Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot S1 IS

Fotoaparati s trimilijonskim tipalom in desetkratno optično povečavo so v zadnjem času zelo priljubljeni. Po Olympusu, ki ima tak model že nekaj časa v repertoarju, in Minolti, ki je z modelom Dimage Z1 tovrstne aparate tudi cenovno približala povprečnemu uporabniku, je podoben model predstavil tudi Canon. Powershot S1 IS se po tehničnih značilnostih od konkurentov skorajda ne razlikuje: vgrajeno tipalo omogoča slikanje s 3,14 megapikami (kar omogoča izdelavo slik velikosti največ 2048 × 1536 pik), objektiv pa zmore 10-kratno optično povezavo, ki bi pri klasični 35-milimetrski fotografiji ustrezala razponu med 38 in 380 mm.

Powershot S1 IS lepo sede v roko, pri ohišju pa imamo vtis, da bi lahko preživelo tudi trši padec ob tla. LCD zaslon z diagonalo 1,5 palca je, podobno kakor pri Canonovih modelih A80 in G5, nameščen v vrtljiv del ohišja, tako da ga lahko ob "pospravimo" in ga tako zaščitimo pred praskami in udarci. Iskalo je elektronsko. Nastavljanje fotoaparata je klasično "canonovsko". Nastavitve so razdeljene na dva dela, v dveh ločenih menujih, kar je sprva nekoliko nerodno, vendar se na tak način dela hitro navadimo. Fotoaparat se napaja iz štirih baterij AA (proizvajalec priporoča akumulatorje NiMH). Slike shranjujemo na kartice CF (priložena je kartica z zmogljivostjo 32 MB), v ležišče pa lahko vtaknemo tako kartice vrste I kot tudi vrste II, tako da lahko uporabimo tudi IBMov Microdrive. Posebnost Canonovih fotoaparatov z oznako IS (poleg modela S1 je tak tudi osemmilijonski model Pro 1) je vgrajen stabilizator slike. Rezultati slikanja pri velikih optičnih povečavah so zato precej ostrejši, dobre rezultate pa dobimo tudi s slikanjem brez stativa, ki je sicer pri velikih optičnih povečavah skoraj nujen.

Tehnične značilnosti fotoaparata so tudi sicer kar impresivne. Objektiv ima svetlobno jakost od 2,8 do 3,1, s čimer se uvršča med boljše. Tudi najdaljši osvetlitveni čas, ki znaša kar 15 sekund, je daljši kot pri večini konkurentov. Nekoliko moteče je dejstvo, da je najširši kot slikanja 38 mm, kar lahko sicer delno popravimo z nakupom predleč, vendar je zanje potrebno dodatno poseči v žep. Občutljivosti delovanja tipala lahko nastavimo tudi ročno, na voljo pa imamo vrednosti ISO 50, 100, 200 in 400. Prilagodimo lahko tudi osvetlitev: nastavljamo lahko vrednosti, ki od srednje odstopajo za največ 2 EV, v korakih po 1/3 EV. Temperaturo bele barve lahko oceni vgrajena elektronika, na voljo imamo pa tudi šest že nastavljenih vrednosti. Za najbolj natančen zajem bele barve je na voljo tudi ročni zajem temperature. Fotoaparat omogoča tudi snemanje videoposnetkov v ločljivosti VGA s 15 ali 30 slikami v sekundi, dolžina posnetka pa je omejena le z zmogljivostjo pomnilniške kartice.

Kakovost fotografij je zelo dobra. Fotoaparat z ostrenjem nima večjih težav, dokaj hitro pa izostri tudi v slabših svetlobnih razmerah. Pri največji optični povečavi se ob daljših osvetlitvenih časih, stabilizatorju slike navkljub, še vedno zgodi, da je posnetek nekoliko meglen. Malenkost slabše je ostrenje v makro načinu, saj fotoaparat hitro narobe oceni razdaljo do predmeta. Ob daljši rabi pride do izraza še ena posebnost fotoaparata: čim bolj gumb za optično povečavo pritisnemo proti skrajnem položaju, hitrejše je pomikanje objektiva, v skrajnem položaju gumba pa je že skoraj bliskovito.

Canon Powershot S1 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,1,; ostrenje 0,1 m-neskončno (10 cm makro); čas do 15 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 139.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Velika optična povečava, stabilizator slike, trdno ohišje.

Proti: Nekoliko višja cena od neposrednih konkurentov, manjše tipalo CCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji