Objavljeno: 31.10.2005 15:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP4200 in iP5200

Jesen je ponavadi čas, ko se tiskalniška podjetja odločijo predstaviti novo serijo tiskalnikov. Pri Canonu so lansko jesen splavili nadvse uspešno serijo brizgalnikov Pixma, letošnjo jesen pa jo nadgrajujejo (razvojno ime nove serije je Pixma II). Med močnejšimi modeli (ki premorejo ločene barvne kartuše) smo preizkusili modela iP4200 in iP5200.

Najprej pade v oči, da imata tiskalnika sicer pet barvnih kartuš (dve črni in štiri barvne), enako kot predhodniki, vendar ne uporabljata klasičnih kartuš z oznako BCI-3e, kot jih že kar nekaj Canonovih generacij pred njima. Namesto teh vstavimo kartuše z oznakami 5 in 8, ki so na videz skorajda enake, le da imajo vgrajen čip, ki bržkone pomaga bolje oceniti porabo barvila (in vsaj na začetku omeji horde izdelovalcev združljivih kartuš). Razlika je tudi v vsebini, saj naj bi bila nova barvila Chromalife 100 bistveno manj občutljiva za bledenje kakor njihovi predhodniki. Natisnjene fotografije, ki jih hranimo v albumu, naj ne bi zbledele 100 let, pod steklom 30 let, če jih izpostavimo zraku, pa 10 let. Vsaj to zadnje se bomo potrudili preizkusiti tudi v praksi. Opozoriti velja, da vse navedene vrednosti veljajo le za posebne Canonove svetleče papirje, kar je sicer običajno za vse podobne trditve. Taki odtisi naj bi bili tudi manj občutljivi za vlago v ozračju. Izboljšano je tudi črno barvilo, ki ima boljšo optično gostoto - je bolj črno. Suspenzijsko črnilo, ki ga tiskalnika uporabljata za tisk na navaden papir (predvsem besedila), ostaja enako.

Tiskalnika uporabljata tiskalni glavi, ki zmoreta s svetlo modro in vijolično tiskati s kapljicami velikosti le 1 pl (vendar je vgrajen tudi dodaten "stolpec" šob, ki tiska kapljice volumna 5 pl), z rumeno in črno s 5 pl, z "besedilno" (oz. s suspenzijsko) črno pa s 30 pl. Razlikujeta se le po številu šob in s tem hitrosti. Cenejši model iP4200 ima "stolpec" šob, ki tiskajo črno, visok 1,7 cm (320 šob), (veliko) hitrejši model iP5200 pa ima stolpec visok celih 2,5 cm (512 šob)! To pomeni, da tiskalnik v vsakem prehodu dejansko natisne tako širok pas besedila. Razlika je drastična tudi pri barvnih šobah - iP4200 jih ima v višini 0,7 cm (256 šob), iP5200 pa dvakrat več - 1,3 cm (512).

Zaradi zgornjega predvsem model iP5200 drastično izstopa po hitrosti tiskanja. 5 strani besedila natisne v le 36 sekundah (!), najbližji konkurent (zunaj Canonove hiše) pa za to potrebuje skoraj dvakrat več. Zelo hitro je tudi poslovno tiskanje (besedila z grafikoni), pa tudi tiskanje na svetleč papir. Fotografija, velika 10 × 15 cm, se natisne v vsega pol minute. Model iP4200 je precej počasnejši, pravzaprav je kar enako hiter kakor prvi Canonov model, ki je brizgal kapljice s prostornino 1 pl - iP5000. Še vedno pa je to zelo hitro v primerjavi s konkurenco - 51 sekund za pet strani besedila, minuto in 15 sekund za vrhunsko fotografijo 10 × 15 cm.

Majhne šobe se očitno bolj mašijo kot večje, zato si tiskalnika za čiščenje šob vzameta kar pošteno mero časa. Ob vklopu v električno omrežje se je tiskalnik pred začetkom tiskanja čistil kar minuto in pol (!), občasno pa lahko tudi med tiskalniškimi opravili računamo na do pol minute dolge počitke... Res moteče, če smo vajeni nekaterih konkurenčnih tiskalnikov (in celo Canonovih starejših brizgalnikov z velikostjo kapljice 2 pl!), ki se lotijo dela takoj, ko jim ga naročimo.

Če se osredotočimo le na raster oz. na vidnost le-tega, lahko rečemo, da je kakovost tiska odlična. Posameznih pik s prostim očesom sploh ni videti, tudi ne na zelo mehkih barvnih prehodih. Barve so zelo prijetne in izstopajoče, vendar nekoliko preveč navite, česar smo pri Canonovih brizgalnikih že vajeni. Domače uporabnike bo to motilo predvsem pri fotografijah, ki vsebujejo sivinske dele, saj so ti opazno rožnati. Zanimivo, da na navadnem papirju teh težav ni. Fotografije tam sicer niso primerljive s tistimi na svetlečem papirju, so pa vsekakor najboljše, kar smo jih na navadnem papirju videli doslej.

Sicer pa imata tiskalnika vse tisto, kar so imele že prve Pixme - vgrajeno kaseto za papir in podajalnik za papir, samodejno kalibracijo ob menjavi kartuše, možnost tiskanja na CD-ROMe, možnost tiskanja iz fotoaparata (Pictbridge), tiskanje na obe strani. Še vedno pa pogrešamo prepoznavanje vrste papirja, kar že kar nekaj let premorejo nekateri Hewlett-Packardovi in Lexmarkovi tiskalniki.

Cena modela iP4200 je ugodna, za iP5200 pa še ni znana. Smo pa razočarani nad ceno izpisa. Z novimi kartušami smo natisnili manj besedila kakor s starimi (154 namesto 200), kartuše pa so dražje. Cena odtisa besedila je zato precej višja, vendar še vedno relativno ugodna. Česar ne moremo reči za barvni odtis - 101 tolar za barvno stran je zelo drago.

Canon Pixma iP4200

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 34 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 101 tolar

Cena: 36.720 tolarjev.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji, (01) 585 36 10.

Za: Ločene barvne kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dober črno-beli in barvni odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik. Zaradi majhne pike skorajda neviden raster.

Proti: Ne prepoznava papirja. Nekoliko počasnejše tiskanje v najboljši kakovosti. Počasno in slabo tiskanje na obe strani. Visoka cena barvnega odtisa

Canon Pixma iP5200

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Cena izpisa: 6

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 34 tolarjev

Izmerjena cena barvnega odtisa: 101 tolar

Cena: Še ni znana.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji, (01) 585 36 10.

Za: Izredna hitrost. Ločene barvne kartuše, tiho delovanje. Zelo dober črno-beli in barvni odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik. Zaradi majhne pike skorajda neviden raster.

Proti: Ne prepoznava papirja. Počasno in slabo tiskanje na obe strani. Visoka cena barvnega odtisa

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji