Objavljeno: 28.11.2006 03:09 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron 6400

Dell Inspiron 6400 je v osnovi namenjen uporabnikom, ki iščejo nadomestilo za namizni model. To je namreč večji računalnik, ki se lahko pohvali z dobro opremljenostjo, ne pa tudi s časom trajanja baterije.

Oblikovan je tradicionalno, v sivo-črni barvni kombinaciji. Na sprednji strani, tik pod razmeroma veliko sledilno ploščico, najdemo sedem gumbov za neposredno upravljanje večpredstavnega programa (tipično Windows Media player). Prenosnik premore tudi funkcijo Media Direct, ki omogoča ogled filmov DVD brez zagona operacijskega sistema (beri: predvajalnik DVD je vgrajen v BIOS). Na stranicah prenosnika je nanizano lepo število priključkov: štirje priključki USB, vhod firewire, zvočni izhod, izhod S-video za TV, pozabili pa niso niti na bralnik pomnilniških kartic, ki razume pet različnih standardov (Memorystick, Memorystick Pro, SD/MMC ter xD).

Zmogljiva je tudi notranjost, zgrajena okoli dvojedrnega procesorja Intel Core Duo, ki tiktaka pri 1,6 GHz. Gigabajt delovnega pomnilnika in prostoren 120 GB disk sta zmogljiva "sodelavca" procesorja. Razveseljivo je, da se prenosnik kljub napredni zasnovi skoraj nikoli ne pregreva, zato se tudi sicer zelo tih ventilator vklopi res poredkoma. Pohvalno.

Za prikazovanje slike na 15,4 palca širokem zaslonu skrbi integriran Intelov grafični vmesnik GMA 950. Optična enota omogoča do 8 × hitrost zapisovanja na plošče DVD, podprti pa so tudi dvoslojni nosilci. Razporeditev tipk na tipkovnici je vsakdanja, brez presenečenj v smislu čudne postavitve nekaterih tipk. Slovenski znaki so dotiskani na angleško razporeditev. Občutek pri tipkanju je nadvse ugoden, saj je tipkovnica čvrsto nameščena v ohišje, tipke pa so ustrezno trde. Omenimo še, da ima prenosnik namesto reže PC Card (oz. PCMCIA) le novejši ExpressCard, ki pa ni združljiv za nazaj, torej velike večine nekoliko starejših kartic s tem prenosnikom ne bo mogoče uporabljati.

Povezljivost zagotavlja Dellova integrirana brezžična kartica (in ne Intelov brezžični sklop, ki je sicer običajen za prenosnike Centrino), ki podpira povezovanje v omrežja "b" in "g". Vgrajen je še vmesnik bluetooth.

Programski del prenosnika temelji na operacijskem sistemu Windows XP Home. Nameščen je še Mcafeejev varnostni komplet, ki poleg zaščite proti virusom poskrbi tudi za obrambo pred nadležnim spywarom, nezaželenimi sporočili, po želji pa omogoča tudi izdelavo varnostnih kopij.

Kar zadeva hitrost, se prenosnik odreže povečini dobro. Preizkus v poslovnih programih (Winstone) je sporočil bolj kot ne povprečen rezultat; prenosniku gre delo z večpredstavnim programjem očitno dosti bolje od rok, saj je bil doseženi rezultat precej dober. Navdušenci za 3D bodo kljub temu morali poseči po nekoliko zmogljivejšem modelu, saj integrirani grafični vmesnik ni preveč hiter. Dve uri in pol dela je vse, kar zmore baterija - lahko bi bilo tudi kaj več.

Garancijska doba prenosnika je v osnovi zgolj 12 mesecev, za doplačilo pa jo lahko razširimo na tri leta. Gre torej za zmogljiv prenosnik, ki mu ne gre očitati veliko, a ima v svojem razredu precej hudo konkurenco.

Dell Inspiron 6400

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,4.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,5.

Trajanje delovanja: 2 h 33 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 35,4 × 26 × 3,6 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300e, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 274.920 tolarjev.

Prodaja: FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Tiho delovanje, kakovost zvočnikov, kakovost zaslona.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji