Objavljeno: 10.3.2005 18:11 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-P700

Casio Exilim EX-P700 je naslednik modela EX-P600, ki smo ga že predstavili. Za razliko od predhodnika prinaša drugačno barvo ohišja in predvsem zmogljivejše tipalo CCD. To izkorišča za zajemanje slik kar 7,08 milijona pik, največja ločljivost pa je 3072 × 2304 pik. Kot alternativa pa so na voljo še 3 MP ločljivost 2048 × 1536 pik, 2 MP ločljivost 1600 × 1200 pik in ločljivost VGA (640 × 480 pik. Slike se sicer zapisujejo na kartice SD, v osnovi pa ima aparat devet megabajtov vgrajenega pomnilnika, kar je seveda odločno premalo za tako zmogljivo tipalo (zato si velja ob nakupu strošek kartice SD kar všteti v ceno aparata). Ohišje aparata je za ta razred ugodno majhno, izdelano pa je iz kovine in je tudi po občutku trdno. Barvni zaslon na hrbtni strani ohišja ima diagonalo 51 mm in ima 115.200 pik, kar je nekoliko manj, kot bi si želeli, predvsem pa moti, da pod umetno svetlobo precej utripa. Odzivnost je solidna, kotna vidljivost dobra. Tudi ta aparat ponuja na zaslonu zelo "zanimive" poglede, med katerimi še najbolj izstopa tisti, ki prikazuje podatke kot nekakšne "analogne" grafične števce (zanimivo za hvaljenje pred prijatelji, sicer pa precej neuporabno). Tipke za upravljanje so v večjem delu nameščene desno od zaslona in so precej kakovostne, moti pa natlačenost, saj ostane malo prostora za prste roke, s katero aparat držimo. Levo od zaslona je sicer še nekaj tipk za hiter dostop do nekaterih funkciji (zaklepanje osvetlitve in fokusa, vključitev hitrega slikanja ter hitri menu z najpogosteje rabljenimi izbirami). Prek drugih tipk lahko neposredno vključimo tudi makro, vklopimo bliskavico ter izberemo deset- ali dvosekundno zakasnitev proženja. Ročni nadzor je zelo dober, saj je na voljo praktično vse, kar v digitalni fotografiji potrebujemo. Lahko določimo zaslonko in čas, kompenziramo svetlobo, izberemo temperaturo bele ali jo zajamemo s predloge, določimo občutljivost ISO (80, 160, 320 ali 640), določimo področje in način ostrenja, področje merjenja svetlobe, določiti pa je mogoče tudi ostrino zajemanja, zasičenost, svetlobo in kontrast.

Objektiv sicer ponuja štirikratni optični zum in je ekvivalent leica med 33 in 132 milimetri, svetlobna jakost je med 2,8, samodejno pa zna izostriti objekte od 40 centimetrov naprej, v makro načinu pa od 10 centimetrov naprej. Kakovost fotografije je zelo dobra, predvsem zajetih podrobnosti je veliko, je pa kar nekaj razlivanja svetlobe na kontrastnih robovih in reflektivnih površinah (učinek cvetenja), pa tudi občutljivost za šum je opazna, čeprav ni preveč moteča. Barvna dinamika je solidna, barve pa so dokaj točne, če uporabljamo ročno prilagajanje temperature bele. To namreč v zahtevni svetlobi kar hitro odpove. Veliko težav je tudi s pravilnim ostrenjem v makro načinu.

Casio Exilim EX-P700

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 33-132 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,0; ostrenje 40 cm-neskončno (makro od 10 cm naprej); čas 1/2000-60 s + ročno; doseg bliskavice do 3,6 m; občutljivost ISO: samodejna, 80, 160, 320, 640.

Cena: 164.120 tolarjev.

Prodaja: Tobos, (01) 433 23 33, www.tobos.si.

Za: Trdno in majhno ohišje, velika ločljivost, menuji.

Proti: Nagnjenost tipala k cvetenju in šumu, slab prijem ohišja, sunkovito in nenatančno zumiranje, nima priključka za zunanjo bliskavico, ni podpore nestisnjenemu zapisu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji