Objavljeno: 28.9.2005 14:27 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP90

Trg potencialnih uporabnikov za prenosne tiskalnike ni ravno velik. Pa vendar tako Hewlett-Packard kot Canon ponujata tovrstne modele. Vsake toliko časa jih tudi obnovita in nadgradita. Canonov model i80 smo preizkusili lansko poletje (Monitor 7-8, 2005), letos je na vrsti njegov naslednik, Pixma iP90.

Razlik ni veliko, saj je tiskalnik le hitrejši, pa še to le v barvnem načinu, kakor smo izmerili. Predvsem v privzeti kakovosti, pri kateri smo 9 strani poslovnega poročila natisnili v dveh minutah in pol namesto v treh minutah in 22 sekundah, kolikor potrebuje stari model i80. Taka hitrost je za takega malčka odlična, saj le najhitrejši namizni modeli tiskajo hitreje. Še bolje se odreže pri tiskanju besedila, saj (enako kakor i80) 5 strani besedila natisne v manj kot minuti. Čeprav zagotovo temu prvenstveno ni namenjen, se dobro odreže tudi pri tiskanju fotografij, ki jih zmore tiskati brez roba, do polne velikosti A4. Za fotografijo, veliko 10 × 15 cm, v najboljši kakovosti na svetleč papir potrebuje minuto in 46 sekund.

Kakovost tiska je odlična in popolnoma primerljiva s tisto, ki jo zmorejo Canonovi namizni tiskalniki. Le pri tisku besedila bi si morda želeli še nekoliko manj nazobčane črke.

Bolj kakor v hitrosti in kakovosti tiska pa iP90 od namiznih modelov odstopa seveda po velikosti in dodatkih. Velik je le 31 × 17 × 5 cm in tehta le 1,8 kg, kot dodatek pa mu lahko dokupimo akumulator (36.000 tolarjev) ali avtomobilski napajalnik (27.000 tolarjev), da ga lahko uporabljamo tudi na terenu. Na voljo je tudi vmesnik bluetooth (25.000 tolarjev), prek katerega lahko tiskamo iz ročnih računalnikov ali novejših mobilnih telefonov. Seveda je mogoče tudi tiskanje prek infrardeče povezave in neposredno iz fotoaparatov (Pictbridge).

Ker lahko na tiskalnik neposredno tiskamo tudi prek brezžičnih povezav in vmesnika PictBridge, lahko s priloženim programom nastavimo privzete nastavitve za tako tiskanje.

IP90 je trenutno vsekakor najboljša izbira za uporabnike, ki morajo v enem kovčku imeti vse potrebno za mobilno pisarno. Moti le to, da si tiskalnik po vsakem tiskanju kar izdatno čisti tiskalno glavo, in pa seveda cena odtisa. S polno barvno kartušo smo namreč natisnili le 37 barvnih strani A4, kar pomeni, da je cena take barvne strani celih 144 tolarjev (namizni Canonovi modeli - 62 tolarjev).

Canon Pixma iP90

Vmesniki: USB, IrDa, možnost bluetooth.

Cena: 69.900 tolarjev

Izmerjena cena barvnega odtisa: 144 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Majhen in prenosen tiskalnik. Zelo hitro tiskanje. Kakovostni izdelki tako na navadnem kot na svetlečem papirju. Tiskanje do roba. Razširljivost z dodatki.

Proti: Visoka cena (tudi dodatkov). Zelo visoka cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji