Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 125 HS

Ixus 125 HS spada med tanjše aparate na trgu, poleg tega je obdan z aluminijastim ohišjem, ki je prijetno in kakovostno na otip.

Tipke so dovolj velike, da ne bodo imeli težav niti tisti z nekoliko okornejšimi prsti, postavljene pa so povsem klasično, kot jih poznamo pri Ixusih, zato smo si z aparatom takoj domači.

Model 125 HS je v nasprotju s tokrat preizkušeno popotniško 500ko bolj namenjen tistim, ki se raje podrobneje posvetijo fotografiji in bodo bolj kot gromozanski zum v svojem žepu cenili dober širokokotni objektiv. Žal je v primerjavi s širokokotnim Ixusom 310 HS iz lanske Canonove kolekcije odprtost zaslonke pri najširšem kotu objektiva skoraj za eno stopnjo manjša.

Tako modelu Ixus 125 HS kot tudi Ixusu 500 HS je dodana nova zabavna funkcija MovieDigest, pregled dogajanja, ki po želji pred vsako fotografijo posname 4 sekunde dogajanja. Nato posnetke samodejno združi v zabaven kratek video ločljivosti 720p, to pa žal potroši nekoliko več baterije.

Sicer se Ixus 125 HS pohvali z zajemanjem videa v polni visoki ločljivosti, ki se začne po pritisku namenske tipke. Med zajemanjem videa je omogočeno tudi optično zumiranje, po želji pa bo Ixus 125 HS zajel tudi počasne videoposnetke nizke ločljivosti pri 240 sličicah na sekundo.

Vrnimo se k fotografskemu delu, kjer kraljuje tipalo z ločljivostjo 16 megapik in majhno občutljivostjo na šum. Zrnatosti glede na visoko ločljivost tipala ni veliko niti pri najvišjih občutljivostih, celo manj opazna je kot pri modelu 500 HS. Le pri nižjih ISO dobro razpoznavne podrobnosti nekoliko izginejo, fotografije pa pri najvišji vrednosti ISO 3200 pridobijo nekaj slabše opaznih barvnih madežev.

Širokokotni objektiv se na najširšem delu pohvali z zelo širokimi 24 mm in majhnim popačenjem sodčkavosti. Zmotijo vijolični robovi na mejah visoko kontrastnih objektov pri najširšem kotu in nekoliko sijoči robovi pri najdaljši goriščnici, ki ne daje takšne ostrine kot široki kot. Dobro se sicer odreže ostrenje, tako v fotografskem kot v video načinu, optično zumiranje pa deluje tudi med videom, vendar je vselej le enostopenjsko.

Novi tenki Ixus je zelo dober aparat, ki se povrh ponaša tudi z zmerno ceno 253 evrov, širokokotnim objektivom z majhnim popačenjem geometrije, zelo dobrim tipalom in naprednimi zabavnimi možnostmi. Kljub temu je v tem segmentu vreden razmisleka tudi lanski Ixus 310 HS, ki na trgu trenutno nastopa z ugodnejšo ceno, a žal tudi dosti zajetnejšim ohišjem.

Canon Ixus 125 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,9; ostrenje 3cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (160-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 253 EUR.

Za: Tenko ohišje, šum, kakovosten širokokotni objektiv, velike pregledne tipke.

Proti: Objektivi letošnje linije so temnejši kot lanski, ostrina objektiva pri najdaljši goriščnici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji