Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP640

Canonova nova večopravilna brizgalna naprava MP640 je ena izmed naprav serije Pixma, ki so v zadnjih dveh mesecih preplavile naš laboratorij. Tiskalnik se po številki sodeč uvršča nekje na sredino prodajne linije, v resnici pa ga od najzmogljivejšega modela MP990 loči bore malo.

Nekaj razlik je pri sami tiskalni enoti. MP640 je prav pri vseh preizkusih hitrosti rahlo za MP990, a so razlike resnično majhne, večinoma le nekaj odstotkov. Tako lahko še vedno rečemo, da gre za eno izmed hitrejših večopravilnih brizgalnih naprav. Enako velja pri optičnem branju in kopiranju. Žal tu niso dodali samodejnega podajalnika, ki bi opazno olajšal optično branje in kopiranje daljših dokumentov. Ima pa ta naprava vgrajen dodatek za samodejno tiskanje na obe strani.

Še ena razlika med tema dvema modeloma je število barvnih kartuš pri enem in drugem. Medtem ko ima MP990 poleg klasičnih barv CMYK (torej črna, cyan, magenta in rumena) še fotografsko črno (oziroma pigmentno črno) ter sivo, so tu slednjo izpustili. Pri naših preizkusih niti nismo opazili bistvene razlike, kakovost izpisa je namreč zelo dobra.

Glede na predhodnika, model MP630, so v Canonu dodali dva nova vmesnika, kar je zelo pohvalno. Poleg vhoda USB imamo tako na voljo še omrežni vmesnik in brezžični vmesnik (po standardih 802,11 b in g). Poleg tiska neposredno iz fotoaparata imamo tudi možnost tiskati s pomnilniških kartic.

Če se zdaj sprašujete, čemu bi pravzaprav izbrali model MP990 namesto opisanega MP640, niste edini. Nam se zdi slednji bistveno boljša izbira. Res je, da je rahlo počasnejši, a so razlike zelo majhne. Pri kakovosti jih načeloma ne bomo opazili, sploh pri večini navadnih fotografij ne. Dražji model se malce bolje znajde pri tisku finih podrobnosti oziroma pri mehkih prehodih, a to bodo uporabili (in opazili) le najzahtevnejši uporabniki. O malo manjšem statusnem zaslonu pri modelu MP640 niti ne gre izgubljati besed, pomembnejša je cena naprave, ki je razumna.

Canon Pixma MP640

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 10.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 201 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 12 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, kakovost izpisa, tisk na obe strani, tiskanje na CD, omrežni in brezžični omrežni vmesnik.

Proti: Cena izpisa, ni samodejnega podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji