Objavljeno: 10.3.2005 18:11 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot A95

Canonovi fotoaparati v spodnjem cenovnem razredu zelo uspešno tekmujejo s konkurenti. Fotoaparat Powershot A95 je nadomestil model A80 in je najzmogljivejši Canonov fotoaparat s ceno pod sto tisočaki. Gre za digitalec s tipalom s petimi milijoni elementov in z objektivom s trikratno optično povečavo. Ohišje fotoaparata je, razen v podrobnostih, nespremenjeno pri vseh Canonovih fotoaparatih iz te družine izdelkov. Gre za aparat, ki ne spada med najmanjše, a zato dobro leži v roki, oblika pa omogoča udobno slikanje z eno samo roko. Zaslon LCD je gibljiv, tako da lahko njegov položaj prilagajamo kotu slikanja, kadar pa fotoaparata ne uporabljamo, ga "pospravimo" in zaslon zaščitimo pred praskami. V primerjavi s predhodnikom je zaslon nekoliko večji, pa tudi njegova ločljivost je višja. Fotoaparat se napaja iz štirih AA baterij, ob rednejši uporabi pa izdelovalec priporoča nakup primernih akumulatorjev.

Canonov novinec seveda omogoča popolnoma samodejno slikanje, njegova odlika pa je za ta cenovni razred pester nabor zmožnosti, s katerimi lahko ročno nastavimo skoraj vse lastnosti slikanja, tudi odprtost zaslonke in osvetlitveni čas. Nastavitveni menuji so dokaj pregledni in bolj ali manj enaki tistim pri drugih Canonovih fotoaparatih. Zmožnosti so razdeljene na dva dela, prek katerih imamo dostop ločeno, kar bo nekoliko zmedlo začetnike. V samodejnem načinu ima fotoaparat nekaj težav z določanjem temperature bele barve, vendar je pri tem boljši od predhodnika, tako da bo treba redkeje poseči po ročnem nastavljanju beline. Fotoaparat nam poleg samodejnega načina ponuja še šest vnaprej nastavljenih vrednosti, temperaturo bele barve pa zna tudi zajeti.

Po hitrosti slikanja in pripravljenosti ob vklopu ne spada med dirkače, vendar je njegova odzivnost kljub temu med boljšimi. Slike, posnete z A95, so odlične. Pohvaliti moramo objektiv, saj so slike ostre in zelo živih barv. Pri podrobnem ogledu smo opazili nekoliko šuma, to pa lahko pripišemo tipalu z velikim številom elementov, zaradi katerih hitro pride do manjših motenj med slikanjem, vendar je to značilno za vse aparate z visoko ločljivostjo. Zrnatost je opazna le pri visoki svetlobni občutljivosti. V makro načinu omogoča aparat slikanje predmeta, oddaljenega najmanj 5 cm. Tudi v tem primeru Canon ni imel težav z izostritvijo, nekoliko slabše se je obnesel le v temačnih razmerah. Zajemanje videoposnetkov je dokaj omejeno: najvišja ločljivost je 320 × 240 pik, fotoaparat pa pri tej ločljivosti zajame le deset slik na sekundo, pri čemer je dolžina filmčka omejena na 30 sekund. Konkurenca se pri tem obnese precej bolje.

Canon Powershot A95 je eden najboljših kompaktnih aparatov s petmilijonskim tipalom. Fotoaparat ima nekaj težav pri večji svetlobni občutljivosti ISO, pa tudi za zajem videoposnetkov je povsem neprimeren. A pri slikanju bo kljub temu več kot zadovoljil tako manj vešče uporabnike kot tudi tiste, ki pred slikanjem radi ročno nastavljajo lastnosti aparata.

Canon Powershot A95

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,45 m-neskončno (5 cm-45 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; doseg bliskavice 5 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 96.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdno ohišje, kakovostna optika, odlične slike, možnost ročnega nadzora.

Proti: Zrnatost pri večji svetlobni občutljivosti, slab zajem videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji