Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX120 IS

Canon se je med prvimi začel uveljavljati v razredu aparatov s širokim razponom goriščnic in kar dolgo časa ponujal le tiste modele z vrha lestvice, ki jih je cenovno večinoma prehitela le serija G. Optična stabilizacija slike, velik razpon goriščnic in popolnoma ročno upravljanje aparata v kombinaciji z dobrim uporabniškim vmesnikom so bile glavne lastnosti, ki so privabile mnoge kupce. Aparat S1IS je leta 2004 ponujal 10-kratno povečavo s hitrim in tihim USM motorjem ter stabilizacijo slike za ceno 350 dolarjev.

Kasneje so v Canonu izdelali nekoliko bolj dostopen model SX100IS, ki so mu odvzeli vse, česar uporaben superzumirni aparat ne potrebuje. Predhodnik tokrat preizkušenega modela SX110IS je bil tako drugi v njihovi seriji cenovno ugodnih superzumirnih aparatov, novinec pa je praktično enak.

Omembe vredni razliki sta tipalo, ki sedaj premore 10 megapik namesto 9, ter prenovljeni procesor, ki mu zdaj pravijo Digic IV in zaradi katerega naj bi aparat prepoznal do 35 fotografiranih obrazov hkrati. Naredili smo tudi enostaven preizkus s fotografijo iz srednješolskih let in ugotovili, da SX120 zares zazna veliko število obrazov hkrati. Na fotografiji je prepoznal do 20 ljudi, čeprav bi se v praksi verjetno odrezal še bolje, med prioritetnimi obrazi pa se premikamo s tipko za vklop in izklop funkcije zaznave obrazov. Poleg tega novi procesor pripomore tudi k boljši odzivnosti, kar je opazno in vsekakor ni zanemarljivo.

Za razmere današnjega trga je s 36 mm nekoliko preozek najširši kot zajemanja objektiva, popačenje sodčkavosti pa kljub temu ni zanemarljivo, saj je izrazitejše kot pri nekaterih 24 milimetrskih zumirnih objektivih. Kakovost fotografije je sicer zelo dobra, še posebej ob uporabi manjših vrednosti ISO, pri daljših goriščnicah pa je velikokrat dobrodošla optična stabilizacija slike. Zaradi ugodnejše cene je pogon objektiva počasen in tudi preglasen, da bi bilo optično zumiranje na voljo med zajemanjem videoposnetkov. Ti pa so kljub le klasični ločljivosti povsem zadovoljive kakovosti. Izjemno dobra plat tega aparata je tudi to, da bo z možnostjo popolnih ročnih nastavitev po volji naprednejšim uporabnikom, pred zmogljivejšimi brati pa je v prednosti pri neizkušenih kupcih. Bogatejši je namreč za način Easy, v katerem aparat ne dopušča nobenih sprememb in s tem napak uporabnika, po novem pa je vanj vključeno tudi prepoznavanje fotografiranih scen.

V Canonu so se odločili za strategijo, da se zmagovalnega konja ne menja, oziroma prihranili pri razvoju, da lahko aparat tržijo naprej po enaki ali pa celo nižji ceni. Osvežili so ga le toliko, da lahko kupcem povejo, da je nov, SX120IS pa to v praksi pove le z rahlo izboljšano odzivnostjo.

Canon Powershot SX120 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-360 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,3; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,0 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 228 EUR.

Za: Preprosta raba, kakovost posnetkov, cena, optična stabilizacija slike, izboljšana odzivnost.

Proti: Pravzaprav enak kot predhodnik, ozek najširši kot zajema 36 mm.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji