Objavljeno: 10.2.2005 08:23 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma IP8500

Canonov najmočnejši foto brizgalnik ima tiskalno glavo, ki je enaka tisti, ki jo premore lanskega junija preizkušeni model A3 - i9950. To pomeni, da tiska kapljice volumna 2 pl in sicer v kar osmih barvah. Poleg običajnih šestih ima namreč še rdečo in zeleno, s katerima naj bi (tako Canon) zmogel natisniti širši barvni spekter od konkurence. Glava je zato zelo široka, posledično pa je nekaj širši od drugih "pixem" tudi sam tiskalnik. Premore kar 8×768 tiskalnih šob, zato je tiskalnik izredno hiter. Po drugi strani je treba toliko šob očitno zelo pogosto čistiti. Po daljšem počitku (nočnem) to traja kakšno minuto, pa tudi med delom se tiskalnik kar pogosto čisti po deset sekund. Precej moteče.

Ugotovili smo, da so izdelki, ki jih natisne iP8500, nekoliko preveč živi, obrazi pa rožnati, kar velja za vse Canonove tiskalnike (in kar so nam pri Canonu razložili, da je tudi prav in namenoma...). Res pa je, da posameznih pik tudi s povečevalnim steklom skorajda ni več videti in da so povprečnemu uporabniku fotografije videti fantastične. Barvna pravilnost vendarle (tisk naslovnice PDF) ni dobra, saj je rumena veliko presvetla, enako velja tudi za svetlo modro barvo. Ob gonilniku je priloženih nekaj barvnih profilov, vendar brez kakršnihkoli opisov in navodil, kdaj katerega uporabiti. V različnih kombinacijah smo jih preizkusili v Photoshopu in ugotovili, da si pri barvni pravilnosti z njimi nismo pomagali, saj so bili vsi poizkusi bolj ali manj "vijolični" (namesto "rdeči").

iP8500 je že kar neverjetno hiter, saj lahko z njim fotografijo v najboljši kakovosti odtisnemo v le 42 sekundah (tiskano navpično, v načinu "portrait"). Za foto tiskalnik je hiter tudi pri tisku besedila in poslovnih izdelkov, vendar tem nikakor ni namenjen. Kakovost je namreč slaba, saj se foto črna barva v papir preveč vpije, zato so izdelki razmočeni.

Sam tiskalnik sicer temelji na isti osnovi kot iP4000/5000. To pomeni, da premore dvostranski tisk (dvostranske fotografije so prav zabavne, če imate pravi papir), kaseto in podajalnik za papir, možnost tiska na CD/DVD in možnost tiska s fotoaparatov (Pictbridge). Cena odtisa fotografije je z iP8500 zelo ugodna - znaša le 74 tolarjev (+ papir).

Canon Pixma IP8500

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 32 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije 10×15 cm: 74 tolarjev.

Cena: 119.880 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene barvne kartuše, 8 barv, tiho in hitro delovanje. Odlične fotografije. Najcenejši odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik.

Proti: Nima prepoznavanja papirja. Fotografije so barvno nepravilne. Počasno dvostransko tiskanje. Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji