Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP280 in Pixma MP495

Letošnjo osvežitev izdelkov je Canon izvedel nekoliko drugače. V nedogled naraščajoče številke oznak modelov so postale že precej nepregledne, zato so večnamenske naprave ločili v dva razreda z oznako MP in MG. S tem so potegnili nekakšno ločnico med napravami za navadne in za zahtevnejše uporabnike. Poglavitna novost osvežitve izdelkov pa je vpeljava brezžične omrežne povezave (WLAN) z računalnikom oz. mobilnimi napravami pri večini večnamenskih naprav.

Preizkusili smo dve večnamenski napravi, ki spadata v osnovni razred. Canon Pixma MP280 in Pixma MP495 bi se, glede na oznako, morali med seboj precej razlikovati. Dejanska razlika pa je zgolj v brezžični omrežni povezavi, na katero Pixma MP495 opozarja z dodatnim modro osvetljenim napisom, da pa bi bila razlika še rahlo bolj poudarjena, so Pixmi MP495 nadeli svetlečo ohišje, medtem ko ima Pixma MP280 "ceneno" mat ohišje.

Razlik v primerjavi s predhodnim modelom Pixma MP270 je zelo malo. Iz bele barve so zopet presedlali na črno, sam uporabniški vmesnik na napravi pa ostaja enak. Pregleden in uporaben, s številskim zaslonom LCD za nastavitev števila fotokopij in gumbi za izbiro načina fotokopiranja. Vzpostavitev brezžične omrežne povezave pri Pixmi MP495 poteka s pomočjo osebnega računalnika, za kar potrebujemo kabel USB. Po nastavitvi, ki je preprosta, lahko kabel odstranimo.

Tiskalnika sta opremljena z dvema kartušama, barvno in črno, najvišja ločljivost tiskanja pa je 4800 pik na palec. Po navedenih lastnostih sodeč bi moral biti zmogljivejši model za odtenek hitrejši, v praksi pa je ta razlika neopazna. Za pet strani dokumenta tako porabita dobrih petdeset sekund, čas tiskanja pa se pogosto spreminja zaradi pogostega čiščenja tiskalnih glav. Pri uporabi svetlečih papirjev pa se čas tiskanja nekoliko podaljša in za tisk fotografije velikosti A4 tako porabi slabe štiri minute.

Za pet črno-belih fotokopij si vzame dve minuti, za barvne pa minuto in pol več, vendar delo opravi zadovoljivo. Razen nekoliko premočenega papirja drugih nepravilnosti nismo opazili. Tisk besedila mu gre dobro od rok, razlika v hitrosti med hitrim tiskom in navadnim je minimalna. Fotografije, natisnjene na navaden papir, so dobre kakovosti, na svetlečem papirju pa so barvne, predvsem temnejši odtenki, nekoliko blede.

V samem delovanju skorajda nismo našli razlik med tiskalnikoma, le pri optičnem branju fotografije smo opazili, da pri višjih ločljivostih model Pixma MP495 potrebuje več časa za prenos podatkov prek brezžične povezave kakor Pixma MP280 prek povezave USB.

Oba tiskalnika sta primerna za rabo doma, saj sta preprosta za uporabo, zaradi majhnih mer pa se tudi zlahka najde prostor zanju. Nekoliko slaba stran obeh je le cena črno-belega izpisa, ki je 14 centov, cena barvnega izpisa pa je v primerjavi s konkurenti presenetljivo nizka, 26 centov.

Canon Pixma MP280

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 64 EUR (cena natisnjene ČB strani 14 centov, cena natisnjene barvne strani 26 centov).

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Kakovost odtisa na navaden papir, preprosta raba.

Proti: Cena črno-belega izpisa.

Canon Pixma MP495

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, WLAN.

Cena: 79 EUR (cena natisnjene ČB strani 14 centov, cena natisnjene barvne strani 26 centov).

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Brezžična povezava, kakovost odtisa na navaden papir.

Proti: Cena črno-belega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji