Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2014 | Teme: računalnik

Dodatna moč spletnih brskalnikov

Spletni brskalniki so postali več kot le orodje za pohajkovanje po spletu. V njih se družimo s prijatelji, igramo igre, pišemo knjige, poslušamo glasbo in gledamo filme. Ker brskalnika praktično ne zapuščamo več, mar sploh še potrebujemo operacijski sistem? Google pravi, da ne. Z nekaj naslednjimi razširitvami mu nemara kmalu pritrdimo.

Spletno brskanje

Pri spletnem brskanju so nadvse uporabni pripomočki za odloženo branje. Ko naletimo na zanimivo spletišče, časa zanj pa nam v tistem trenutku zmanjka, smo hvaležni za gumb, ki nam omogoči kasnejše vračanje nanj. Pocket je spletna storitev za tako kasnejše branje. Običajen seznam priljubljenih spletnih mest, ki ga ima vsak spletni brskalnik, nadgradi s preoblikovanjem spletišča za lažje branje in možnostjo prebiranja brez spletne povezave. Ker ima Pocket odjemalce na praktično vseh elektronskih napravah, ne glede na operacijski sistem in stopnjo mobilnosti, nam produktivnost neskončno poveča. Vtičnik za spletni brskalnik v uporabniški vmesnik vgradi gumb, s katerim spletne strani označimo za kasnejše branje, spletna aplikacija Pocket pa nam ponuja dostop do shranjenih vsebin kar znotraj dežurnega brskalnika.

Zavihki so zmogljivo orodje resnejših spletnih pohajkovalcev. Vedno zmogljivejši računalniki nam ob pomoči izboljšanih spletnih brskalnikov omogočajo izdatnejše število odprtih strani, med katerimi preprosto preklapljamo, kakor se nam zljubi. Priljubljena praksa kljub temu ne gre v nedogled. Določene omejitve nam postavi pomnilnik, večinoma pa nas prizemlji lastna sposobnost nadzorovanja nepregledne množice spletnih vsebin. Vtičnik TooMany Tabs nam odprte zavihke predstavi iz ptičje perspektive in nam omogoči, da nepotrebne zajedavce pomnilnika preprosto odstranimo. Podobno sprostitev vgrajenemu RAMu zagotovi dodatek The Great Suspender, ki zadržani zavihek zaustavi, da ne troši več sistemskih virov, obenem pa ga imamo še vedno na dosegu roke. Dodatne nastavitve med drugim omogočajo zaustavljanje zavihkov glede na določen časovni interval in samodejno obnavljanje v primeru klika po spletnem mestu z rezervne klopi.

Dodatek storitve za kasnejše branje Pocket, ki besedilo preoblikuje v čitljivejšo obliko in omogoča uživanje brez povezave, nam olajša označevanje najdenih spletnih vsebin.

Dodatek storitve za kasnejše branje Pocket, ki besedilo preoblikuje v čitljivejšo obliko in omogoča uživanje brez povezave, nam olajša označevanje najdenih spletnih vsebin.

Današnji spletni brskalniki so v primerjavi s starimi starši izpred let pravi modri dirkači, zato je brzenje po spletu z njimi čisti užitek. Kljub temu se tu in tam primeri, da določenemu uporabniku ali na posameznih straneh neznana zavora precej upočasni promet. Mehaniku, ki zaporo odpravi, je ime FastestFox (Firefox, Chrome). Ena izmed možnosti programa so neskončne strani (Endless Pages), ki na daljših porazdeljenih spletnih straneh samodejno prestavijo brskalnik na naslednjo stran. Uporabnik dogajanje komajda opazi, saj se naslednja stran v ozadju že vnaprej prenese iz spleta. Ob označevanju spletnega besedila nam dodatek ponudi priročen oblaček, iz njega pa po potrebi izberemo želeni iskalnik, ki se bo podal na lov za označenim terminom. Med boljše pridobitve dodatka FastestFox sodi nadgradnja vnosne vrstice AwesomeBar (Chrome), ki pod zadetki iz zgodovine med pisanjem dinamično prikazuje tudi Googlove najdenčke. Če iskalnik uporabljamo pogosto, bo ta optimizacija hitro postala del vsakdana in brez nje ne bomo več mogli.

Vtičnik FastestFox ob označenem besedilu prikaže priročen oblaček z najrazličnejšimi možnostmi spletnega iskanja.

Vtičnik FastestFox ob označenem besedilu prikaže priročen oblaček z najrazličnejšimi možnostmi spletnega iskanja.

Spletni nakupi, elektronska pošta, oblačna glasba in milijon drugih storitev imajo nekaj skupnega: vsi po vrsti zahtevajo uporabniški račun. Sodobnemu človeku se takih prijavnih podatkov nabere za dobro knjigo. Za obvladovanje mase uporabniških imen in gesel si sproti izmišljujemo razne zvijače. Najpogostejši, najočitnejši in hkrati najnevarnejši je uporaba istega gesla za vsa spletišča in storitve, na katere naletimo. Ko pod napadi spletnih zlikovcev klecne le ena izmed naših strani, smo nepridipravom praktično podarili dostop do vseh. Zanesljivejša rešitev so upravitelji gesel. V spletu jih najdemo precej, od brezplačnih do plačljivih. Če na namizju prevladuje priljubljeni 1password, si spletne brskalnike največkrat razširimo z dodatkom LastPass.

Zbiralnik prijavnih podatkov LastPass je že v brezplačni različici nadvse zmogljivo orodje, ki prispeva tako k varnosti kot udobju.

Zbiralnik prijavnih podatkov LastPass je že v brezplačni različici nadvse zmogljivo orodje, ki prispeva tako k varnosti kot udobju.

Za razliko od drugih podobnih storitev, ki prijavne podatke shranjujejo v datoteko ali v oblačno shrambo tujega lastnika, se gesla v LastPassu hranijo v strežnikih matičnega podjetja. Rahločutnežem to morda ne bo všeč, a odgovorni v LastPassu zagotavljajo, da ni vzroka za bojazen. Vsa gesla se pred odhodom iz krajevnega računalnika kriptirajo in šele nato pošljejo oddaljenim strežnikom. S tem so varovana tudi za primer, če bi se strežnikov in podatkov v njih polastili spletni zlikovci. Logika programa je tesno vezana na splet. Brez odjemalca, z vtičniki za najbolj priljubljene brskalnike na trgu in s podporo mobilnim napravam je uporaba storitve za uporabnika nadvse preprosta. Pri registraciji lahko vnesemo tudi podrobnejše podatke, ki nam bodo v prihodnosti rabili ob prvem obisku posameznega spletišča. Zmožnost nam prihrani zelo veliko časa ob prijavljanju v sveže najdene spletne storitve ali pri nakupovanju na izbrani mobilni/spletni tržnici. Osrednjo funkcionalnost shranjevanja prijavnih podatkov LastPass nadgradi s samodejnim generiranjem gesla. Ob naslednjem obisku spletne strani, tudi na drugem računalniku, nam LastPass ponudi prijavne podatke, ne da bi dejansko vedeli za njihovo vsebino. Za nameček storitev podpira tako uvoz kot izvoz shranjenih gesel, tako da lahko v kateremkoli trenutku (nezadovoljstva) upravitelja gesel zamenjamo z drugim.

Dodatek za zajemanje zaslonskih slik Awesome Screenshot ponuja vrsto možnosti za shranjevanje zajetega gradiva.

Dodatek za zajemanje zaslonskih slik Awesome Screenshot ponuja vrsto možnosti za shranjevanje zajetega gradiva.

Po spletu iščemo najrazličnejše informacije. Najdeno si shranimo z označevanjem oziroma dodajanjem spletnih strani na seznam priljubljenih, besedilo kopiramo v lastne dokumente, slike si prenesemo na disk, vsebino pa dodajamo priljubljeni storitvi za kasnejše branje. Še en način je za shranjevanje najdenega v spletu. Izdelavo zaslonskih slik znotraj spletnega brskalnika Chrome omogoča vtičnik Awesome Screenshot: Capture & Annotate. Poleg preprostega zajemanja celotne slike ali zgolj določenega predela omogoča tudi kasnejše označevanje in dopisovanje informacij na ustvarjeno grafiko.

Priljubljeno spletišče YouTube ponuja obilo zabave v obliki tako krajših kot daljših video posnetkov. Uporabniki smo z izkušnjo večinoma zadovoljni, a ob pogostejši rabi hitro opazimo veliko hibo, ki je še posebej moteča pri ogledu dolgometražcev. Če določeni video zapustimo na sredini predvajanja in se kasneje vrnemo, bo spletišče zgodbo ponovilo od začetka, saj na YouTubu ni možnosti, da bi posnetke gledali od točke, kjer smo ostali nazadnje. Težavo nam elegantno reši dodatek Video Resumer, ki se skrije v spletni brskalnik Chrome (ali Firefox) in tam pridno zapisuje položaj v posameznih video posnetkih. Pripomoček deluje brez napak. Ni važno, v kakšnem stanju smo posnetek zapustili, Video Resumer vedno ve, kje se je to zgodilo. Ne zmoti ga nasilno zapiranje brskalnika, sprehajanje po zgodovini brskanja, niti uporaba ali neuporaba gumba za premor. Obenem si zasluži pohvalo za neopazno delovanje, ki kljub pridnosti v ozadju ne zahteva pretirane strojne moči, to pa ohranja sistemski vire v pripravljenosti za druga pomembnejša opravila.

Hover Zoom slike na spletni strani poveča, ne da bi jih morali prej odpreti.

Hover Zoom slike na spletni strani poveča, ne da bi jih morali prej odpreti.

Spletne strani so polne pomanjšanih sličic. To nas praviloma ne moti, tu in tam pa nas pot zanese na spletišče, ki je polno čudovitih fotografij. Žal je vse premalo, da bi se oči naužile njihove lepote, zato posežemo po pripomočku Hover Zoom. Zamisel je preprosta, namesto da bi s klikom povečali posamezno sliko in odpirali novo stran oziroma zavihek v braskalniku, se z miško sprehodimo do želene fotografije in za hip postojimo nad njo. Hover Zoom fotografijo nemudoma poveča do največjih mer. Ko glodavca prestavimo, slika izgine, ob počitku na novi lokaciji pa se prikaže nova. Dodatek ni brez težav, zmoti občasno kolcanje, ko (pre)dolgo čakamo na povečano različico sliko, obenem pa nas hitro spravi v zadrego, če povečavo prikaže ob nepravem trenutku. Kljub omenjenim zadržkom gre za priročno orodje, ki ga je užitek uporabljati.

Dolge spletne ankete, vprašalniki in drugi prijavni obrazci imajo eno veliko napako. Ker gre za dinamične spletne strani, ki izpolnjeno pošljejo oddaljenemu strežniku šele po pritisku gumba za naprej ali potrditev, lahko ob prekinitvi napajanja ali izgubi internetne povezave hitro izgubimo začeto delo in ob vrnitvi računalnika v normalno stanje zopet začnemo od začetka. Lazarus Form Recovery je preprost pripomoček, ki tako katastrofo prepreči. Ob izpolnjevanju spletnega obrazca tipkanje sproti shranjuje v krajevni strežnik SQLITE, da bi nam bila vsebina vedno dosegljiva na zahtevo. Če pri oddajanju obrazca pride do napake, izberemo ukaz Recover Form (ali Recover Text, če želimo zgolj posamezen del vnesenega besedila) in izgubljeno delo brez muje prikličemo skoraj nazaj na zaslon. Pod dodatne priboljške prištevamo šifriranje zajetih podatkov, zaporo snemanja gesel in zaporo določenih spletnih strani. Dodatek deluje primarno v brskalniku Firefox, najdemo pa ga tudi uporabniki Googlovega spletnega pripomočka Chrome.

Šele z vtičnikom WebTimer se zavemo, koliko časa preživimo v spletu.

Šele z vtičnikom WebTimer se zavemo, koliko časa preživimo v spletu.

Že na začetku smo omenili, da večino računalniškega življenja preživimo v izbranem spletnem brskalniku. Koliko ur se nabere po posamezni spletni storitvi, nam pokaže dodatek WebTimer. Odličen pripomoček nam šteje čas, preživet v spletu. Ob koncu dneva nam v ličnem grafu izriše največkrat obiskane strani in koliko časa smo prebili na njih. Obenem nam graf prilagodi glede na povprečne vrednosti ali celotno obdobje od namestitve vtičnika. Dodatni zmožnosti omogočita deljenje rezultatov s prijatelji ter vnos izjeme, naslova, ki se ne prišteva k izkupičku. Koristno orodje nam razodene, koliko časa preživijo otroci na Facebooku, kaj nam odžre dobršen kos delovnega dne ali kdaj smo pretiravali s spletnimi igrami na srečo. Edini resnejši očitek velja pomanjkanju sinhronizacije med računalniki. Ker se v Chrome večinoma prijavljamo z istim računom, bi bilo fino, ko bi dodatek znal čas, preživet za različnimi računalniki, sešteti skupaj.

Družabna omrežja

Dodatek Buffer olajša upravljanje družabnih omrežij Facebook, Twitter in LinkedIn (ter App.net in Google+). Brezplačna različica omogoča povezavo enega računa v izbranem družabnem omrežju in do deset načrtovanih objav. Naročnina Awesome (10 USD na mesec) omejitve odpravi. Osrednja zmožnost spletnega dodatka so odložene objave, z zavihkom Schedule pripomočku določimo, kdaj naj se načrtovane objave dejansko znajdejo v spletu. Zmožnost je nadvse priročna, saj poskrbi za redno osveževanje družabne strani, to pa pritegne večje število obiskovalcev in obenem razbremeni uporabnika/skrbnika. Po vnosu urnika se lotimo objav. Sestavki v čakalni vrsti se objavijo v naslednjem določenem terminu. V kombinaciji z drugimi razširitvami spletnih brskalnikov Buffer še pridobi na priročnosti. Z dodatkom IFTTT mu na primer olajšamo izvajanje ponavljajočih se opravil. Družabna omrežja se priročnosti Bufferja zavedajo, zato ob nameščenem dodatku pri ustvarjanju objav dodajo gumb, ki na lastno roko pričara zmožnosti pripomočka. Za nameček so avtorji poskrbeli tudi za mobilne uporabnike. Ko družabno zasvojeni uporabniki ne moremo več brez Bufferja, si ga omislimo še na izbranem pametnem telefonu (iOS, Android).

Buffer nam olajša udejstvovanje v družabnih omrežjih.

Buffer nam olajša udejstvovanje v družabnih omrežjih.

Družabni uporabniki bodo veseli tudi naslednjega dodatka. Shareaholic je v bistvu čudežni gumb, s katerim uporabnik najdeno vsebino po hitrem postopku deli s prijatelji v najrazličnejših družabnih omrežjih po spletu. Seznam podprtih ponudnikov druženja je res impresiven. Shareaholic poleg osnovnega poslanstva skrbi še za ustvarjalce spletnih strani. Zanje spremlja uspešnost propagandnega gradiva, ob pomoči namenskega gumba ponuja svoje storitve na tujih straneh in jih obvešča o dogajanju po elektronski pošti.

Dodatek Click&Clean nam v enem samem zamahu pobriše piškotke, zgodovino in datoteke, ki so se med brskanjem nagrmadile v računalniku.

Dodatek Click&Clean nam v enem samem zamahu pobriše piškotke, zgodovino in datoteke, ki so se med brskanjem nagrmadile v računalniku.

Varnost

Spletno brskanje ni za rahločutne. Ob pohajkovanju po spletu poleg srečevanja z najrazličnejšimi vsebinami dajemo svetu na ogled sebe. Skoraj ni spletne storitve, ki ne bi tako ali drugače vohljala za nami, svoje pa prispevajo še spletni brskalniki. Resda se stvari spreminjajo na bolje, a je zasebnost kljub temu bolje vzeti v svoje roke. Med dodatki mrgoli izbir za tako imenovano anonimno brskanje. Click&Clean je vtičnik za spletna brskalnika Firefox in Chrome. Čeprav sta uporabniška vmesnika različic drugačna, imata obe različici do pičice enako funkcionalnost. Pri brskanju brskalniku preprečita zapisovanje zgodovine in ustvarjanje začasnih datotek na krajevnem disku.

V brskalniku Chrome je delovanje dodatka razdeljeno v tri sklope, Main, Chrome in System. Osrednja zmožnost pripomočka je pod zavihkom Main. Z gumbom Securely close browser nam ob odhodu iz brskalnika z enim samim klikom pobriše vse sledi. Za sabo ne pusti nobenih piškotkov, zgodovine brskanja in prenosov ali začasnih datotek. Priročno zmožnost med drugim nadgradijo še Disk Cleanup, ki zažene okensko aplikacijo za čiščenje diska, Privacy test, ki nam podrobneje predstavi krajevni računalnik v luči, kot ga vidijo drugi (številka IP, operacijski sistem), ter orodji za brisanje piškotkov (Cookies) in zgodovine (History). Ob pomoči oblačnega Bitdefenderja je vgrajeno tudi preverjanje za škodljivimi programi. Zavihka Chrome in System predstavljata zbirko bližnjic do brskalnikovih in sistemskih nastavitev ter orodij.

Še hitrejšo rešitev, če ne potrebujemo dejanskega brisanja temveč zgolj prikritje trenutnega početja, nam predstavlja Panic Button, ki v primeru šefovega prihoda ob nepravem trenutku poskrije vse odprte zavihke in shrani njihove naslove, da jih, ko preplah mine, povrnemo v prejšnje stanje.

Posebneži

Med dodatki za brskalnike so tudi posebneži, ki delujejo le na izdelku posamezne znamke. V prispevku smo se trudili z iskanjem vtičnikov, ki bi podpirali čim več različnih okusov brskanja, in to nam je bolj ali manj uspelo. Kljub temu ne moremo povsem mimo specialk, aplikacij, ki so za določen brskalnik življenjskega pomena in si jih želimo tudi drugje. V spletnem brskalniku Firefox domuje dodatek DownThemAll. To orodje izdatno pripomore k lažjemu snemanju obiskanih spletnih strani na krajevni disk. DownThemAll pozna dva ukaza, v prvem (Save Link with DownThemAll!) izberemo ime datoteke, ki bo vsebovala obiskano spletišče, in odstranimo podrobnosti, ki jih na posnetku ne želimo imeti, na drugi ukaz, dTa OneClick, pa se naredi datoteka, ki ima vse elemente spletišča s privzetimi možnostmi programa DownThemAll. Za nameček omogoča hkratno snemanje več spletišč in ustvarjanje uporabniško določenih filtrov, ki se bodo pri snemanju vestno upoštevali.

Z DownThemAll lahko iz spleta snamemo neokrnjeno različico obiskane spletne strani z vsemi elementi vred.

Z DownThemAll lahko iz spleta snamemo neokrnjeno različico obiskane spletne strani z vsemi elementi vred.

V Googlovem spletnem brskalniku bi radi izpostavili še nujnejšo pridobitev, v kateri lahko uživajo samo uporabniki pripomočka Chrome. Slednji z vtičnikom Chrome Remote Desktop/Oddaljeno namizje za Chrome uporabniku omogoča, da zgolj z uporabo brskalnika in ustreznega vtičnika na daljavo upravlja oddaljeni računalnik. Podpira vse priljubljene namizne operacijske sisteme (Windows, OS X, Linux), mobilne naprave z Androidom in delo z več monitorji. Edina resnejša omejitev vtičnika je zahteva po določenem brskalniku, obe vpleteni strani moreta imeti nameščen Googlov Chrome.

Sčasoma se nam v brskalniku nabere za zvrhan pehar dodatkov. Zanje poskrbi Extensions Manager.

Sčasoma se nam v brskalniku nabere za zvrhan pehar dodatkov. Zanje poskrbi Extensions Manager.

Dodatkov za brskalnike je kot listja in trave. Razkrili smo vam zgolj peščico, ki se nam je trajno vtisnila v spomin. Posamezni pripomočki s seznama bodo za vedno ostali del naše spletne izkušnje, obenem pa se bomo še naprej zabavali z iskanjem naslednje velike stvari. Ugotovili smo, da nam nameščeni vtičniki, za katere v brskalniku Chrome (podobnega imajo tudi drugi) najlažje skrbimo s še enim dodatkom, Extensions Managerjem, prinesejo zelo veliko in naredijo izbrani spletni brskalnik še boljši. Dodatek olajša odstranjevanje, urejanje in delo z njimi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji