Objavljeno: 26.9.2006 03:17 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude D420

Dell Latitude D420 v ponudbi prenosnikov tega izdelovalca nadomešča kar dva modela: Latitude D410 in Latitude X1. Gre za ultra lahek prenosnik z maso 1,36 kg, ki ima 12,1-palčni zaslon širokega formata z ločljivostjo 1280 × 800 pik. Procesor Core Solo U1300 je najšibkejši procesor Intelove družine Core, pohvali pa se lahko z zelo nizko porabo. Deluje s taktom 1,06 GHz. 512 MB pomnilnika in 60-gigabajtni disk sta za dandanes povsem običajna podatka. Optična enota je zunanja, vstavimo pa jo lahko tudi v priključno postajo Mediabase, ki je na voljo za doplačilo. Če prenosnik namestimo na priključno postajo, se njegova debelina poveča za dvakrat - prenosnik tudi v tem primeru še vedno lahko prenašamo naokoli, le nekoliko težji je.

Opremljenost z razširitvenimi mesti je pri ultra lahkih prenosnikih načeloma skromna, vendar ima D420 na zadnji strani kar pester nabor priključkov. Na voljo so trije priključki USB (eden z napajanjem, namenjen priklopu Dellovih zunanjih optičnih enot), infrardeči vmesnik, VGA in firewire. Med bolj uporabljanimi priključki morda pogrešamo le video izhod - tega ni ne na prenosniku ne na priklopni postaji. Slednja nabor priključkov razširi z dodatnim priključkom USB, vmesnikom DVI ter zaporednim in vzporednim vmesnikom. Za brezžično povezovanje je dobro poskrbljeno: poleg vmesnika WLAN, ki podpira omrežja 802.11a, b in g, je na voljo tudi vmesnik bluetooth. Zmožnosti lahko razširimo s karticami PC Card, na voljo pa je tudi bralnik kartic SD.

Za varnost podatkov je poskrbljeno s čitalcem prstnih odtisov, prenosnik pa podpira tudi prijavo in shranjevanje certifikatov na pametne kartice. Za zaščito pred padcem prenosnika na tla skrbi tehnologija StrikeForce - zaščita okoli diska, ki blaži udarce. Dell bi se lahko zgledoval po IBM in Toshibi, ki že ponujata tudi aktivno zaščito diska (če senzor zazna pospešek, disk samodejno shrani glave na varno mesto).

Meritve so pokazale, da Cole Solo ne more tekmovati z zmogljivejšimi dvojedrniki z višjim taktom delovanja: tako pri poganjanju večpredstavnih kot pisarniških programov je prenosnik dokaj povprečen. Se pa zato odlično odreže, ko merimo čas trajanja akumulatorja: šestcelični akumulator je poskrbel za več kot štiri ure delovanja, čas delovanja pa lahko še razširimo z devetceličnim akumulatorjem, ki je na voljo za doplačilo.

Latitude D420 lepo zaokroža Dellovo novo prodajno paleto poslovnih prenosnikov. Je majhen, lahek in dovolj zmogljiv za osnovna pisarniška opravila. Če potrebujemo več računske moči, pa se bomo morali ozreti po prenosnikih z zmogljivejšim procesorjem ali počakati, da Intel predstavi (že napovedane) dvojedrne procesorje Core Duo U2500, ki naj bi bili na voljo tudi v D420.

Dell Latitude D420

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16,4.

Trajanje delovanja: 4 h 23 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 29,5 × 21 × 2,5 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Core Solo U1300, 1,06 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, zunanja enota DVD-ROM/CD-RW, 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 462.480 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si; FMC, www.fmc.si.

Za: Mere, čas trajanja akumulatorja.

Proti: Samo zunanja optična enota, nekoliko slabša zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji