Objavljeno: 29.4.2008 09:43 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP 4500

Kljub temu da so med brizgalniki na zmagoslavnem pohodu večnamenske naprave, določene skupine kupcev ne zanima drugega kot samo kakovosten izpis. V mislih imamo domače uporabnike, ki npr. ne potrebujejo faksa ali optičnega bralnika, oziroma ga že imajo. Hkrati so pripravljeni plačati, da si poleg besedila sem in tja natisnejo kakšno fotografijo - resda precej drago, a na visoki ravni. Tu nastopi Canon s svojo Pixmo iP4500.

Nastopil pa je že leta 2006 z modelom iP4300, ki se od tokrat preizkušenega tiskalnika nič kaj ne razlikuje. Za odtenek so ga pomanjšali, vendar srčike niso bistveno spreminjali. Podobno je z novejšo Pixmo MP610, s katero si sicer deli tiskalniški del. Ob primerjavi hitrosti izpisa tako nismo ugotovili večjih razlik. Nastavili smo srednjo kakovost in pet strani besedila natisnili približno v 30 sekundah. Za izpis fotografij smo zahtevali več - najvišjo kakovost in Canonov foto papir - in za sliko 10 × 15 cm porabili 42 sekund.

Zavedamo se, da je ocenjevanje kakovosti izpisa nujno nekoliko pristransko, zato smo ob pomoči naših primerjalnih tabel poskušali zagotovili kar najbolj verodostojno oceno; in bili smo zelo zadovoljni. Z algoritmi povečana ločljivost 9600 × 2400 pik zagotavlja skupaj s sistemom petih kartuš in foto papirjem impresivne fotografije. Naša testna vektorska slika je pokazala, da barve enakomerno in pravilno prehajajo druga v drugo, dobro berljive pa so tudi manjše podrobnosti, ki jih zagotavlja t. i. pikotehnologija (izpis s kapljicami velikosti enega pikolitra). Tu in tam se je zgodilo, da je barvilo ob izpisu barvno intenzivnih slik zapacalo zadnjo stran oziroma robove papirja in tega tiskalniku zagotovo ne moremo šteti v prid. A morda gre to pripisati zgolj preizkušenemu modelu, ki je natisnil že kar nekaj strani.

Pohvaliti velja predal in podajalnik papirja z zmogljivostjo po 150 listov, tako da lahko npr. v enem hranimo foto in v drugem navadni papir in ni potrebe po sprotnem menjavanju. Omogoča tudi samodejno tiskanje na obe strani, ki je seveda precej počasnejše od tiskanja na samo eno stran. Velja izpostaviti tudi možnost izpisa na nosilce CD/DVD. Pri tem nismo omejeni zgolj na vsebine iz računalnika, temveč lahko uporabimo tudi neposredni izpis PictBridge iz bolj mobilnih naprav.

Tako je pravzaprav edina ovira, ki nas loči od kakovostnega tiskanja, le naša domišljija, ta pa bržkone ne bo ravno cvetela, ko bomo naslednjič kupovali nove kartuše. Podobno kot pri drugih brizgalnikih je cena izpisa na stran namreč precej visoka.

Canon Pixma iP 4500

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (štiribarvni).

Cena: 128,40 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 12 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Tih, hiter in kakovosten izpis.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji