Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2022

Če je 85 palcev premalo

V prejšnji številki smo preizkusili trenutno tehnološko raznolikost na področju televizorjev in pri tem izpustili nekaj, kar sliši na ime »Laser TV«. Ime zavaja, gre namreč za projektor.

Televizorji so od časov starodobnih katodnih cevi naredili res gigantske tehnološke skoke – so tanki, svetli, visoke ločljivosti (4K), kontrastni (HDR), »pametni«, za povrh pa še izredno veliki. In vendar se velikost danes neha pri diagonali okoli 85 palcev (215 cm). Le teoretično in z res globokim žepom se morda lahko približamo stotim palcem (2,5 metra). Številka, ki ne pomeni prav nobenih težav, če si namesto televizorja omislimo projektor. Ti imajo danes namesto nekdanjih dragih in hitropokvarljivih žarnic večinoma vgrajen laserski vir svetlobe, kar nekaj pa jih je narejenih tako, da so lahko nameščeni le nekaj decimetrov od zidu oziroma zaslona. Primerno poimenovanje je torej kot na dlani – laserski televizor oziroma »Laser TV«, kot jih oglašujejo nekateri proizvajalci.

Preizkusili smo Optomin projektor CinemaX P2, ki je imel priloženo odlično 100-palčno (2,5 metra) platno, cena kompleta pa je primerljiva s tisto pri vrhunskem televizorju OLED diagonale 65-palcev (1,6 metra). Sliši se kar dobro. Pa je res?

Današnji laserski projektorji za domači kino so svetli in kontrastni, vir svetlobe zdrži do 30.000 ur (desetletja običajne nekajurne dnevne uporabe), prikazane barve so pravilne, z viri jih povezujemo prek digitalnih vmesnikov, zunanji zvočniki so lahko brezžični ali ožičeni (optika), vgrajen je operacijski sistem, ki prinaša določeno stopnjo »pameti«. Toda …

Svetlost in kontrastnost slike takega projektorja nista niti približno taki, kot jo zmorejo vrhunski televizorji LED ali OLED. Predvsem zadnji lahko vsako piko na zaslonu tudi popolnoma ugasnejo, zato znajo prikazati tudi popolno črno, česar projektorji pač ne zmorejo, saj neosvetljeno platno ostaja sivo. Tudi v kombinaciji s posebnimi zasloni ALR (ambient light rejecting), kot je bil med testom pritrjen na našo steno, ne. Resda tak zaslon zelo dobro odbije okoliško svetlobo (denimo luči) in svetlobo od spodaj usmeri pravokotno na platno, proti gledalcu, vendar najtemnejša barva pač ostaja siva. Med preizkusom smo tako ocenili, da je za ogled filma še vedno priporočljivo vsaj nekoliko zatemniti sobo, medtem ko bo slika do pravega izraza prišla šele v pravem mraku. Vsebine HDR, čeprav so podprte, niso opazno bolj kontrastne od običajnih.

Za video vir smo uporabili vmesnik HDMI, vanj pa smo vtaknili ključek Chromecast with Google. Ko smo zadeli pravega, smo bili z delovanjem zadovoljni. Opozoriti namreč velja, da ima projektor tudi vmesnik HDMI različice 1.2, ki ne zmore prenosa signala 4K. Projektor je namreč ločljivosti 4K (DLP s tehnologijo XPS pixel shifting), zato je ločljivost smiselno izkoristiti. Žal tega ne moremo ob pomoči vgrajenega operacijskega sistema, ki naj bi projektorju dodal nekaj pameti in aplikacij. Vgrajeni Android je zastarel, kot trgovina z aplikacijami pa služi odprtokodni Aptoide. Končen rezultat sta Netflix in nekakšna kopija Youtuba, ki ne delujeta. Ključek oziroma zunanja škatlica HDMI bosta torej nujna.

Vgrajeni so tudi zvočniki, ki so za svet projektorjev nadpovprečni, v svetu televizorjev pa bi veljali za osnovne (2 × 10 W, Dolby Digital 2.0). Vsekakor priporočamo nakup zunanjega zvočnega sistema.

Laserski TV, kot smo ga preizkusili, zares omogoča zelo velike diagonale, ki jih televizorji ne. Vendar ni poceni, kakovost slike pa ne dosega standardov, ki jih danes televizorji. Če upoštevamo še to, da prav vsak projektor (tudi ta) med delovanjem zaradi hlajenja malce šumi in da laser ustvarja nekoliko neprijetnega ozona, ki ga začutimo, ko vstopimo v prostor, lahko rečemo, da ta rešitev ni za vsakogar.

Optoma CinemaX P2

projektor za ultrakratke razdalje

Cena: 3.294 EUR, vključuje 100-palčno platno ALR

Za: Omogoča veliko večjo sliko od diagonal obstoječih televizorjev.

Proti: Kontrast in svetilnost sta veliko slabša od tiste, ki jo zmorejo vrhunski televizorji. Vgrajeni operacijski sistem je za »pametno uporabo« bolj ali manj neuporaben, nujen je zunanji vir signala (ključek HDMI…). Sestavljanje platna zahteva kar nekaj časa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji