Objavljeno: 26.8.2008 14:42 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, multi, nenehni testi, foto

Canon Pixma MP970

Canon svoje večopravilne brizgalne naprave deli na dve skupini: take s faksom in brez njega. Prve imajo v imenu oznako MX, druge pa MP. Izmed slednjih smo preizkusili eno najzmogljivejših, model Pixma MP970. Gre za razmeroma veliko napravo, ki poleg tiskanja zmore tudi kopiranje, optično branje ter branje pomnilniških kartic. Poleg tega lahko tiskamo tudi na zapisljive CDje tipa Lightscribe. Za povezljivost imamo poleg USB in omrežnega priključka na voljo tudi PictBridge za neposredni tisk iz fotoaparatov ter celo infrardeči vmesnik za tisk fotografij iz mobilnih telefonov (ni pa na voljo modrega zoba, ki je zadnje čase bolj razširjen kot IR).

Za lažje delo s tiskalnikom se na sprednji strani pod pokrovčkom skriva barvni zaslon, pod njim pa nekaj funkcijskih tipk. Najbolj posrečeno je vrtljivo kolesce, s katerim se sprehajamo po menujih. Papir lahko vstavimo zadaj ali v kaseto na srednjem koncu, na vsako stran gre do 150 listov. V notranjosti vidimo celo sedem različnih kartuš, poleg navadnih rumene, cian in magenta imamo dve črni ter photo cyan ter photo magenta. Velikost kapljic je le en pl., vse to zelo dobro vpliva na kakovost tiska. Ta je na zavidljivi ravni, sploh pri tisku na bleščeč foto papir. Barve so žive in razmeroma pravilne, podrobnosti dobre, prehodi tudi. Tudi optično branje je dobre kakovosti, sploh pri sivinah.

Hitrost tiska je več kot solidna. Pet strani dolgo besedilo natisne v dobri polovici minute, za devet strani poslovnega poročila z grafikoni si vzame 2 minuti in 13 sekund. Vektorsko sliko natisne v dveh minutah, uporaba svetlečega papirja pa ta čas presenetljivo malo poveča, na 2 minuti in 17 sekund. Za fotografijo velikosti 10 × 15 cm potrebuje slabo minuto, seveda pri uporabi svetlečega papirja. Optično branje je hitro, 11 sekund za list velikosti A4 (v barvah ali sivinah), tudi pri kopiranju ni bilo težav. Smo pa pogrešali samodejni podajalnik, medtem ko je naprava opremljena z obračalnikom (ta pa kar močno upočasni tisk).

Dobro opremljen tiskalnik in odlična kakovost tiska na žalost terjata razmeroma visoko ceno. Sam tiskalnik velja 370 evrov, tisk barvne strani 36, črno-bele pa 12 centov.

Canon Pixma MP970

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni, infrardeči.

Cena: 369,52 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 12 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, kakovost izpisa, tisk na CD.

Proti: Cena izpisa, cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji