Objavljeno: 10.3.2005 18:11 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-Z55

Po površini je model Casio Exilim EX-Z55 podobno velik kakor model EX-S100, le da je ohišje nekoliko debelejše. Kljub temu gre za zelo majhen žepni model, ki ga odlikuje tudi izredna trdnost izdelave. Vsaj, kar zadeva kovinsko ohišje, veliko bolj "na udaru" je prav gotovo zelo velik zaslon LCD z diagonalo kar 64 mm in odlično kotno vidljivostjo. Ločljivost je s 115.000 pikami sicer povprečna, a na splošno daje zelo dober občutek. Seveda pa velik zaslon prinaša tudi kakšno slabo lastnost - tudi pri tem modelu je to predvsem velika površina, ki jo zaslon zasede na hrbtni strani ohišja, tako da je upravljalni del zelo stisnjen, za palec pa praktično ne ostane nič prostora (in ponavadi "počiva" nekje na robu zaslona). Vseeno je prijem aparata glede na nekatere (celo večje) konkurente še kar dober. Upravljalni del ima dokaj majhne tipke in je postavljen desno od zaslona LCD. Je precej lepo urejen, tako da je pregleden. Menuji so veliki in dobro oblikovani. Ker so prosojni, lahko ves čas vidimo tudi izrez. Med ročnimi nastavitvami najdemo občutljivost ISO (50, 100, 200, 400), kompenzacijo osvetlitve (med -2EV in +2EV v korakih po 1/3EV), določitev temperature bele izmed šestih prednastavitev ali zajem z bele predloge (samodejno določanje temperature sicer deluje dokaj solidno), lahko pa določamo tudi zasičenost, kontrast in svetlobo, pa še kaj (manj pomembnega).

Objektiv prihaja iz Pentaxa, ponuja pa trikratni optični zum na goriščni razdalji med 35 in 105 milimetri v formatu leica. Zumiranje je precej sunkovito, saj je položajev med obema skrajnostma le šest in natančno zumiranje ni možno. Svetlobna jakost je pri širokem kotu solidnih 2,8, v položaju tele pa nekoliko manj solidnih 4,8. Ločljivost tipala je zelo visoka, saj sodi v razred 5 MP, izkorišča pa 4,92 milijona svetlobnih elementov. Največja ločljivost zajemanja je tako 2560 × 1920 pik, aparat pa ima tudi ločljivost 3 MP in 2 MP, ki sta prav tako primerni za razvijanje na papir, in še dve nižji ločljivosti, primerni za spletno fotografijo. Slike se sicer zapisujejo na kartice SD, a le, če katero kupimo, saj ima aparat v osnovi le 9,3 megabajta notranjega pomnilnika.

Kakovost slike je precej dobra, kljub temu pa se ne more primerjati s kakovostjo večjih 5 MP modelov. Senc na kontrastnih robovih je namreč kar nekaj in učinkujejo tako, da so slike nekoliko bolj zmehčanega videza. Za manj zahtevno fotografijo to sicer ni tragično, resnejše pa bi utegnilo motiti. Barve so solidne, dinamika je dobra. Povejmo še, da aparat uspeva narediti zelo kakovostne makre. Pri bližinskih posnetkih je namreč omenjenega mehčanja precej manj.

Casio Exilim EX-Z55

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-4,8; ostrenje 50 cm-neskončno (6-50 cm makro); čas 1/2000-4 s; doseg bliskavice do 2 m; občutljivost ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 126.144 tolarjev.

Prodaja: Tobos, (01) 433 23 33, www.tobos.si.

Za: Zelo majhne mere, hitro delovanje, dober zaslon LCD, velika ločljivost.

Proti: Malo ročnih nastavitev, slab prijem ohišja, le notranji pomnilnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji