Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2013 | Teme: kamera

Drugo cestno oko

V avtomobile se seli vse več elektronskih pripomočkov. Med tistimi, ki jih izdelovalci še ne vgrajujejo serijsko, so pa vedno bolj priljubljeni med uporabniki, so vsekakor tudi t. i. avto kamere. Vozniki se za njihovo namestitev odločajo iz različnih razlogov, bodisi zaradi snemanja lastne vožnje (in vragolij) bodisi zaradi večjega občutka varnosti (s kamero imajo pri roki dokaz, kaj se je dogajalo na cesti). Preverili smo, kako se avto kamera obnese v praksi, in jo primerjali s sorodnimi aplikacijami, ki jih lahko namestimo v pametne telefone in te spremenimo v podobne naprave.

Na preizkus smo dobili avto kamero AKG-100, ki velja za enega zmogljivejših modelov na domačem trgu, njen prodajalec pa celo navaja, da gre za trenutno najbolj razširjeno avto kamero v Sloveniji. Po tehnični plati ji ne moremo prav veliko očitati, saj podpira zajemanje video posnetkov v polni visoki ločljivosti (Full HD 1080p), za razliko od cenejši izdelkov pa ima tudi vgrajen sprejemnik signalov GPS, kar njeno funkcionalnost dodatno razširi. Tako kamera v vsakem trenutku zazna premikanje (ali stanje) vozila in njegovo hitrost, vse to pa si uporabnik lahko po koncu snemanja tudi ogleda v namenski aplikaciji na računalniku. Video zajem lahko poteka v različnih ločljivostih, datoteke pa se shranjujejo v zapis .MOV na kartico vrste mikro SD (za višje ločljivosti je priporočljiva raba hitrejših kartic, npr. Class 10). Kakovost video posnetkov (snemamo lahko tudi zvok) pri dnevni svetlobi je dobra, ponoči pa se kljub štirim diodam LED znatno poslabša. Kamera sicer podpira t. i. snemanje v zanki, kar pomeni, da zna ob pomanjkanju prostora na kartici samodejno izbrisati/prepisati starejše posnetke.

Zelo dobrodošel del opreme je pospeškomer, ki ob nenadnem pojemku ali pospešku (beri: udarcu ob trku), torej nesreči, shrani in obenem zaščiti posnetek pred izbrisom. Ta posnetek lahko nato s kartice zbrišemo le ob priklopu kamere na računalnik. V kamero je vgrajeno tudi tipalo gibanja, ki lahko rabi kot sprožilec video nadzora parkiranega vozila. K sreči pozna različne stopnje občutljivosti, vsem pa je skupno to, da se snemanje sproži razmeroma hitro. Pomanjkljivost takega početja je seveda hitro prazna baterija (majhna baterija zadostuje le za slabe pol ure snemanja) in pa izpostavljenost kamere tatovom – s svojimi zunanjimi merami, zlasti nosilcem, je namreč ni moč enostavno skriti v vozilu. Ob namestitvi v vozilo kamero povežemo z 12 V napajalnikom, ki skrbi za njeno stalno napajanje, ob zagonu motorja pa poskrbi, da kamera samodejno začne snemati.

Kamera AKG-100 lahko deluje tudi kot fotoaparat, pri čemer je ločljivost posnetkov 5 milijonov pik (ločljivost fotografij pa do 2592 × 1944 pik). Kakovost fotografij je v primerjavi s fotografijami boljših pametnih telefonov ali žepnih fotoaparatov zgolj povprečna, vsekakor pa bo zadovoljila uporabnike, ki želijo ob morebitnih težavah hitro nabrati »dokazno gradivo«. Videoposnetke in fotografije lahko pregledujemo na majhnem zaslonu (vsega 3,8 cm diagonale), še bolje pa se obnese povezava z računalnikom (USB) ali digitalnim televizorjem (izhod mikro HDMI). Pohvalno so v škatli priloženi prav vsi kabli in slovenska navodila.

Avto kamera ali pametni telefon?

Prva prednost aplikacij, ki znajo pametni mobilnik spremeniti v avto kamero, je seveda cena, saj lahko najdemo več brezplačnih primerkov. V Monitorju smo jo zato primerjali z zmogljivostmi preproste aplikacije AutoKam, ki zna prav tako izkoristiti v telefon vgrajeni modul GPS in zbirati dodatne informacije o vožnji. Še več, ponuja tudi več informacij o cesti, po kateri vozimo. Kakovost posnetkov bo seveda odvisna od uporabljenega telefona, a bodo vsaj zvečine primerljivi oziroma boljši od majhne avto kamere. Zato pa širokokotna leča kamere s svojim 140 stopinj obsegajočim vidnim kotom omogoča bistveno širši pogled na dogajanje kot objektivi pametnih telefonov. Tudi ergonomija vakuumskega nosilca je bistveno boljša (bolj prilagodljiva) kot pri univerzalnih ali namenskih nosilcih za mobilnike (ti pač zvečine ne predvidevajo snemanja dogajanja za hrbtom naprave).

Del dodane vrednosti kamere je vsekakor program DataKam Player, ki ob zagonu prikaže kar štiri področja informacij – poleg samega predvajanja posnetka (v največjem oknu) imamo ob desni strani še možnost ogleda zemljevida prevožene poti (ter pregleda in urejanja datotek), pod posnetkom pa se odvija prikaz hitrosti in podatkov senzorja gibanja.

Kamera AKG-100 s ceno 159 evrov ni prav poceni, saj se na domačih in tujih spletnih tržnicah najdejo tudi cenejši, a funkcionalno primerljivi izdelki. V bran ji sicer lahko zapišemo dobro založenost z opremo (poleg nosilca prejmemo vse potrebne kable in slovenska navodila), škoda le, da ni poslovenjena tudi programska oprema za pregled in obdelavo posnetkov na računalniku.

AKG-100

Avto kamera.

Izdeluje: »Kitajci«.

Prodaja: www.avtokamera.si.

Cena: 159 EUR.

✓    Nabor funkcij.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji