Objavljeno: 28.11.2006 03:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP4300

Jesenske Canonove prenove je bil deležen tudi tiskalnik Pixma iP4200, ki je dobil za stotico višjo oznako: Pixma iP4300. Razlika ni le v številki modela, temveč tudi v številkah oziroma hitrosti tiskanja. Ta je seveda višja. Drugih sprememb skorajda ni opaziti, le prenovljeno lično ohišje, ki je na prvi pogled videti tako, kot bi starejši model Pixma iP4200 obrnili na glavo. Opremljenost tiskalnika ostaja enaka. Pixma iP4300 se ponaša z dvema ločenima črnima kartušama (za tiskanje fotografij in poslovnih dokumentov) in tremi barvnimi. Tiskalna glava premore ločljivost 9600 x 2400 pik na palec. Še vedno zmore tiskati na nosilce CD/DVD (s priloženim vmesnikom), ima pa tudi avtomatski obračalnik. Vgrajena je tudi avtomatska kalibracija glave. Dva podajalnika papirja prideta zelo prav, če pogosto tiskamo tudi na poseben papir manjših velikosti. Če ga ne uporabljamo, je mogoče zgornji podajalnik elegantno zakriti.

Zanimivo, da je Pixma iP4300 po hitrosti primerljiva z modelom višjega razreda Pixma iP5200. Resda ne povsod, a vendar sta si zelo blizu. Najbolj presenetljiva je hitrost tiskanja besedilnega dokumenta, saj pet strani natisne v zgolj štiriintridesetih sekundah. S tem za dve sekundi prehiti favorita, Pixmo iP5200, in se zavihti na sam vrh. Tudi poslovno poročilo natisne v minuti in triinpetdeset sekundah; to ga zopet postavi na sam vrh. Nekoliko počasnejši je pri tiskanju na poseben papir, saj za bitno sliko formata A4 porabi dve minuti in šestnajst sekund, Pixma iP5200 pa manj kot dve minuti. Žal ga še vedno pesti kar dolgotrajno in precej pogosto čiščenje šob na tiskalni glavi. To je seveda posledica zelo majhnih šob, ki jih uporablja tiskalnik. Tako se nam ob vklopu pridno čisti slabo minuto, med premorom pa si tudi zelo rad vzame čas za higieno, tako da je treba z naslednjim tiskanjem nekoliko počakati.

Tudi kakovost izpisa je malce napredovala. Izpis besedila je silno oster, za razliko od šibkejšega modela Pixma iP3300 so robovi črk precej ostri. K sivinskim odtisom na svetlečem papirju pripomore dodatna kartuša s črnim barvilom; zato niso tako rožnati ali rjavkasti kot pri Pixmi iP3300. Odtis fotografij na navaden papir je dober, enako tudi na svetleč papir. Barvni prehodi so zelo mehki, podrobnosti pa lepo vidne.

Tiskalnik seveda ni nič izgubil na ceni, pridobil pa je kar precejšno hitrost izpisa. Zelo ugoden nakup za vse tiste, ki se jim pogosto mudi ali pa si želijo tiskati na nosilce CD/DVD. Cena izpisa tako kot pri Pixmi iP3300 ni zavidljiva, saj nas črno-beli izpis stane 33 tolarjev, za barvnega pa bomo odšteli kar 101 tolar.

Canon Pixma iP4300

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Ocena za hitrost: 10.

Ocena za kakovost: 9.

Ocena za opremljenost: 8.

Ocena za ceno izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 29.988 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolar.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Odlična kakovost odtisa na navaden papir, hitrost, tiskanje na CD/DVD.

Proti: Cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji