Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX130 IS

Canon spada med najbolj izkušene izdelovalce kompaktnih aparatov z velikim razponom goriščnic, saj se je s takimi aparati tudi med prvimi preizkusil. Ti aparati niso bili poceni, kasneje pa se so se v Canonu usmerili tudi v ta segment, katerega začetnik je bil SX110IS.

Dve generaciji kasneje je na našem preizkusu SX130IS, veliko bolj dorasel aparat. Nekoliko je pridobil na teži in velikosti, vendar deluje tudi bolj kakovostno od svojih predhodnikov. Poleg tega se tudi po optičnih zmogljivostih lahko pomeri s starejšimi brati višjega cenovnega razreda, oziroma jih celo prekaša.

Zaprt je v kakovostno grajeno ohišje kompaktnih mer, ki je na zadnji strani prevlečeno s prijetno barvo. Ta na otip deluje nekoliko mehkeje in omogoča dober oprijem. Glede na predhodne generacije je izboljšana kakovost, najbolj pa je to opazno pri optiki, ki se ponaša z 12-kratnim razponom goriščnic in širokim kotom 28 mm. To je pri nižjem cenovnem razredu kompaktnih superzumirnih aparatov prej izjema kot pravilo, še posebej ob dejstvu, da je objektiv podkrepljen z zelo dobrim sistemom stabilizacije slike, njegova popačenja sodčkavosti pa so zelo majhna. Objektiv je nekoliko izgubil le na svetlobni jakosti, a nečemu se je bilo očitno treba odreči.

Manj napredno je tipalo, ki fotografije zajema z 12 milijoni pik, njegova največja občutljivost pa je ISO 1600. Pri tej občutljivosti so fotografije že nekoliko slabše kakovosti, predvsem ko je govor o vidnih podrobnostih, saj je preskok z ISO 800 precej izrazit. Sicer zajema fotografije kakovostno, tako barve kot tudi vidne podrobnosti pa so na solidni ravni. V posebnem načinu zmanjšane ločljivosti pa aparat fotografije zajema tudi pri višjih občutljivostih, če je seveda treba.

Canonov uporabniški vmesnik je silno enostaven in v samodejnem načinu poskrbi za izbiro pravilnega načina fotografiranja, najmanj veščim pa bo po volji najenostavnejši način, ki ga označuje srček, saj v tem načinu ni mogoče spreminjati nobene nastavitve, to pa odpravlja skrb po kakšni napačni odločitvi na menuju. Na drugi strani je SX130 povsem resen aparat, ki omogoča nastavljanje praktično vseh parametrov ročno.

Kakovostno je tudi zajemanje visoko ločljivega videa 720p, čeprav Canonovi aparati večinoma še vedno močno trošijo prostor na pomnilniški kartici. Tudi v tem primeru ni drugače, se pa ta aparat lahko pohvali z odličnim stereo zvokom in upočasnjenim optičnim zumiranjem.

Canon SX130IS je odličen aparat, še posebej ob pogledu na ceno 230 evrov in široki namembnosti. Namenjen je tako popolnim začetnikom kot tudi nekoliko bolj naprednim uporabnikom, ki iščejo poceni in kakovosten aparat z velikim razponom goriščnic. SX130IS bo zadovoljil oboje, pa še v nekoliko večjem žepu se znajde, kjer dražji, boljši in večji odpovejo.

Canon Powershot SX130 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-336 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,6; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,0 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 230 EUR.

Za: Preprosta uporaba, HD video in optično zumiranje, izboljšan objektiv v vseh pogledih, kakovost posnetkov, cena, optična stabilizacija slike, podpora SDXC karticam.

Proti: Nekoliko težji in večji od predhodnika, prostorsko potratni video posnetki, zmanjšana največja odprtost zaslonke glede na predhodnika, nima HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji