Objavljeno: 27.4.2005 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude D610

Dellov Latitude D600 spada med bolj prodajane prenosnike tega podjetja, katerega značilnost so bile dokaj majhne zunanje mere in nadpovprečna opremljenost za zahtevano ceno. Zmagovite kombinacije pri Dellu seveda niso menjali, tako da je model D610 le manjša posodobitev uspešnega predhodnika. Po zunanjosti je skoraj povsem enak modelu D600 (ohišje je bilo deležno le nekaj lepotnih popravkov), pa tudi po zasnovi ne odstopa preveč od D600, če seveda upoštevamo prehod na nov rod Intelovega kompleta Centrino.

D610 na preizkusu je bil opremljen z 1,86 GHz procesorjem Pentium M, 512 MB pomnilnika in 80 GB diskom. Za prikaz grafike na zaslonu skrbi ATIjev procesor Mobility Radeon X300, ki spada med manj zmogljive izdelke tega izdelovalca, kljub temu pa njegove zmožnosti pospeševanja 3D grafike omogočajo tudi poganjanje grafično manj zahtevnih iger. Optične nosilce v prenosniku vrti enota DVD-RW, tako da lahko na poti na DVDje tudi zapisujemo.

Odlika modela D600 je bila dobra opremljenost z vmesniki, pri modelu D610 pa so Dellovi inženirji naredili še korak naprej. Tako imamo namesto dveh vtičnic USB zdaj na voljo štiri, kljub temu pa ima prenosnik še vedno na voljo tudi zaporedni in vzporedni vmesnik, ki se sicer iz računalnikov počasi, a vztrajno poslavljata. Izpostavili bi še to, da D610 podobno kot predhodnik nima vmesnika firewire, kar je dokaj nenavadno, saj tega najdemo že tudi v prenosnikih nižjega cenovnega razreda. Za brezžično povezovanje je poleg vmesnika WLAN na voljo tudi bluetooth. D610 ima tudi čitalnik pametnih kartic, ki ga bodo veseli vsi, ki pri delu uporabljajo naprednejše načine avtentifikacije uporabnika in hranjenja certifikatov.

Tipkovnica je ena izmed odlik Dellovih Latitudov. Želeli bi si nekoliko trdnejše vpetje v ohišje (pri tipkanju se tipkovnica nekoliko upogiba, vendar ne toliko, da bi bilo moteče), pohvaliti pa moramo razporeditev, ki je ena boljših. Za premikanje kazalke po zaslonu imamo na voljo tako sledilno ploščico kot krmilno paličico, tako da uporabnik tudi tu ni omejen.

Pri meritvah se je D610 odrezal dokaj povprečno. Pri merjenju hitrosti delovanja je prenosnik v zlati sredini, tako pri poganjanju pisarniških kot večpredstavnih programov. Nekoliko slabše se odreže vgrajeni akumulator. Z dobrima dvema urama in pol delovanja se namreč uvrsti za kar precej konkurentov, tako da se še enkrat izkaže, da je nova Intelova zasnova sicer nekoliko zmogljivejša, a tudi bolj požrešna na energijo.

Latitude D610 je dokaj posrečena nadgradnja, ki odpravlja nekatere slabosti predhodnika (majhno število vmesnikov USB), obenem pa nekatere tudi ostajajo. Za prenosnik, ki s svojimi merami kaže, da je namenjen predvsem delu na terenu, pa ima žal nekoliko premalo zmogljiv akumulator.

Dell Latitude D610

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,7.

Trajanje delovanja: 2 h 34 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 31,2 × 26,2 × 3,4 cm, 2,2 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,86 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, wifi 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1400 × 1050 pik.

Cena: 419.040 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88; FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Opremljenost, mere.

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji