Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma IP3000

Kako narediti novo "serijo" nekega izdelka vedo prav vsi proizvajalci, tudi proizvajalci brizgalnikov. Tudi pri Canonu so tako modeli Pixma IP4000, IP5000 in tokrat preizkušeni IP3000 precej podobni, razlike so le v nekaterih dodatkih in zmogljivostih. IP5000 (od "srednjega" modela IP4000) odstopa navzgor in ima zmogljivejšo glavo (1 pl), IP3000 pa odstopa navzdol in ima samo eno črno barvilo in ne dveh.

S tem bi opis tiskalnika IP3000 lahko bolj ali manj zaključili (če bi izpustili drugačno barvo tiskalnika), pa vendar naj za tiste, ki recenzije modela IP4000 v prejšnji številki niso brali, na kratko ponovimo. Gre za tiskalnik, ki ima štiri ločene barvilne kartuše, kar pomeni da mu v primerjavi z močnejšimi modeli "manjka" posebna foto črna barva, ki bi prišla prav pri tiskanju fotografij (razlika v kakovosti je minimalna, komajda vidna). Tiskalnik torej tiska le z običajno suspenzijsko črno barvo. Kljub temu so fotografije za štiri-barvni model zelo dobre, k čemur najbolj pripomore tiskalna glava, katere barvni del zmore tiskati s kapljicami volumna le 2 pl. Barve, ki jih tiskalnik proizvede, so vseeno nekoliko preveč rdečkaste, za kar je gotovo kriv gonilnik (oz. Canonove raziskave po katerih imajo ljudje večinoma rajši bolj žive barve, kot so nam nekoč zatrdili). Kakovost natisnjenega besedila in poslovnih izdelkov je zelo dobra, prelivanja barv na navadnem papirju skorajda ni.

Tiskalnik je, tako kot njegova zgoraj omenjena sorodnika, zelo hiter, med delom pa tudi izredno tih. Za pet strani besedila potrebuje manj kot minuto, za 9-stransko poslovno poročilo z grafikoni pa le nekaj več kot dve minuti. Povrh vsega na fotografijo velikosti 10 × 15 cm čakamo le minuto.

Naj omenimo še prednost, ki jo imajo Canonovi brizgalniki nove generacije pred konkurenti - premorejo dve možni poti papirja. Papir lahko vložimo z zgornje strani ali pa za to uporabimo kaseto pod tiskalnikom. Praktično, če imamo v enem vložišču navaden papir, v drugem pa svetlečega, za fotografije. Žal Canoni še vedno ne premorejo prepoznavanja papirja, kar bi rokovanje z dvema podajalnikoma še bolj olajšalo (imajo pa po novem avtomatsko kalibracijo tiskalnih glav). Omenimo še, da se da z IP3000 tiskati tudi neposredno na plošče CD-ROM (vendar le take, ki imajo ustrezno površino). Če povzamemo - IP3000 je danes gotovo odlična izbira za srednje zahtevnega uporabnika. Tistega torej, ki tiska bolj ali manj vsak dan in ki mu je pomembna tako kakovost tiska kot tudi hitrost in seveda cena odtisa. Slednja znaša 21 tolarjev za stran besedila in 62 tolarjev za polno barvno stran, kar je med brizgalniki s ceno pod 100.000 tolarjev najmanj.

Canon Pixma IP3000

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 5.

Cena: 2.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 21 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 62 tolarjev.

Cena: 39.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene barvne kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dober črno-bel in barvni odtis. Najcenejši odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik.

Proti: Nima prepoznavanja papirja. Nekoliko rožnate barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji