Objavljeno: 29.4.2008 09:43 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Canon Pixma MP220

O najosnovnejši Canonovi večnamenski napravi Pixma MP210 smo pisali že v decembrski številki, tokrat pa smo preizkusili "zmogljivejšo" različico, Pixma MP220. Obe skupaj predstavljata prenovljen, dobro leto stari duet modelov Pixma MP160 in MP180. Zatorej ne gre pričakovati večjih razlik med najosnovnejšo in preizkušeno različico.

Vizualno sta si napravi zelo podobni, le da bomo na Pixmi MP220 našli večji črno-beli znakovni zaslon LCD in bralnik pomnilniških kartic, ki je stilno skrit za vratci. Zaslon LCD naj bi rabil za lažje upravljanje naprave, torej z določevanjem števila fotokopij, povečave itd. Canon je z izbiro premajhnega zaslona brcnil v temo, saj je preglednost in uporabnost menujev zelo slaba. Naj poudarimo, da predhodnik MP180 ni imel teh težav. K sreči so najosnovnejše funkcije dosegljive z namenskimi gumbi na sami napravi, ki so razumno in pregledno razporejeni. Za neposredno tiskanje fotografij lahko uporabimo povezavo PictBridge, zanimivejši način pa je tiskanje neposredno s pomnilniške kartice. Vse fotografije nam natisne na list papirja, na katerem s svinčnikom označimo določena polja in s tem označimo fotografije ter nastavitve. Izpolnjeni list položimo na optični bralnik in tiskanje se lahko začne. Funkcija je še posebej privlačna za tiste, ki se v velikem krogu izogibajo računalnikom in še vedno prisegajo na svinčnik in papir.

Bistvena razlika med najosnovnejšim modelom Pixma MP210 je zgolj v optičnem bralniku. MP220 je opremljen s klasičnim optičnim bralnikom, ki premore ločljivost 1200 x 2400 pik na palec (MP210 zgolj 600 x 1200) in 48-bitno barvno globino. Kakovost zajema slik je povsem zadovoljiva glede na zmogljivost. Fotografije so barvno dokaj pravilne in normalno žive. Zelo dobro se obnese fotokopirni del, saj pri kopiranju ne poudarja svetlejših barvnih odtenkov v ozadju besedila. Zaradi zmogljivejšega optičnega bralnika po času fotokopiranja malenkost zaostaja za šibkejšim modelom in za pet črno-belih fotokopij porabi minuto in pol (MP210 zgolj minuto), za pet barvnih fotokopij pa si vzame kar štiri minute.

Osrčje tiskalniškega dela je v primerjavi z MP210 ostalo nespremenjeno. Še vedno uporablja dve ločeni kartuši (barvno in črno) z ločljivostjo 4800 x 1200 pik na palec. Kakovost odtisa zatorej ostaja enaka. Kakovost besedilnega odtisa je doba, črke lepo temne, le robovi so malce razliti. Fotografije, tiskane na navaden papir, so videti prav zgledno. Barve so dovolj žive in kljub vsemu ne premočijo papirja. Le na svetlečem papirju malenkost pešajo temnejši odtenki, še posebej črna, ki je videti kot temno sivkastozelena.

Izmerjene hitrosti so skoraj enake kot pri šibkejšem modelu, edine razlike so posledica dolgotrajnih priprav na tiskanje. Moramo priznati, da gre za enega najčistejših tiskalnikov, saj si po vsakem tiskanju vzame po več kot minuto za higieno. Pred novim tiskanjem pa si za čiščenje pogosto privošči še petnajst sekund. Za samo tiskanje, konkretno za pet besedilnih strani, porabi le petinštirideset sekund, v hitrem načinu (draft) pa sekundo manj. Za tiskanje barvne fotografije velikosti A4 pa porabi tri minute in šestinštirideset sekund. To je presenetljivo hitro v primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki drugih izdelovalcev.

Canon Pixma MP220 se lahko pohvali zgolj z zmogljivejšim optičnim bralnikom in bralnikom pomnilniških kartic. Vse to pa dobimo po občutno višji ceni, kot bi nas stala Pixma MP210, in za majhno razliko do cene tiskalnika višjega razreda. Prav tako ostaja visoka cena izpisa, saj za črno-belo stran odštejemo 0,22 evra, za barvno pa kar 0,39 evra.

Canon Pixma MP220

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena: 118,14   EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 22 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 39 centov.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Kakovost izpisa na navaden papir, kakovost fotokopij.

Proti: Cena izpisa, dolgotrajne priprave na tiskanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji