Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma IP1000

Canonov predstavnik brizgalnikov v najnižji cenovni kategoriji je že kar nekaj časa model i250. Gre za tiskalnik, ki je narejen s kar najmanj stroški, zgleda precej neugledno in plastično, uporablja starejšo tehnologijo (je edini Canonov model z velikostjo kapljice 5 pl) vendar hkrati dobro in precej hitro tiska. Ob predstavitvi novih modelov Pixma je bil predstavljen tudi njegov naslednik - Pixma IP1000. Uporabniku, ki se bo odločil na Canonovih evropskih spletnih straneh najti podatke o njem, bo verjetno še najbolj zanimivo dejstvo, da IP1000 tam sploh ne obstaja. IP1000 se namreč v zahodni Evropi sploh ne prodaja, ampak je namenjen samo srednji in vzhodni Evropi.

Na zunaj je IP1000 enak kot i250. Med drugim pade v oči, da zaradi varčevanja pri stroških proizvodnje nima niti odlagalnika za papir (potiskan papir se odlaga kar na mizo). Tiskalna glava tiska s kapljicami velikosti 5 pl (vsi ostali Canoni z 2 pl), uporabljene pa so kartuše BCI-24, oz. črna in barvna kartuša (barve niso ločene kot pri močnejših Canonih). Tiskalnik je zelo glasen, še posebej pred začetkom tiskanja ko (po daljšem počitku) rabi celo minuto, da se očisti in pripravi za delo. Tudi motorček, ki premika papir, ni ravno med tišjimi.

IP1000 je vendarle precej hitrejši od i250. Za 5 strani besedila potrebuje le slabo minuto, kar je med tiskalniki za najmanj zahtevne odličen dosežek. Tudi poslovno tiskanje (poslovna poročila z grafikoni) je zelo hitro - 9 strani našega preizkusnega poročila je natisnil v dveh minutah in 50 sekund. Fotografijo (do velikosti 10×15 cm jih zna tiskati brezrobo) na svetleč papir natisne v minuti in 20 sekund, kar je zelo dobro.

Kakovost besedila je dovolj dobra za vsakdanjo uporabo, medtem ko je kakovost tiska na svetlečem papirju nekoliko slabša od konkurence. Vidne so posamezne pike, toda le če v iskanju le teh zelo potrudimo. IP1000 je eden tistih tiskalnikov, ki jih že zaradi svoje cene bolj ali manj mimogrede kupujemo v "supermarketu". Za razliko od nekaterih konkurentov bomo z njim vseeno zadovoljni, še posebej ker cena njegovih kartuš (oz. cena izpisa) ni taka, da bi se ob izpraznitvi le teh najbolj splačalo kupiti kar nov tiskalnik (izmerili smo 37 tolarjev za polno stran besedila in 86 tolarjev za polno barvno stran).

Canon Pixma IP1000

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost: 2.

Cena izpisa: 4.

Cena: 5.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Cena: 14.490 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dobra kakovost tiska, tudi na navadnem papirju. Hitrost tiska. Ugodna cena tiska. Ugodna cena.

Proti: Občasno ustavljanje zaradi čiščenja glav. Glasnost. Nima odlagalnika za papir. "Plastična" zunanjost. Nekoliko visoka cena barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji