Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP270

Canonove Pixme so zelo razširjene večopravilne naprave, pri katerih se generacije zelo hitro menjavajo. Na preizkusu smo imeli novo napravo MP270, ki poleg tiskanja opravlja še optično branje in kopiranje, nima pa vključenega faksa (kar imajo naprave Pixma z "MX" v imenu). MP270 je nižjega cenovnega in zmogljivostnega ranga, gre za preprosto napravo, namenjeno predvsem domačim uporabnikom. Tako nima naprednejših možnosti svojih večjih sester, denimo bralnika pomnilniških kartic in omrežnih vmesnikov (bodisi navadnega ali brezžičnega).

Naprava je razmeroma ugodnih mer, predvsem je med nižjimi. Seveda nima samodejnega podajalnika, tako je pokrov optičnega bralnika zelo nizek in povsem raven. Na desni strani je majhen statusni LCD, pod njem pa nekaj tipk za osnovno delo z napravo. Tam lahko nastavimo število kopij in izberemo barvno ali črno-belo kopiranje, za povečave in podobno pa bomo morali poseči po programski opremi oziroma gonilnikih. Pri naših meritvah se je izkazala tudi s porabo energije, sploh med mirovanjem, ko smo izmerili 2,2 W. Omenimo, da smo pri drugih tiskalnikih, kjer smo to že izmerili, videli porabo od 3 pa do 5 W.

Kakovost tiska je nekako v povprečju. Naprava se težko meri z dražjimi brizgalniki, ki imajo večinoma višje ločljivosti in več različnih posameznih barvnih kartuš. Prehodi so tako zgolj povprečni, enako velja na splošno za bitne slike. Tudi podrobnosti in besedila niso nič posebnega. So pa zato barve zelo pravilne. Nad kakovostjo kopij nismo imeli posebnih pripomb.

Hitrost večinoma ni vrlina cenejših brizgalnih tiskalnikov in to nova Pixma potrjuje. Po Canonovih besedah naj bi dosegla do 8,4 strani na minuto pri črno-belem in 4,8 strani pri barvnem tisku. Obe oceni sta dokaj realni (ocene so po novem ISO standardu za ocenjevanje hitrosti tiskalnikov). Na naše preizkusno besedilo na petih straneh smo čakali 56 sekund oziroma 48 sekund pri najhitrejšem tisku (nastavitev "draft"). Oba rezultata sta za tiskalnik nižjega cenovnega razreda zelo solidna. Povsem dovolj hiter je tudi zahtevnejši tisk, denimo tisk bitne slike na svetleč papir, ki je pri velikosti A4 trajal tri minute in 43 sekund.

Nova Pixma MP270 je tako dober vsestranski tiskalnik za razmeroma ugodnih 74 evrov. Pri tem seveda ne moremo računati na dodatke v slogu samodejnega podajalnika ali omrežnega vmesnika, dobimo pa enostaven, dovolj hiter in dokaj kakovosten tiskalnik.

Canon Pixma MP270

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 73,52 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 14 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 26 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si.

Za: Cena, preprosta raba, solidna hitrost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji