Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

ChiliGreen Agilitas M9-590K

V laboratoriju poleg običajno velikih prenosnikov tu in tam naletimo tudi na izjeme. Nekateri prenosniki zares presenetijo s svojo majhnostjo, da se sprašujemo, kako je inženirjem uspel tak čudež miniaturizacije. No, prenosnik ChiliGreen Agilitas je njihovo nasprotje - zagotovo je največji prenosnik, kar smo jih kdaj videli.

Njegovo bistvo je kar 19-palčni zaslon s širokim razmerjem stranic in izboljšanim kontrastom (podobno kot TruBrite pri Toshibinih prenosnikih). Ločljivost 1680 × 1050 se dobro poda velikosti zaslona, saj so napisi in drugi grafični elementi oken ravno prav veliki. Pod zaslonom se skriva par razmeroma velikih in glasnih zvočnikov, pod njima pa (povprečna) tipkovnica z ločenim številskim delom tipk in dotiskanimi slovenskimi znaki. Velika je tudi sledilna ploščica, obregnili pa bi se ob njeno natančnost, ki ni najboljša.

Notranjost prenosnika je zasnovana okoli hitrega procesorja AMD Turion, ki tiktaka pri 2,2 GHz. Preostali deli so prav tako precej zmogljivi, pri čemer bi izpostavili velik 100 GB disk ter gigabajt delovnega pomnilnika. Vmesnikov je precej, nenavadno pa je, da ima prenosnik zaporedni (COM) vmesnik, ki ga na novejših prenosnikih že dolgo časa nismo opazili. Vrat USB je kar pet, tako da jih zlepa ne bo zmanjkalo. Uporaben je tudi izhod DVI, na katerega priključimo zunanji zaslon LCD s tovrstnim vmesnikom in že tako veliko delovno površino še dodatno razširimo. Za grafiko skrbi Nvidiin GeForce GO 7800 GTX - v resnici sta v prenosniku kar dva taka grafična procesorja, saj se ponaša z oznako SLI. Na razpolago imata 256 MB namenskega pomnilnika.

Tako v teoriji, kako pa se ta velikan obnese v praksi? Težak je celih 6,6 kg, tako da zagotovo ni primeren za redno prenašanje naokrog, kvečjemu za tedenske ali mesečne migracije. Tako orjaški je, da bomo na trgu le stežka našli dovolj veliko torbo za prenosnike zanj. Zmogljiva elektronska drobovina se precej segreva, zato je na spodnji strani kar pet (!) ventilatorjev. Ti so pri običajnem delu še dokaj znosni, pri grafično intenzivnih programih (igre, 3D oblikovanje) pa po glasnosti presežejo marsikateri (glasen) namizni model...

Izmerjeni hitrostni indeksi so nadpovprečni. Najbolj izstopa hitrost grafičnega dela, ki je zaradi SLI praktično dvakrat hitrejši od najhitrejše konkurence! Prenosnik je namreč program 3Dmark 2001 pognal do vrednosti 22.583, kar je povsem zunaj konkurence. Tudi preizkus v pisarniških in večpredstavnih programih je prenosnik prestal z nadpovprečnimi rezultati. Manj razveseljiv je čas delovanja na akumulator, ki je z uro in pol precej kratek. A to ne bi smela biti prevelika ovira, saj ta velikan ni preveč primeren za delo na terenu.

Premo sorazmerna velikosti prenosnika je tudi zabeljena cena. A je do neke mere razumljiva, saj kar nekaj stane že sam 19-palčni zaslon, da o grafiki SLI ne govorimo. Prenosnik je očitno namenjen bolj ali manj namizni poslovni rabi (z občasnim prenašanjem), hkrati pa, kot kaže, tudi igričarjem.

ChiliGreen Agilitas M9-590K

Poslovni indeks Winstone 2004: 24,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,1.

Trajanje delovanja: 1 h 28 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 47 × 34,5 × 2,9 cm, 6,6 kg.

Značilnosti: Mobile AMD Turion 64, 2,2 GHz, 1024 MB RAM, 100 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11bg, bluetooth.

Zaslon: 19-palčni, 1680 × 1050 pik.

Cena: 659.900 tolarjev.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Velik in svetel zaslon, hitrost grafičnega sklopa, vmesnik DVI.

Proti: Visoka cena, velikost, glasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji