Objavljeno: 6.6.2006 10:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 500 in Ixus 430

Canon je bil pionir pri uvajanju žepnih digitalnih fotoaparatov, njegovi mali Ixusi pa so bili dolgo pojem majhnosti, priročnosti in kakovosti zajete slike. Trditev o kakovosti slike še drži, po majhnosti in priročnosti pa jih že nekaj časa prekašajo Pentaxovi, Casiovi in Minoltini modeli.

Najnovejša modela, Ixus 500 in Ixus 430, nista nič manjša od predhodnikov. To pomeni, da sta v primerjavi s prej omenjeno konkurenco nekoliko debelejša (razlog za to gre iskati tudi v tem, da uporabljata debelejše kartice Compact Flash in ne SD, ki so v žepnih fotoaparatih bolj razširjene), pa tudi težja. Omeniti pa velja, da s kovinskim ohišjem delujeta zelo trdno in zanesljivo. Oba modela še izboljšujeta tisto, v čemer so bili že dosedanji Ixusi zelo dobri - kakovost zajete slike in hitrost dela z aparatom (hitrost ostrenja in sploh proženja).

Razlika med obema novima modeloma je predvsem v tem, da je v model 500 vgrajeno petmilijonsko tipalo (enako kot v zmogljivi Canonov model G5), medtem ko ima model 430 "le" štirimilijonsko tipalo. Model 500 zmore tudi daljše hitro zaporedno fotografiranje (2,2 sliki na sekundo do 15 slik, model 430 le do 5 slik), močnejši pa je tudi digitalni zoom (4,1x namesto 3,2x, optičnega imata oba 3x). Po vsem drugem sta aparata enaka, zato ju bomo tako tudi opisali.

Nastavitveni menuji so enaki kot pri drugih Canonovih aparatih (od A60 naprej). To pomeni, da potrebujemo nekaj časa, da se jih privadimo (nekaj jih je na voljo pod tipko Menu, nekaj pa pod Func). Nastavljamo lahko veliko, čeprav si popolnoma ročnih nastavitev osvetlitvenega časa in zaslonke ne moremo privoščiti (pa čeprav to zmore celo najcenejši model A60), kar nekako premalo pa je tudi vnaprej nastavljenih možnosti. Vseeno se lahko lotevamo tudi nočnih posnetkov, saj lahko osvetlitveni čas, daljši od sekunde, vendarle izbiramo ročno. Tudi v mraku se Ixusa dobro obneseta, saj bliskavica seže do 4 metre daleč (to je za žepni model zelo dobro), v pomoč pri ostrenju pa je tudi namenska rdeča lučka.

Kakovost zajetih slik je zelo dobra, in to v vseh razmerah. Na močnem soncu fotografije niso zatemnjene, v mraku pa tudi ne preveč zrnate. Nekaj malega težav smo imeli s prilagajanjem beline (pri prehodu iz zaprtega prostora na sonce), zelo dobro pa je prilagajanje moči bliskavice, ki pri fotografiranju od blizu "ne zažge". Pri makro posnetkih imata fotoaparata občasno nekaj težav z ostrenjem.

Delo z Ixusoma je lahko zelo hitro, čeprav ne tako zelo kakor z nekaterimi konkurenčnimi modeli. Vseeno sta za delo pripravljena v dveh sekundah, posamezne fotografije pa lahko izdelujemo vsake tri sekunde, bolj ali manj neodvisno od tega, ali fotografiramo z bliskavico ali brez. Devettočkovno ostrenje navadno traja manj kot sekundo (čas, ki je potreben za sprožitev), če na menuju vklopimo način "quick focus" (kar je novost novih Ixusov), pa je lahko še nekoliko krajše, a manj zanesljivo.

Omenimo še dva priboljška, ki bosta lahko amaterskim fotografom v veliko pomoč. Vgrajeno je tipalo, ki zazna orientacijo fotoaparata med fotografiranjem in to vpiše med podatke EXIF (programi kot npr. ACDSee pa znajo take fotografije avtomatsko "poravnati" oz. obrniti), na voljo pa je tudi panoramsko sestavljanje fotografij (končni izdelek sicer naredi priloženi program PhotoStich).

Ixusa imata tudi (za današnje čase) nekoliko majhen zaslon LCD, a je po kakovosti med najboljšimi - na soncu je dovolj dobro viden.

Canon Ixus 500

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Skupna ocena: 61.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,46 m-neskončno (5 cm-46 cm makro); čas do 15 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 119.900 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdna izdelava, dobri posnetki.

Proti: Občasno nenatančno samodejno prilagajanje beline, težave z ostrenjem pri makro posnetkih.

Canon Ixus 430

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Skupna ocena: 61.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,46 m-neskončno (5 cm-46 cm makro); čas do 15 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdna izdelava, dobri posnetki.

Proti: Občasno nenatančno samodejno prilagajanje beline, težave z ostrenjem pri makro posnetkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji