Objavljeno: 28.6.2005 14:09 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Dialogue Flybook A33iG

Dialogue Flybook je simpatično oblikovan mali ultralahki prenosnik. Naprava je zelo majhna, tako da ima samo 8,9-palčen zaslon, ki je občutljiv za dotik. Kljub temu gre za polnokrvni PC, ki poganja okolje Windows XP (bolj posrečena izbira bi bila tablična različica Oken, s katero bi za dotik občutljiv zaslon šele prišel do izraza).

Srce prenosnika predstavljajo že nekoliko zastareli Transmetin procesor Crusoe TM5800 s taktom 1 GHz, 512 MB pomnilnika in 40-gigabajten disk, medtem ko optične enote prenosnik nima. Zaslon ima ločljivost 1024 × 600 pik.

Glavna prednost prenosnika je njegova povezljivost, predvsem v brezžična omrežja. Tako ima poleg podpore za omrežja WLAN (resda samo po standardu 802.11b) in povezovanje prek vmesnika bluetooth uporabnik na voljo tudi GPRS vmesnik. V prenosnik samo vtaknemo SIM kartico, vpišemo klicno številko za GPRS in že se lahko povežemo v splet prek omrežja GSM. Resnici na ljubo lahko enako dosežemo tudi s PCMCIA karticami, ki jih ponujata tako Mobitel kot Simobil, vseeno pa je Flybookova rešitev za odtenek bolj elegantna, če že funkcionalno ne prinaša nobenih prednosti. Tudi sicer je prenosnik dokaj spodobno opremljen z vmesniki, tako da priključevanje zunanjih naprav nanj ni težava.

Tipkovnica je prilagojena velikosti ohišja, kar pomeni, da je bilo pri razporedu in velikosti tipk narejenih nekaj kompromisov. Tipke so nekoliko manjše kot pri običajnih prenosnikih, tudi razpored ni najbolj optimalen. Šumniki so na tipkovnico dodani z nalepkami. Sledilne ploščice prenosnik nima, krmilna paličica pa ni na tipkovnici, ampak nad njo.

Pri Flybooku lahko zaslon zasučemo okoli navpične osi in ga zložimo na tipkovnico, s čimer dobimo majhen in lahek tablični računalnik. Omenili smo že, da operacijski sistem ni prilagojen delu s peresom, tako da je funkcionalnost tablice nekoliko okrnjena v primerjavi s pravimi tabličnimi računalniki z namensko različico Windows. Pero je tako samo nadomestilo za miško, ne pa tudi naprava za vnos besedila, poleg tega je zaslon zaradi občutljive folije dokaj odseven.

Akumulator prenosnika je dokaj šibak, tako da pri trajanju nismo pričakovali čudežev. Brez napajanja prenosnik zdrži le uro in tričetrt, kar je za ultralahek model slab rezultat. Pri meritvah hitrosti se pokaže, da ima procesor že zelo dolgo brado (poleg tega Transmeto nikoli ni odlikovala zmogljivost) - prenosnik prekašajo vsi konkurenti.

Dialogue Flybook odlikuje majhno ohišje, žal pa je njegovo zasnovo že nekoliko povozil čas. Novi ultralahki modeli v podobno težkem ohišju ponujajo precej zmogljivejše drobovje, za povrh pa so še cenejši.

Dialogue Flybook

Poslovni indeks Winstone 2004: 8,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 8,9.

Trajanje delovanja: 1 h 45 min.

Mere: 23,5 × 15,5 × 3,1 cm, 1,2 kg.

Značilnosti: Transmeta Crusoe TM5800, 1 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, wifi 802.11b, bluetooth, GPRS.

Zaslon: 8,9-palčni, 1024 × 600 pik.

Cena: 499.000 tolarjev.

Prodaja: Normacom, www.normacom.si, (01) 511 39 70.

Za: Mere, zaslon občutljiv na dotik.

Proti: Zmogljivost, visoka cena, trajaje delovanja, šumniki na tipkovnici le z nalepkami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji