Objavljeno: 31.1.2006 23:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Canon Pixma MP500

Predzadnja serija tiskalnikov Pixma ni premogla posebej ugledne zunanjosti, kar so priznavali tudi sami Canonovi strokovnjaki. Zato je toliko bolj razveseljivo, da so najnovejše večnamenske naprave izdelane z veliko več čuta za estetiko. Model Pixma MP500 je lepo zaobljen in daje vtis resnosti.

Tiskalni del temelji na tiskalniku Pixma iP4200, ki smo ga že predstavili in je počasnejši izmed dveh štiribarvnih brizgalnikov, ki jih trenutno trži Canon. Pravzaprav bi morali reči petbarvnih, kajti tiskalnik, in torej tudi MP500, ima dve črni kartuši, od katerih je ena namenjena tiskanju fotografij (napolnjena je z navadnim barvilom), druga pa tiskanju na navaden papir (suspenzijsko barvilo). Tiskalnik se o uporabi "prave črne" odloča avtomatsko. Podrobnosti o tiskalnem delu si lahko preberete v oktobrski številki, tu bomo le ponovili najpomembnejše poudarke. Tiskanje je zelo hitro, še posebej besedila, pri čemer za pet polnih strani (v privzeti kakovosti) potrebujemo le 51 sekund. Tudi le nekaj več kot dve minuti za devet strani poslovnega poročila je zelo dobro, da o le 42 sekundah za vrhunsko fotografijo na svetleč papir niti ne govorimo. Prav tako odlična je kakovost tiska, saj posameznih pik s prostim očesom ni videti, pa tudi barvni prehodi so lepi in enakomerni. Težava je le v tem, da so barve preveč žive, kar bodo opazili tisti, ki bi želeli večnamensko napravo uporabljati profesionalno, za DTP. O tem, da Canon barve nalaš

Čisto kot zanimivost - če se odločimo brati pri ločljivosti 150 dpi, lahko naletimo na precej čudne učinke. Levo besedilo prebrano s 150 dpi, levo s 300 dpi.

Na tiskalniški del je nameščen ploski bralnik, ki ima za današnje čase povprečne strojne značilnosti - 1200 × 2400 dpi, 48-bitne barve. Podajalnika za avtomatsko branje ni, vendar bi bil ta za model brez faksa že skorajda nenavaden. No, optično branje se izkaže za odlično. Po hitrosti dela je med najboljšimi, še posebej se izkaže pri sivinskem branju. Tudi kakovost branja je zelo dobra, saj smo našo (pre)temno fotografijo dovolj dobro prebrali. Naj omenimo še OCR, ki podpira šumnike, pa tudi uporabniški vmesnik na barvnem zaslonu LCD, ki je lahko tudi v slovenščini. Barvni LCD sicer uporabimo, ko želimo tiskati neposredno s pomnilniških kartic, ki jih MP500 lahko tudi prebira.

Fotokopiranje je zelo dobro, predvsem smo bili navdušeno nad njegovo hitrostjo. Za pet barvnih strani v privzeti kakovosti potrebuje le dve minuti in pol! Kakovost črno-bele kopije je odlična, nekoliko manj pa smo bili zadovoljni z barvno. "Kopirc" je namreč nekoliko preveč natančno ugotovil, da je naša revialna stran nekoliko rumenkasta, in jo tako tudi natisnil.

MP500 ima le nekoliko višjo ceno odtisa kot nekateri konkurenti. To je opazno predvsem na barvnem področju. Kljub temu je glede na svojo ceno trenutno najboljša večnamenska naprava brez faksa.

Canon Pixma MP500

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 64.800 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 34 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolar.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Ločene kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dobro tiskanje in kopiranje. Dober optični bralnik, dve poti za papir, tiskanje na CD, barvni LCD.

Proti: Visoka cena odtisa, predvsem barvnega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji