Objavljeno: 19.4.2005 09:50 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron 9200

Dellov Inspiron 9100 bi zaradi njegovih zunanjih mer, pa tudi zaradi sestavnih delov, prej lahko primerjali z namiznimi računalniki kot prenosniki. Njegov naslednik, Inspiron 9200, je nekoliko vitkejši (čeprav še vedno baročnih mer, njegova notranjost pa je precej bolj prenosniška). Po videzu s srebrno in belo barvo ohišja malo spominja na Applove PowerBooke, je pa precej debelejši in težji, tako da ga bodo morebitni uporabniki prej postavili na pisalno mizo kot na kolena.

Po opremljenosti se lahko kosa z večino prenosnikov na trgu: Intelov procesor Pentium M deluje s taktom 1,7 GHz, opremljen je s kar 1 GB pomnilnika, nadpovprečna pa je tudi zmogljivost diska: na njem je prostora za 80 GB podatkov. K tako zmogljivi zasnovi se seveda poda tudi zapisovalnik DVD. Prednost prenosnika (in hkrati zaradi velikih mer tudi slabost) je velik 17-palčni zaslon, ki ima ločljivost kar 1920 × 1200 pik. Za prikaz slike na zaslonu skrbi ATIjev procesor Radeon Mobility 9700 s 128 MB namenskega pomnilnika, ki omogoča tudi več kot spodobno 3D pospeševanje.

Opremljenost z vmesniki je primerna celotni zasnovi prenosnika: za priklop zunanjih naprav je na voljo kar šest priključkov USB in en firewire, tisti, ki so bolj naklonjeni brezžičnemu povezovanju, pa bodo posegli po infrardečem vmesniku ali povezavi prek bluetootha. Poleg vmesnika VGA je na voljo tudi izhod DVI, za prikaz slike na televiziji pa je vgrajen tudi temu namenjen vmesnik. Lastnikom digitalnih fotoaparatov je na voljo čitalec kartic SD/MMC. V ožičeno omrežje se lahko poveže s hitrostjo enega gigabita, za brezžična omrežja pa skrbi Intelova kartica WLAN, ki podpira omrežja 802.11b/g.

Delo s prenosnikom je, dokler stoji na pisalni mizi, zelo udobno. Pohvalili bi dobro sledilno ploščico, ki se odlično odziva na dotik, prav tako nismo imeli večjih pripomb nad tipkovnico. Če želimo z Inspironom 9200 na teren, pa se njegove mere in teža izkažejo za veliko hibo. Gre torej za napravo, ki bo veliko večino časa preždela na pisalni mizi - skratka, za prenosljiv namizni računalnik.

Pri meritvah se je novinec odrezal zasnovi primerno. Tako pri poganjanju pisarniških kot tudi večpredstavnih programov je dosegel odličen rezultat, s katerim se lahko merijo le redki konkurenti. Vrhunske so tudi njegove grafične zmogljivosti - v testnem programu 3DMark 2001SE je posekal vso konkurenco. Nekoliko slabše se odreže pri delovanju brez priklopa na električno vtičnico. Kljub dokaj zmogljivemu akumulatorju je prenosnik brez napajalnega kabla deloval le dobri dve uri in pol. Visoka ločljivost zaslona očitno terja svoj davek. Seveda pa se moramo zavedati, da ne gre za prenosnik za delo na terenu, tako da mu nekoliko slabše avtonomije ne moremo šteti v zlo.

Inspiron 9200 je namenjen vsem, ki potrebujejo vrhunski namizni računalnik, obenem pa bi radi imeli prenosljivo napravo z (za namiznike) kompaktnimi zunanjimi merami, ki lahko v sili dobri dve uri zdrži tudi brez napajanja.

Dell Inspiron 9200

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22.

Trajanje delovanja: 2 h 33 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 4.

Mere: 39,4 × 28,8 × 4,2 cm, 3,6 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,7 GHz,1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD- RW, wifi 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1920 x 1200 pik.

Cena: 671.880 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88; FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Opremljenost, zmogljiv grafični procesor, hitrost delovanja.

Proti: Mere, nekoliko slabši čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji