Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon IXUS 220 HS

Fotoaparati istega izdelovalca so si danes podobni že skoraj kot jajce jajcu in na prvi pogled oziroma na hitro težko ugotovimo, kako se določen model razlikuje od predhodnika. Tehnične specifikacije Canonovega Ixus 220 HS se na primer zelo malo razlikujejo od modela 200 IS, ki smo ga testirali pred enim letom. HS je nova tehnologija (HS - high sensitivity), ki jo uvajajo pri Canonu, z njo pa opisujejo večje "sodelovanje" tipala in procesorja Digic4, kar naj bi dalo boljše rezultate pri fotografiji v slabih svetlobnih razmerah.

Ixus 220 HS pa se od svojih predhodnikov razlikuje po pomembni lastnosti, ki bo marsikoga nagovorila k nakupu. Zna namreč snemati video polne HD ločljivosti (1280 × 1080 p), in to pri solidnih 24 okvirih na sekundo, kar ga dela posebneža v svojem razredu, saj na trgu zaenkrat še ni prav veliko žepnih fotoaparatov, ki bi snemali video v tej ločljivosti. Za povrh je zvok posnet v stereu, kar je sicer vprašljive uporabnosti, pa vendar. Pri ločljivosti 720 p se hitrost zajema poveča na standardnih 30 fps. Kakovost videa je za amatersko rabo več kot dobra. Pri zajemanju je vklopljena tudi dinamična stabilizacija slike. Pri snemanju moramo paziti le na to, da so kadri dovolj osvetljeni, saj imata tipalo in procesor precej manj manevrskega prostora kot pri nižjih ločljivostih.

Ohišje naprave je robustno kovinsko in daje v rokah dober občutek.

Samo delo z aparatom je logično za uporabnike, ki so že držali v rokah Canonove izdelke, preostali pa se bodo hitro privadili. Posebej prikladna je tudi tipka za zajem videa, s katero lahko takoj začnemo snemati, ne glede na to, kakšen način delovanja je nastavljen. Tako ne zamudimo nobenega kadra, ki bi ga sicer lahko, če bi morali še preklapljati med načinom fotografije in videa.

Fotografije so na robovih malce preveč mehke. To je sicer pričakovano glede na majhnost optičnih elementov. Očitno so zaradi tehnologije HS, omenjene na začetku, fotografije, posnete v slabših svetlobnih razmerah, presenetljivo dobre, z malo šuma. Nastavitev občutljivosti ISO3200 torej ni le marketinški dodatek, temveč dejansko daje povsem solidne rezultate. Nikakor pa ne smemo pričakovati čudežev - fotoaparat še vedno daje najboljše rezultate ob (pre)obilici svetlobe.

Glede na tehnične lastnosti bi lahko rekli, da je Ixus 220 HS dober družinski fotoaparat, ki bo našel stalno mesto v žepih na družinskih izletih. Večinoma vedno prazni družinski proračun bi bil hvaležen le za nekoliko nižjo ceno, ki se je v naših spletnih trgovinah ustavila nekje pri 222 evrih. Naprednejši video/foto navdušenci pa bodo pogrešali tudi to, da ni sprejemnika GPS, in malce večjo odpornost proti vlagi (ki je pravzaprav ni).

Canon IXUS 220 HS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 222 EUR.

Za: Dober širokokotni objektiv s stabilizacijo slike, kakovosten video polne HD ločljivosti.

Proti: Cena, mehki robovi slik, ni sprejemnika GPS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji