Objavljeno: 31.1.2006 23:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Canon Pixma MP150 in MP170

Nekateri tiskalniki in večnamenske naprave na trgu zdržijo dlje, drugi manj. Canonova modela Pixma MP110 in MP130 sta bila naprodaj (vsaj v Sloveniji) manj kot leto dni, pa so ju že nadomestili z modeloma MP150 in MP170. Sliši se logično - stare tiskalne kartuše BJC-24 so upokojene, pred kratkim so jih nadomestile glave/kartuše št. 40/41 oz. 50/51 (glej članek o Canon Pixma iP1600 in iP2200 v novembrski številki).

Razlika med Pixma MP150 in MP170 je minimalna, pa vendar ni zanemarljiva. Uporabnik bo najprej opazil, da ima MP170 tudi bralnik za pomnilniške kartice (CF, SD, Smartmedia, memory Stick), MP150 pa ne. In, kot smo zapisali že novembra, cena odtisa pri novih Canonih ni (več) med najugodnejšimi. Neposredno tiskanje fotografij je pri modelu MP170 (MP150 tega ne omogoča) nekoliko nerodno, ker nima barvnega zaslona LCD, vendar je mogoče prek optičnega bralnika in t. i. "contact sheet". To je list, ki ga ročno izpolnimo, naprava ga prebere in glede na naše izbire natisne fotografije s kartice.

Novi večnamenski Pixmi tiskata enako dobro kot njuna "enonamenska" sorodnika iP1600 in iP2200. Besedilo je odlično, enako poslovni izdelki, za ta cenovni razred pa so zelo dobre tudi fotografije (lahko tudi brezrobo, do velikosti A4). Zanimivo, da je hitrost tiskanja barvnih izdelkov višja, tako da lahko barvno stran (pri najboljši kakovosti, na svetlečem papirju) natisnemo v dobrih štirih minutah, fotografijo 10 × 15 cm pa v dobri minuti.

Optični bralnik je za ta cenovni razred zelo dober (ločljivosti 1200 × 2400 pik) in se tudi v praksi dobro obnese. Temnejše predloge dovolj dobro prebere. Pohvalimo lahko to, da je priložen program OCR, ki prepoznava šumnike.

Črno-belo kopiranje se izkaže kot zelo dobro in tudi hitro, barvno kopiranje pa je nekoliko slabše (revialno stran je natisnil nekoliko preveč "marogasto"), pa tudi razmeroma počasi. Naj opozorimo, da je kopiranje z brizgalniki tako ali tako eno izmed manj priporočljivih opravil (zaradi cene odtisa).

Oba nova Canona imata na zaslonu LCD slovenski uporabniški vmesnik. Ker je tudi njuna cena dokaj nizka, bosta gotovo uspešnica. Škoda le, da je cena odtisa pri njiju razmeroma visoka.

Canon Pixma MP150

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB..

Cena: 18.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 44 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 65 tolarjev.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Zelo dobra kakovost tiska. Hitro tiskanje besedila, hitro črno-belo kopiranje. Slovenski menuji. Ugodna cena.

Proti: Ne najboljše barvno kopiranje. Visoka cena odtisa.

Canon Pixma MP170

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 33.000 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 48 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 78 tolarjev.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Zelo dobra kakovost tiska. Hitro tiskanje besedila, hitro črno-belo kopiranje. Slovenski menuji. Ugodna cena.

Proti: Ne najboljše barvno kopiranje. Visoka cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji