Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma IP1500

Novi Canon Pixma IP1500 je naslednik modela i350, kar pomeni, da je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom, oz. tistim, ki bi si želeli "dokupiti" nekaj malenkosti, ki jih še cenejši model Pixma IP1000 nima. Zanimivo, da (verjetno zaradi varčevanja) tudi IP1500 nima odlagalnika za potiskan papir, ampak se ta zlaga neposredno na mizo.

Tiskalnik ima glavo, ki tiska s kapljicami volumna le 2 pl, posledica česar so fotografije na svetlečem papirju, ki imajo občutno manjši raster kot ga tiska model IP1000 (fotografije so zato za ta cenovni razred že kar odlične). Vendar pa manjša kapljica v osnovi pomeni tudi počasnejše tiskanje (za pokritje enake površine potrebujemo več kapljic, če so te manjše), kar smo na preizkusu tudi izmerili. Pri tiskanju besedila in poslovnih poročil je razlika zanemarljiva (minuta za pet strani besedila je še vedno odličen izdelek), manjša kapljica pa se pozna pri tiskanju fotografij, kjer model IP1500 (za format 10×15 cm) potrebuje minuto in 50 sekund (IP1000 le nekaj več od minute). Omenimo, da lahko fotografije (tudi velikosti A4) natisnemo do roba papirja. Manjša kapljica se pri kakovosti tiska na navaden papir ne pozna, tako da so besedilni in poslovni izdelki dovolj dobri, vendar nič več kot to.

IP1500 ni tako zelo glasen kot IP1000, čeravno ga med tihe tudi ne moremo uvrstiti. K sreči čiščenje pred začetkom dela ni tako dolgo, se pa tiskalnik zaradi čiščenja včasih ustavi sredi dela (za približno 7 sekund). IP1500 je le 2000 tolarjev dražji od modela IP1000, vendar ponuja nekaj manjših izboljšav (tišje delovanje, manjša kapljica, tiskanje do roba tudi v formatu A4). Ker je cena odtisa enaka (za ta cenovni razred ugodna), lahko zapišemo, da je tiskalnik gotovo ena boljših izbir v nižjem cenovnem razredu.

Canon Pixma IP1500

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost: 3.

Cena izpisa: 4.

Cena: 5.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Cena: 16.980 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dobra kakovost tiska, tudi na navadnem papirju. Hitrost tiska. Ugodna cena tiska. Ugodna cena.

Proti: Občasno ustavljanje zaradi čiščenja glav. Nekoliko visoka cena barvnega odtisa. Nima odlagalnika za papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji