Objavljeno: 22.10.2005 12:22 | Monitor Marec 2004 | Teme: nenehni testi

Canon i990

Canon se zadnje čase zelo osredotoča na brizgalne tiskalnike višjega cenovnega razreda, saj so ti modeli kar pogosta tarča zamenjav in nagradenj (za razliko od cenejših modelov, pri katerih hudih novosti že dolgo nismo zasledili). Zadnja taka novost je vrhunski foto brizgalnik A4 z oznako i990.

Gre za evolucijsko nadgradnjo modela i965, ki je še prej izšel iz modela i950. Če smo za i965 ocenili, da se nadgradnja v kakovostnem smislu ni najbolje odrezala, saj so bili izdelki (fotografije) vse preveč rdečkasti (tudi sicer popolne sivine), moramo ugotoviti, da je i990 zadetek v polno. Fotografije, izdelane s tem tiskalnikom, so odlične, brez rastra (razen, če si omislimo precej močno povečevalno steklo) in zelo živobarvne. Celo preveč, smo ugotovili s primerjavo natisnjene strani PDF, ki je pozneje našla pot tudi v "pravo" tiskarno, tako da tiskalnik za grafične profesionalce to vendarle ni (vsaj ne brez veliko ročnih barvnih nastavitev). Vendar pa taka živost godi tiskanju fotografij, ki tako res izpadejo odlične in poudarjene.

In kako to, da so barve tako žive? Pri Canonu so se namesto za šestbarvni tisk odločili za sedembarvnega, le da so se za razliko od konkurentov (HP, Epson) namesto sive barve za sedmo odločili postaviti rdečo. Presodili so, da je povprečnim uporabnikom več do živih fotografij kakor do popolnih sivinskih odtenkov, ki jih je na fotografijah sicer malo.

Poleg dodatne barve je nova tudi tiskalna glava, ki je po novem višja (ima kar 6 × 896 šob, model i965 "le" 6 × 512), brizga le najmanjše 2 pl kapljice (prejšnji model je pri štirih od šestih barv uporabljal 5 pl kapljice), njihovo izstreljevanje pa je hitrejše. Zanimivo, da smo hitrejše tiskanje lahko potrdili le pri tiskanju črnih izdelkov (le 40 sekund za pet strani besedila). Naj opozorimo, da hitrega tiskanja besedil ne smemo ceniti previsoko, saj ima tiskalnik (kot vsi foto modeli) navadno črno barvilo (in ne suspenzijskega), ki se v navaden papir precej vpije (zato so črke videti nekoliko nazobčane) in ni videti črno, temveč sivo. Tiskanje barvnih izdelkov po drugi strani ni pokazalo kakih hudih hitrostnih odstopanj. A to pravzaprav še vedno pomeni, da je i990 najhitrejši fototiskalnik na trgu, blizu mu pridejo le drugi Canonovi tiskalniki. Fotografijo 10 x 15 cm v vrhunski kakovosti smo natisnili v le 27 sekundah, polno stran A4 pa v minuti in 13 sekundah. Seveda tiskalnik tiska do roba, nanj pa lahko tiskamo tudi neposredno, iz fotoaparatov, ki podpirajo Pictbridge (ali pa so Canonovi). Priložena je tudi kaseta za papir velikosti 10 × 15 cm, a jo je nekoliko nerodno uporabljati.

Omeniti moramo še nekaj dejstev, ki jih že dalj časa omenjamo pri vseh Canonovih tiskalnikih. Pogrešamo avtomatsko prepoznavanje papirja (ki ga konkurenca ponuja že dalj časa) in pravo kaseto za papir, moti pa nas tudi to, da se tiskalnik po daljšem počitku kar dolgo čisti (in to potroši tudi kar nekaj črnila). Po nedejavni noči se je zjutraj čistil kar minuto in 20 sekund. Tisti dan čiščenja po tem nismo več zasledili.

Tiskalnik bo naprodaj marca in ker med preizkušanjem zanj ni bilo mogoče dobiti rdeče kartuše (druge so enake kakor pri starejših foto modelih), mu nismo mogli izmeriti cene odtisa. Zato ga na našo lestvico najboljših še nismo mogli uvrstiti, bomo pa to storili, brž ko bo mogoče. Tiskalnik je sicer kakovostno in hitrostno odličen, toda brez znane cene odtisa to ne pokaže celotne slike.

Canon i990

Skupna ocena: 8,55.

Vmesniki: USB.

Cena: 129.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: Je še nismo izmerili.

Izmerjena cena barvnega odtisa: Je še nismo izmerili.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo hitro tiskanje tudi v najkakovostnejšem načinu. Vrhunsko tiskanje fotografij. Tiskanje do roba.

Proti: Nerodni nastavki za tiskanje fotografij 10 × 15 cm. Nekoliko preveč žive barve. Temeljito čiščenje glav po daljšem "počitku".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji