Objavljeno: 17.5.2005 15:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Dell 3000cn

Dell med tiskalniki pravzaprav ni več novinec, saj jih v ZDA prodaja že več let. V zavezništvu z Lexmarkom, vendar Dellovi predstavniki zatrjujejo, da so med laserskimi tiskalniki tudi modeli, ki imajo Canonov pogon (mimogrede naj spomnimo, da te pogone uporablja tudi Hewlett-Packard kot daleč največji ponudnik tiskalnikov). Res pa je, da je Dell v Evropo s programom tiskalnikov prišel šele pred kratkim, v Slovenijo pa sploh šele "ravnokar". Preizkusili smo že eno Dellovo večnamensko napravo, zdaj pa smo se lotili barvnega laserskega tiskalnika nižjega cenovnega razreda.

Na pogled je nekoliko podoben Hewlett-Packardovemu modelu Color Laserjet 3500, vendar le zaradi pokončne oblike. Notranjost je popolnoma drugačna, saj gre za tiskalnik, ki tiska v več prehodih, oz. ima vrteči se boben z barvili. Med preizkusom smo ugotovili, da za razliko od nekaterih konkurentov to počne dokaj tiho.

Na sprednji strani je zaslon LCD za statusne informacije, spodaj pa so vratca, prek katerih pridemo do prostora za vnos papirja. Tiskalnik tako nima običajne izvlečne kasete za papir, temveč papir vlagamo v tiskalnik. S tem ni nič narobe, le da je prostora bolj malo in lahko tiskalnik naložimo le s 150 listi. Res pa je, da ga lahko z dodatnimi kasetami razširimo za 900 listov. Pogrešali smo možnost tiskanja po ravni poti, oz. sploh vstavljanje posameznih listov. Po želji se lahko odločimo tudi za dokup obračalnika za tiskanje na obe strani, vendar velja opozoriti, da nas bo to stalo kar 70 % osnovnega modela tiskalnika.

Priklop je mogoč prek USB, vzporednih vrat ali omrežja. V slednjem primeru imamo dostop tudi do vgrajenega spletnega vmesnika, ki pa ne dosega polnosti nekaterih konkurentov. Kljub temu si lahko ogledamo (npr.) stanje potrošnega materiala.

Tiskalnik se ponaša s hitrostjo tiskanja 25 strani na minuto v črno-belem načinu in pet strani v barvnem. Žal se izkaže, da so v praksi te vrednosti precej nižje, še posebej, če tiskamo daljše dokumente. Tiskalnik ima namreč precej nadležno "navado", da se po približno 30 straneh (četudi samo črnih) ustavi in znova kalibrira; to traja 15 sekund. Ko smo tiskali 50 strani dolgo besedilo, smo zaradi tega namerili le 14 strani na minuto. Ko je tiskalnik ogret, traja tiskanje prve strani le 13 sekund in to je za ta razred tiskalnika odlično, vendar se tiskalnik zelo hitro "ohladi" in takrat za tisk prve strani potrebuje celih 32 sekund. To pa je že kar moteče, če na hitro potrebujemo natisnjen list. Hitrost tiskanja kompleksnih strani je sicer dobra, saj smo naslovnico PDF natisnili v minuti in 39 sekundah. Res pa je, da tiskalnik nima postscripta, ki je pri takih opravilih počasen, a precej bolj kakovosten. Omenimo še, da v najboljši kakovosti ni mogoče natisniti bitne strani A4, saj mu zmanjka pomnilnika (ta je seveda razširljiv), čeprav je to opravilo, ki ga z osnovnimi laserskimi tiskalniki vendarle ne počnemo.

Pa bi ga lahko, kajti kakovost barvnega odtisa je odlična. Barve so sicer nekoliko neizrazite, vendar brez rastra, in zelo pravilne, skoraj enake želenim. Na to tudi pri veliko dražjih barvnih tiskalnikih le redko naletimo.

Cena odtisa črno-belih izdelkov je ugodna, pravzaprav najnižja med cenejšimi barvnimi tiskalniki. Po drugi strani cena barvnega odtisa ne odstopa v nobeno smer, saj lahko na trgu najdemo tako cenejše kot tudi dražje modele. Opozoriti velja, da so ob nakupu priloženi polprazni tonerji, ki zmorejo natanko polovico odtisov, ki jih deklarirano zmorejo novi.

Dell 3000cn

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 3.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 25/5 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal); PCL 5e, PCL6; 64 MB/ 576 MB.

Cena: 130.800 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 3,97 tolarja (čb), 30,65 (barvno).

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88, FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Ugodna cena ČB izpisa, odličen barvni izpis.

Proti: Kaseta za samo 150 listov, ustavljanje za kalibracijo. Počasen izpis prve strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji