Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iX4000

Brizgalniki formata A3 niso ravno zelo razširjeni, poleg tega izdelovalci dokaj redko predstavljajo njihove nove ali nadgrajene različice. Tokrat je uspelo Canonu - predstavil je dva nova modela, iX4000 ter iX5000, ki zmoreta tiskati do formata A3+. Preizkusili smo šibkejši iX4000, ki se od iX5000 razlikuje zgolj v hitrosti izpisa. Sam tiskalnik je lično oblikovan, a je kar precej velik. Res je, da so tiskalniki večjega formata temu primerno večji, vendar so si pri izdelavi tega modela vzeli kar precej dodatnega prostora, saj v širino meri celih šestdeset centimetrov. Na čelni plošči bomo našli zgolj dva gumba in priklop USB za komunikacijo PictBridge z digitalnimi fotoaparati. Kaj več praktično tudi ne potrebujemo. Tiskalnik uporablja štiri ločene kartuše, enake kot A4 model iP4200, a se od slednjega vendar razlikuje po tem, da nima dveh vhodov za papir in obračalnika za tiskanje na obe strani.

Tiskalnik svoje delo opravlja zelo urno. Skorajda prehitro, saj je med preizkusom tako hitro zagrabil svetleči papir, da se je ta zamaknil in zataknil v tiskalniku. Pet strani dolg dokument natisne v slabi minuti in to ga uvrsti na sam vrh, v primerjavi s tiskalniki formata A4 pa sodi v zlato sredino. Pri tiskanju barvnega poročila se še posebej izkaže s časom minuto in dvainpetdeset sekund, saj s tem prekosi skoraj vse brizgalne tiskalnike. Malenkost počasnejši je pri tiskanju fotografij formata A4, saj za tisk porabi dve minuti in oseminštirideset sekund. To je primerljivo s starejšimi Canonovimi tiskalniki večjega formata. Za tiskanje fotografije v formatu A3 porabi dobrih šest minut, za vektorsko sliko pa štiri minute in pol.

Največja možna ločljivost tiska je 4800 x 1200 pik na palec, pike pa so "velike" 2 pikolitra. Posledično je kakovost odtisa besedila po pričakovanjih odlična, saj so robovi črk zelo ostri. Tudi barvni izpis na navadnem papirju ustreza pričakovanjem. Barve so dovolj žive in pravilne. Nekoliko nas je razočaral le tisk na svetleči papir, saj črna barva potegne malce na vijolično; to na splošno zelo vpliva na kakovost, še posebej pri temnejših odtenkih. Tisk temnejših odtenkov na navaden pisarniški papir tudi ni najboljši, saj se le-ta zelo rad premoči in kar vidno naguba.

iX4000 se odlično obnese tako kot pisarniški tiskalnik kot tudi tiskalnik večjega formata, saj svoje delo opravi bliskovito hitro in kakovostno. Tudi cena tiskalnika je glede na zmogljivosti precej ugodna.

Canon Pixma iX4000

Kaj: Toplotni brizgalnik A3.

Vmesniki: USB.

Cena: 90.360 tolarjev.

Cena ČB odtisa: 33 tolarjev.

Cena barvnega odtisa: 101 tolar.

Prodaja: Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Format A3+, tiskanje do roba, hitrost tiskanja, ločene kartuše.

Proti: Nima samodejne prepoznave papirja, odtis na svetleči papir barvno nepravilen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji