Objavljeno: 5.11.2007 13:26 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude D630

Dell oglašuje model Latitude D630 kot prenosnik z idealnim razmerjem med zmogljivostjo in mobilnostjo. Ali, v prevodu, kot prenosnik s štirinajstpalčnim zaslonom in zmogljivim Intelovim procesorjem Core 2 Duo, ki bije pri taktu 2,2 GHz. K prenosljivosti pripomore tudi razmeroma majhna teža, le 2,3 kilograma.

Na videz je prenosnik zelo podoben drugim računalnikom Dellove serije Latitude, torej je kombinacija kakovostne temno sive in črne plastike. Tipkovnica je slovenska, trdota tipka pa ravno pravšnja, čeprav smo opazili, da se tipkovnica nekoliko vdira. Nad sledno ploščo nismo imeli pripomb, enako lahko rečemo za dve tipki pod njo. Med njima je bralnik prstnih odtisov, namesto katerega pa bi raje videli kakšno dvosmerno tipko. Pod tipkovnico sta še dve tipki, namenjeni rabi v povezavi s krmilno paličico, a sta malce pretrdi in imata premalo hoda.

Prenosnik se je pri merjenju zmogljivosti zelo dobro odrezal, predvsem na večpredstavnostnem testu Winstone, kjer je dosegel oceno 34,3. Na poslovnem indeksu Winstone je ocena nižja, 22,3. Grafična kartica Nvidia Quadro ima 256 pomnilnika, doseženi rezultat na testu 3DMark (10.057 pik) pomeni, da brez težav poganjamo malce starejše igre. Sistemskega pomnilnika je povprečni 1 GB, a ker so v prenosnik naložena Okna XP in ne novejša Vista, bo to dovolj za večino uporabnikov. Prostora za podatke je vsekakor dovolj, disk je 120 GB. Seveda je tu še optična enota DVD?RW. Kljub solidnim zmogljivostim zdrži akumulator razmeroma dolgo, tri ure in 43 minut je vsekakor nadpovprečen rezultat.

Dell je poskrbel za povprečno opremljenost s priključki. Škoda, da je večina na zadnji strani prenosnika. Tako najdemo na desni dva priključka USB, na levi pa priključke za zvočno kartico (torej za mikrofon ter slušalke), firewire in eno režo PC card. Na levi strani najdemo tudi drsnik za vklop brezžičnega omrežnega vmesnika. Zadaj imamo gigabitno omrežno kartico, vse manj uporabljeni modem, še dva priključka USB, izhod VGA in zaporedni priključek. Za brezžično povezljivost lahko uporabimo tudi vgrajeni bluetooth modul. Razmeroma lahek in kompakten prenosnik stane 1210 evrov. To je za tak računalnik povsem sprejemljiva cena.

Dell Latitude D630

Poslovni indeks Winstone 2004: 22,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 34,3.

Trajanje delovanja: 3 ure 43 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 10.

Mere: 33,7 x 23,8 x 3,2 cm, 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7500, 2,2 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Professional.

Cena: 1210,80 EUR.

Prodaja: FMC, www.fmc.si.

Za: Trajanje akumulatorja, zmogljivost.

Proti: Tipki nad sledno ploščo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji