prvimi s svojimi aplikacijami posvojili Adobe, Autodesk in Sketchfab. Kot primer dobro osmišljene obogatene resničnosti je Apple z iOS 12 splavil novo aplikacijo za merjenje razdalje. Program Measure omogoča učinkovito merjenje predmetov ali sten okoli nas. Delovanje je preprosto, v objektiv kamere ulovimo predmet merjenja, določimo začetno in končno točko, nakar program dokaj natančno izmeri razdaljo med njima. Čeprav je na tržnici App Store že precej izdelkov s podobno funkcionalnostjo, si upamo trditi, da jih Applov Measure z natančnejšim zaznavanjem resničnosti prekaša.

Fotografije

Bralnik kod QR je vgrajen v Applovo aplikacijo za fotografiranje.

Novi Applovi telefoni iPhone XS ne prinašajo večjih posodobitev kamere, zato je toliko bolj dobrodošla v operacijskem sistemu iOS 12 prenovljena aplikacija za fotografiranje. Način Portrait bo izboljšal ločevanje predmeta od (zamegljenega) ozadja, tehnologija pa bo na voljo tudi drugim razvijalcem. Tem ne bo treba več pisati programov za branje kod QR, saj je ta zmožnost v privzeto programsko opremo za fotografiranje že vgrajena.

Podobno prenovljena je aplikacija za pregledovanje fotografij Photos, ki ima izboljšano iskanje na ravni priljubljene storitve Google Photos. Aplikacija samodejno prepozna dogodke na slikah, jih označi in razvrsti. Skupaj s pametnimi predlogi omogoča naknadno filtriranje po osebah, krajih in času. Iskanje je olajšano z vnosom več pojmov ter s priročnostjo digitalne pomočnice Siri. Zavihek For You je namenjen osebno naravnanim predlogom za izboljšanje in deljenje slikovnih izdelkov posameznika. Deljenje je znatno napredovalo s predlogi, komu naj se posamezna fotografija pošlje, ter z dražljaji, ki prejemnika spodbodejo, da slike, na katerih je pošiljatelj, pošlje tudi sam. Do bo deljenje varno, je pošiljanje oplemeniteno z naprednim šifriranjem programa za neposredno sporočanje iMessage.

Siri

Že omenjena digitalna pomočnica Siri odrašča s svežimi zmožnostmi, med katerimi ob pomoči strojnega dodatka (Tile) ne manjka niti iskanje izgubljenih ključev. Drugače je Siri postala zmogljiva prevajalka, ki žonglira z več kot štiridesetimi jezikovnimi pari, navdušenka nad motošportom, ki postreže z izidi, s statistiko in koledarjem dirk NASCAR ter formule 1, kulinarična poznavalka, katere znanje seže prek običajnih receptov, saj je sodobno ozaveščena o priporočljivosti posameznih sestavin, sledilka znanih osebnosti in varuhinja shranjenih prijavnih podatkov in gesel. V operacijskem sistemu iOS 12 se Siri odziva na klic Hey, Siri, četudi je telefon v načinu nizke porabe energije Low Power Mode, prav tako je pridobila nekaj novih naglasov, med drugim irskega in južnoafriškega.

Sistem in aplikacije

Pred operacijskim sistemom iOS 12 ni bilo možnosti, da bi se sistem samodejno nadgrajeval oziroma posodabljal. Ko je bila v preteklosti na voljo posodobitev, nam je željo po namestitvi prikazala ikona Settings. Mobilne naprave z iOS 12 so končno pridobile funkcionalnost, kakršno poznamo uporabniki Applovih računalnikov Mac. Če v nastavitvah Settings, General, Software Update nastavimo Automatic Updates na On, se bodo vse prihodnje nadgradnje samodejno prenesle in namestile čez noč. Telefon pa mora biti ob tem povezan prek brezžičnega omrežja z internetom ter priklopljen na elektriko.

Novi telefoni iPhone X, XS, XS Max ter XR nimajo več osrednjega gumba. Medtem ko so ga pri upravljanju telefona uspešno nadomestile geste, je štafeto odklepanja naprave od bralnika prstnih odtisov bolj ali manj uspešno prevzela prednja kamera FaceID. Ta bo pri opravljanju svojega posla v operacijskem sistemu iOS 12 boljša, saj po novem sprejme dve različici lastnikovega obraza. Brade, nove pričeske in druge začasne spremembe videza glave tako ne bi smele več predstavljati težav.

Sistemska opravila bodo v sistemu iOS 12 manj zahtevna. Tako bo dvostopenjsko preverjanje pristnosti Two-Factor Authentication, ki na napravo pošlje štirimestno številčno kodo ter nato zahteva njen vnos, nad navidezno tipkovnico prikazalo bližnjico do zahtevanega gesla. Ob kliku nanjo bo sistem sam zapolnil ustrezna vnosna polja.

Digitalni diktafon Voice Memos posnetke shranjuje v oblak iCloud.

Apple običajno ob večji posodobitvi operacijskega sistema posveti dobršen del pozornosti manjšim priloženim programskim pripomočkom in tudi tokrat ni nič drugače. Z zavihkom Browse in stranskim stolpcem za navigacijo je izboljšan pregledovalnik novic Apple News, medtem ko je prekupčevalska aplikacija Stocks povsem prerojena z grafi in naslovi novic, za katere osebno skrbijo Applovi uredniki. Branje (in poslušanje) knjig se bo poslej odvijalo v preimenovani aplikaciji Apple Books, povezava telefona ali tablice z avtomobilom CarPlay pa je bogatejša za podporo aplikacijam tujih razvijalcev, med katerimi toplo pozdravljamo Googlovi navigaciji Waze in Maps. Diktafon Voice Memos, obogaten s sinhronizacijo z oblakom iCloud in s prenovljenim uporabniškim vmesnikom, bo prvič zaživel na tablicah iPad, aplikacija Apple Music pa bo od zdaj naprej podpirala iskanje pesmi po delu njihovega besedila. Več je v novem sistemu možnosti dotika 3D in shranjevanja gesel. Prijavne podatke med napravami lahko končno delimo tudi s priročno jabolčno zmožnostjo AirDrop, ki omogoča posredovanje gesel drugim uporabnikom, ne da bi jim razkrili njihovo vsebino.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji