Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP1800 in Pixma iP2500

V Canonovi jesenski osvežitvi ponudbe sta si v razredu najosnovnejših tiskalnikov priborila novo preobleko slabo leto dni stara modela Pixma iP1300 in Pixma iP1700. Pri novi obliki vedno pričakujemo tudi pohitritev in izboljšave. Teh je bil vsekakor deležen Pixma iP1300, ki si je priboril lastnosti močnejšega modela in novo ime Canon Pixma iP1800. Močnejši model pa so zgolj malenkostno pohitrili in ga na police postavili pod imenom Pixma iP2500.

Nova preobleka se sklada s slogom drugih zmogljivejših Canonovih modelov, torej je to nekoliko škatlast, a vendar z lepo bleščečo plastiko obdan tiskalnik, ki nam na mizi ne vzame veliko prostora. Med modeloma Pixma iP1800 in Pixma iP2500 praktično ni opaznih razlik, le da ima močnejši model siv rob. Oba modela še vedno nimata pladnja za odlaganje papirja.

Ker je tiskalnik namenjen najširšim množicam, je tudi uporaba nadvse preprosta. Tiskalnik uporablja kartuši s črnilom in barvilom, ki se zlahka vstavijo v tiskalnik. Poravnava glav žal ni samodejna, zato si je treba vzeti kar precej časa in napenjati oči nad testnimi izpisi. Ne zahteva pa nobenega posebnega znanja, saj so gonilniki in programska oprema zelo preprosti in jasni.

Gonilniki omogočajo tudi izklop funkcije, ki skrbi, da se ravnokar natisnjena stran posuši (s tem precej pridobimo na hitrosti - tudi do minuto za deset strani), in možnost tihega delovanja, ki v bistvu le upočasni delovanje.

Tiskalnika sta za svoj cenovni razred precej urna. Pet strani dolg dokument natisneta v pičlih sedeminštiridesetih sekundah, v hitrem načinu pa pridobita zgolj dve sekundi, kakovost izpisa pa je opazno slabša. Med modeloma je razlika zgolj pri tiskanju fotografij polnega formata A4, saj šibkejši model za tiskanje porabi štiri minute in pol, močnejši pa je v štirih minutah že gotov. Za dobre pol minute je Pixma iP2500 hitrejši tudi pri tiskanju fotografij 10 × 15 cm na posebni papir. Za to porabi slabo minuto in pol, šibkejši pa skoraj dve minuti.

Med modeloma praktično ni razlike v kakovosti. Oba zmoreta največjo ločljivost 4800 × 1200 pik na palec. Besedilni dokumenti nimajo nazobčanih črk, tudi razlitja niso preveč opazna. Fotografije na navadnem papirju so, tako kot pri starejših modelih, zelo dobre. Pri tiskanju na poseben papir se opazi malce slabši odtis črne, ki tokrat deluje modrikasto, vendar je kakovost izpisa povsem dobra. Na splošno je na fotografijah nekoliko bolj poudarjen moder odtenek, drugi odtenki pa so malenkost temnejši, kot bi morali biti, tako da težko govorimo o dobri barvni pravilnosti.

Za domačo in občasno ter nezahtevno rabo tiskalnika lepo opravljata svoje delo, tako po hitrosti delovanja kot tudi po kakovosti izpisa. Razlike med njima so minimalne. Po močnejšem bodo posegli le tisti, ki želijo prihraniti nekaj sekund pri tiskanju fotografij pri največji kakovosti. Še vedno pa je cena izpisa odbijajoča, 0,19 evra na črno-belo stran.

Canon Pixma iP1800

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost: 7.

Opremljenost in enostavnost dela: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 66 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,19 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,39 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Cena, dobra kakovost odtisa slik na navadnem papirju.

Proti: Nima odlagalnika za papir, cena izpisa.

Canon Pixma iP2500

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 9.

Kakovost: 7.

Opremljenost in enostavnost dela: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 75,6 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,19 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,39 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, dobra kakovost odtisa slik na navadnem papirju.

Proti: Nima odlagalnika za papir, cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji