Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2011

Digitalni sprejemnik, ki želi biti nekaj več

Prehod na digitalno prizemno oddajanje je tudi v Sloveniji sprožil plaz iskanja izdelkov s kraticami DVB-T, pri čemer so številni izdelovalci večpredstavne opreme začutili priložnost za zaslužek. Podjetje AVerMedia je eno tistih, ki ima v svojem naboru izdelkov veliko nišnih rešitev, z napravo AVerLife HD Theater pa jim je v eni škatli uspelo združiti DVB-T sprejemnik/snemalnik in multimedijski podaljšek.

AVerMedia AVerLife HD Theater je razmeroma lična črna škatla, ki monotonijo zunanje podobe razbija s srebrnimi gumbi na prednji plošči, ki ponujajo osnovne funkcionalnosti upravljanja naprave, če nam odpove daljinski upravljavec ali pa smo ga pozabili doma, ko smo napravo nesli s seboj na dopust ali k prijatelju. Bistveno lepši je pogled na zadnjo stran, kjer obilica priključkov sporoča, da je naprava pripravljena za sodelovanje s številnimi drugimi izdelki s področja zabavne elektronike. Poleg dvojnega antenskega priključka (koristno predvsem, če želimo signal antene "podaljšati" še do drugih naprav), razveseljujeta predvsem vmesnik HDMI in omrežni priključek. Uporabniki starejših televizorjev bodo pogrešili predvsem priključek SCART, a z nekaj iznajdljivosti s kabli lahko tudi to težavo rešijo bodisi prek RCA ali komponentnih priključkov. Lastniki boljših zvočnih sistemov pa lahko te z AVerLife HD Theater povežejo prek optičnega kabla.

Naprava že ob prvem vklopu samodejno ponudi menu z nastavitvami jezika in digitalnih programov. Žal za razliko od večine DVB-T sprejemnikov na trgu ne govori slovensko, slovenščino pa bomo zaman iskali tudi v priloženi knjižici z navodili. Ko smo že pri slovenščini, velja zapisati, da vsaj večpredstavni predvajalnik naprave podpira prikaz šumnikov v podnapisih.

Pred samim temeljitim preizkusom naprave smo se odločili za nadgradnjo strojne programske kode na zadnjo različico, saj ta po opisu sodeč prinaša boljšo združljivost z omrežnimi viri ter menujske izboljšave. Po nadgradnji t. i. firmwara nas je zopet pričakal menu z nastavitvami, pa tudi iskanje digitalnih televizijskih kanalov smo morali opraviti še enkrat. Škoda, da si naprava v tem primeru ne zapomni uporabnikovih nastavitev, še posebej, če si jih uporabnik močno prilagodi in odstopajo od privzetih vrednosti.

Uporabniški menu je eden najpreprostejših in posledično tudi enostaven za uporabo. Uporabnik ima tako na izbiro upravljanje nastavitev, ogled digitalnih tv programov (in teleteksta; podprta pa je tudi funkcija elektronskega programskega vodiča, a v Sloveniji še ne deluje), predvajanje/urejanje posnetih vsebin ter funkcionalnost večpredstavnega podaljška.

Del naprave, zadolžen za predvajanje signala DVB-T, deluje brezhibno, uporabniku pa postreže tudi z informacijo o moči in kakovosti sprejema signala. AVerMedia AVerLife HD Theater omogoča tudi enostavno snemanje digitalnih tv vsebin na USB nosilec, torej ključek ali disk, pri čemer uporabnik nima vpliva na kakovost in format zapisa. Datoteke v ločljivosti, ki jo ponuja posamezen digitalni kanal (do 1080i), se tako na USB nosilec shranjujejo v datotekah s končnico .ts (ob uporabi ustreznih video dekodirnikov jih je moč predvajati tudi na računalniku), naprava pa jih samodejno poimenuje glede na datum in uro začetka snemanja ter shrani v mapo PVR na USB nosilcu.

Večpredstavni del naprave, ki je funkcijsko ločen od drugih delov naprave, od uporabnika najprej zahteva izbiro vira vsebin, torej odločitev o tem, ali bo vsebine iskal na katerem izmed omrežnih virov ali pa na viru, priklopljenem na vmesnik USB. AVerLife HD Theater predvaja večino priljubljenih večpredstavnih datotek in vsebin, kot so AVI, RMVB, H.264, MPEG4, MP3, AC3, JPEG, GIF, MKV, pogrešali smo le podporo Microsoftovima zapisoma WMV in WMA, saj izdelovalec očitno ni želel odšteti denarcev za njuno licenciranje.

Omrežni del naprave nas je pustil hladne - omrežna povezljivost naprave je sploh slabo izkoriščena, saj poleg dostopa do omrežnih vsebin ponuja le prikaz vremena za izbrana mesta v posameznih državah. Kot zanimivost naj navedemo, da Slovenije ni med njimi, sta pa Avstrija in Hrvaška - med "njenimi" dvajsetimi mesti najdemo celo Portorož! Škoda, da so pri AVerMedii funkcionalnosti naprave tako močno ločili na posamezna področja, saj bi se vrednost v očeh uporabnika močno dvignila, če bi na primer naprava znala DVB-T signal pošiljati tudi po lokalnem omrežju, tako kot znajo nekatere druge (namenske) naprave tega izdelovalca.

Zmotila nas je tudi implementacija funkcije zakasnjenega izklopa. Uporabnik namreč lahko nastavi izklop naprave v nekaj prednastavljenih intervalih (najdaljši je 180 minut), vendar za razliko od drugih izdelkov s takšno funkcijo, kjer gre za enkratno nastavitev, tukaj ta velja permanentno. Torej nas bo naprava po določenem (nastavljenem) času pozvala k aktivnosti in preklicu izklopa, ne glede na to, ali spremljamo digitalno tv ali pa si ogledujemo večprestavne datoteke.

Med omembe vrednimi funkcijami velja izpostaviti še način varčnega delovanja naprave, ki ob izklopu poskrbi za skoraj nično porabo energije, a zato zahteva nekaj več časa pri "hladnem" zagonu - funkcijo je moč izklopiti, posledično pa je naprava hitreje pripravljena za delo, a v stanju mirovanja porablja več energije - ter (nenamerno) možnost daljinca, da z ukazi nekaterih tipk streže tudi drugim napravam v dnevni sobi.

AVerMedia AVerLife HD Theater

DVB-T sprejemnik in večpredstavni podaljšek.
Izdeluje: AverMedia, www.avermedia.com.
Prodaja: www.ecdoo.si.
Cena: 199,30 EUR.
Za: Več naprav v eni, preprost uporabniški vmesnik.
Proti: Ni slovenščine, slabši izkoristek strojne zasnove, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji