Objavljeno: 10.3.2005 11:50 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot Pro1IS

Čeprav je Canon že leta 2001 ponujal zelo zanimiv fotoaparat Powershot Pro 90 (in Pro 70), ki je že tedaj omogočal desetkratno optično povečavo in je imel hiter objektiv, stabilizator in tako naprej, pa se prav Canon že dobri dve leti ne pojavlja več v razredu polprofesionalnih kompaktnih digitalnih fotoaparatov. V tem času so predvsem razvijali modele nižjega in višjega cenovnega razreda, ponudili tudi cenovno dokaj ugodno rešitev z izmenljivimi objektivi. Zdaj so očitno spoznali, da je precejšnje tudi zanimanje kupcev za zmogljivejše kompaktne aparate s prilagodljivimi in tudi hitrimi objektivi, široko paleto nastavitev, ki pa so manjši od modelov z izmenljivimi objektivi.

Tako je luč sveta pred kratkim ugledal model Powershot Pro1IS, ki še najbolj spominja na G5 z veliko večjim objektivom. Ta omogoča sedemkratno optično povečavo, pri čemer je razpon enak kakor pri Minoltinih modelih tega razreda (Dimage 7, A1) in sega od 28 milimetrov do 200 milimetrov (ekvivalent leica), je pa tudi precej hiter, saj ima svetlobno jakost med 2,4 in 3,5. Objektiv nosi oznako 'L', ki je pri Canonih sicer rezervirana za kakovostne objektive zrcalno-refleksnih fotoaparatov, razlog za to pa naj bi bil v zasnovi in kakovosti uporabljene optike. Za zelo bližinje posnetke zna v super makro načinu ostriti od 3 centimetrov naprej. Pri ostrenju si aparat sicer pomaga s snopom oranžne svetlobe (gre torej za hibridno ostrenje), ki pa je lahko moteč. Za zumiranje so uporabili precej domiselno rešitev. Za spreminjanje goriščne razdalje namreč vrtimo obroč okoli objektiva, kot pri objektivih z ročnim zumiranjem, čeprav gre za motorizirano zumiranje. Dokaj uporabna rešitev, ki omogoča zelo natančno in hitro zumiranje.

Vgrajeno tipalo CCD ima ločljivost osem milijonov (3264 × 2448) pik, seznam alternativnih ločljivosti pa je nekoliko krajši kakor pri neposrednih konkurentih, saj je na voljo le še "štirimiljonska" ločljivost 2272 × 1704, "dvomiljonska" 1600 × 1200 in ločljivosti XGA ter VGA. Slike zapisujemo na kartice Compact Flash I ali II (priložena je 64 MB velika kartica), kot JPEG ali RAW (nestisnjenega zapisa TIFF aparat ne podpira), določiti pa je mogoče tudi barvni model. Aparat namreč poleg "standarnega" sRGB podpira tudi Adobeov RGB.

Za obdelavo informaciji je uporabljen zmogljiv procesor digitalnih signalov DIGIC. Sicer pa je največja hitrost fotografiranja do 2,5 slik na sekundo do šestih slik zapored ali ena slika na sekundo do največ 18 slik zapored. Za ogled je na voljo precej velik (diagonala 51 milimetrov) barvni zaslon LCD, ki je vrtljiv okoli obeh osi. Uporabimo lahko tudi elektronsko iskalo, ki je nameščeno neposredno nad objektivom, zelo visoke ločljivosti (235.000 pik) in precej bolj objektivno prikaže dejansko ostrino posnetka.

Canon sicer ponuja vse možnosti ročnega nastavljanja. Določiti je mogoče čas (med 1/4000 in 15 sekundami, ročnega odpiranja zaslonke za daljše ekspoziture žal nima), zaslonko, občutljivost, območje ostrenja in merjenja svetlobe. Temperaturo bele lahko določa samodejno, lahko pa jo izberemo izmed šestih nastavitev ali jo zajamemo iz bele predloge. Nastavljanje je tudi pri tem Canonu razporejeno po več menujih, do katerih dostopamo preko različnih tipk, kar zahteva nemalo privajanja. Omenimo še, da aparat sam prepozna, ali snemamo vodoravno ali navpično.

Pri kakovosti fotografije se je Canon odrezal precej dobro, a vendarle vse skupaj ni brez napak. Predvsem samodejno določanje temperature bele ni optimalno, poleg tega pa je mogoče pod povečavo opaziti podobne težave, kot jih imata Nikonov Coolpix 8700 in Sonyjev model DSC-828, ki uporabljata enako tipalo. Opazna je občutljivost za šum (pa četudi je vklopljen filter), pa tudi vodenje svetlobe ni optimalno. Kakovost fotografije je zelo dobra, od obljub optike pa bi morda pričakovali nekoliko več.

Canon Powershot Pro1IS

Razred: Zelo zmogljiv (velika optična povečava, ročni nadzor, zmogljivost, dodatne tehnične rešitve).

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,4-3,5; ostrenje 0,8 m-neskončno (3 cm super makro); čas 1/4000-15 s; doseg bliskavice 0,5-5 m; ISO 50, 100, 200, 400.

Cena: 289.000 tolarjev.

Prodaja: Avtera, (01) 585 34 11, www.avtera.si.

Za: Velika ločljivost, širok kot slikanja, veliko možnosti nastavljanja.

Proti: Hibridno ostrenje meče moteč oranžen snop svetlobe, nekaj nepravilnosti pri vodenju svetlobe, občutljivost na šum, zapleteno upravljanje menujev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji