Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Oktober 2011 | Teme: google

Če to, potem tisto

Ena izmed komponent, ki sestavljajo sodobno spletno aplikacijo, je prosto dosegljiv programski vmesniki (API). S njimi lahko razvijalci pišejo aplikacije, ki se povezujejo s spletno aplikacijo. Fantje iz San Francisca so prišli na genialno zamisel in ustvarili spletno aplikacijo, ki med seboj poljubno povezuje številna znana in priljubljena spletišča in omogoča avtomatizacijo spletnega življenja.

Nenavadno poimenovana spletna aplikacija ifttt (if this than that) je namenjena vsem, ki uporabljajo več spletnih aplikacij in podatke med njimi pogosto prenašajo ročno. Omogoča sestavljanje t. i. delotokov (workflow), ki se poženejo ob dogodku v eni aplikaciji in kot posledico nekaj naredijo v drugi aplikaciji. Ifttt te delotoke imenuje naloge ali tasks, najlaže pa jih predstavimo z nekaj zgledi. Med trenutnimi uporabniki ifttt je najbolj priljubljena naloga, ki vsako fotografijo, na kateri so nas prijatelji na Facebooku označili, samodejno shrani v spletno shrambo DropBox. Zelo priljubljena je tudi naloga, ki vsak dan spremlja vremensko napoved in nam pošlje SMS (deluje tudi v Sloveniji!) ob napovedi dežja, izbrane nizke ali visoke temperature in podobno. Seznam spletnih aplikacij, s katerimi ifttt zna sodelovati, trenutno obsega 35 aplikacij, med njimi pa najdemo vse najbolj priljubljene, kot so YouTube, Facebook, Flickr, Twitter, DropBox, FourSquare, LinkedIn, Instagram in tako naprej. Med povezanimi sistemi pogrešamo edino Google+. Na voljo so seveda tudi generične storitve kot viri RSS in elektronska pošta.

Uporaba je nadvse preprosta in prav vsakdo si lahko sestavi svoje naloge. Kot pove že ime (if this than that), moramo izbrati prožilo in izbrati akcijo, ki naj se izvede. Za lažje razumevanje izdelajmo ifttt nalogo, ki bo za vsak članek, ki smo ga v Google Reader označili kot zanimivega, na Twitterju objavil povezavo nanj.

Začnemo tako, da izdelamo novo nalogo in za prožilo izberemo Google Reader. Ko bomo v ifttt neko aplikacijo uporabili prvič, nas bo sistem pozval, da se prijavimo in tako ifttt pooblastimo za dostop do aplikacije. Izberemo akcijo v izvirnem sistemu, v našem primeru označevanje članka kot priljubljenega.

Nato moramo izbrati sistem, v katerem želimo izvesti akcijo na podlagi prožila. V našem primeru je to Twitter, spet velja opomba o prijavi ob prvi uporabi.

V tem koraku vpišemo poljubno besedilo, ki ga želimo v objavi, {{ItemUrl}} predstavlja spletni naslov članka, ki ga želimo omeniti, {{ItemTitle}} pa njegov naslov, k sreči pa jih ifttt vpiše že sam. Vpisano še potrdimo in že smo izdelali nalogo, ki nadvse olajša objavljanje povezav do zanimivih člankov med spletnimi viri.

Da je uporabnikom ifttt izdelava nalog kar se da olajšana in da bi se dobre zamisli (naloge) širile čim hitreje, so avtorji v aplikacijo vgradili tudi možnost, da nalogo shranimo kot recept. Uporabniki lahko pregledujemo recepte in tako lažje pridemo do zamisli, kako ifttt koristno uporabiti (namig: ko boste pregledovali recepte, jih razvrstite po priljubljenosti, da boste našli najboljše ideje). V uvodu smo že opisali dve nalogi, ki sta trenutno najbolj priljubljeni, da bi vas navdušili, da bi ifttt preizkusili tudi sami, pa naštejmo še nekaj zanimivih nalog:

  • na Twitterju pozdravite vsakega novega sledilca in se mu zahvalite,
  • vsako sliko, ki jo objavite na Instagram, shranite tudi na DropBox ali objavite na Facebooku,
  • ob vsaki prijavi na FourSquare to označite tudi v Google Calendar,
  • članke, ki jih označite kot priljubljene na Twitterju ali Google Reader, shranite v Instagram ali Evernote,
  • vse, kar objavim na YouTubu, objavi tudi na Tumblr.
  • Na voljo je še ena akcija, ki je lahko potencialno zelo koristna, a na žalost v Sloveniji ne deluje. To je telefonski klic. Uporabniki onkraj luže lahko izdelajo naloge, ki imajo za akcije telefonski klic ali pa akcije prožijo tako, da pokličejo telefonski predal. A ne navdušite se preveč, po naših dosedanjih izkušnjah s spletnimi aplikacijami takšne telefonske dobrote, kljub obljubam, ne zaidejo v Slovenijo.

    Zdaj pa veselo uporabite domišljijo in sestavite svoje naloge. Pa ne pozabite jih deliti s svetom!

    ifttt - If this than that

    Spletna aplikacija za integracijo spletnih aplikacij.
    Izdeluje: www.ifttt.com.
    Cena: Brezplačno.
    Za: Odlična zamisel in izvedba.
    Proti: Povezovanje s telefonom deluje le v ZDA.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji