Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 1100 HS

Ixusi slovijo po enostavnem uporabniškem vmesniku in Ixus 1100 HS se lahko še dodatno pohvali z zaslonom, občutljivim na dotik, in nadvse navdušujočimi specifikacijami. Je najtanjši aparat na svetu, s kar 12-kratno optično povečavo in takšnim zaslonom, poleg tega ima tipalo vrste High Sensitivity (oznaka HS). Za oznako stoji tipalo z nekoliko manjšo ločljivostjo, vendar tudi z manjšo občutljivostjo za šum in s tem možnostjo uporabe višjih občutljivosti ISO z manj izgube kakovosti.

Ixusov uporabniški vmesnik glede na prejšnje različice ni posebej spremenjen, zaradi česar bo domač vsem dosedanjim uporabnikom Ixusov, je pa težava ravno v tem, da je kljub prilagojenosti dotikom v praksi delo z menuji manj udobno kot pri upravljanju s tipkami. Sam zaslon je sicer odlični ?

Razmerje stranic zaslona je prilagojeno zajemanju videa, ki ga zna Ixus zajeti v polni HD ločljivosti, in je sicer dovolj kakovosten, vendar kljub uporabi kodeka H.264 vsako minuto zasede dobrih 250 MB pomnilniške kartice. Poleg tega deluje pri premikih nekoliko nezvezno, toliko boljši pa je zvok, ki mu lahko odstranimo tudi šumenje vetra. Med samim zajemanjem videa je omogočeno optično zumiranje, kar je ob podatku, da se 12-kratna povečava začne pri 28 mm in konča pri 336 mm, za žepni aparat izjemna zmogljivost, ki z dobro optično stabilizacijo slike pripomore k širokim možnostim zajemanja. Popačenje sodčkavosti je na najširšem delu objektiva silno majhno, komaj opazno.

K temu velja vsekakor prišteti tudi odlično tipalo, ki se ponaša z malo zrnatosti vse do občutljivosti ISO 800, pa tudi pri najvišji občutljivosti ISO 3200 ostanejo podrobnosti zelo dobro vidne, le v senčnih delih se izgubi nekaj dinamičnega razpona. V primerjavi s konkurenco v določenih okoliščinah razočara le izbira beline, ki je raje bolj hladna kot topla, pa tudi kakšna stopnja kontrasta več včasih ne bi škodovala. Tudi zrnatost ostaja pri takšnih nastavitvah v spodobnih mejah, še posebej ob dejstvu, da odpravljanje šuma ni nastavljeno preveč agresivno. Res pa je, da tudi na tem področju konkurenca ne počiva in z zrnatostjo ne zaostaja veliko niti pri višjih ločljivostih.

Ixus 1100 HS je na papirju skoraj popoln žepni aparat, ki je opremljen prav z vsem, kar si lahko uporabnik zaželi. Vendar mu v praksi ravno to kazi velik del možnosti, da bi bil idealna stalnica v žepu, saj upravljanje z dotiki nima prave uporabniške vrednosti.

Canon Ixus 1100 HS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-336 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,9; ostrenje 1cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3,1 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 386 EUR.

Za: Šum, razpon objektiva s stabilizacijo, HD video polne ločljivosti, optično zumiranje med videom, namenska "dotikalna tipka" za zajem videa, dobra ergonomija in prostor za desni palec, najpomembnejše tipke in zum ostajajo.

Proti: Cena, svetlost objektiva, zajetni video, upravljanje na dotik s časoma postane nadležno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji