Objavljeno: 23.12.2005 03:12 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Digital Ixus 750

Canon je šele pred kratkim posodobil svoje aparate iz družine Ixus, pa je kljub temu že predstavil izboljšano različico paradnega modela 700, Digital Ixus 750. Aparat, ki je tako navzven kot po zmožnostih skoraj povsem enak predhodniku, se ne more pohvaliti z veliko novostmi. Edina večja razlika v zasnovi je namreč večji LCD zaslon. Ta ima zdaj 2,5-palčno diagonalo, njegova ločljivost pa je 115.000 pik. Večji zaslon ne pomeni, da se je Canon odpovedal optičnemu iskalu - to je še vedno nameščeno nad zaslon. Ker je na zadnji strani manj prostora, so nastavitveni gumbi nekoliko drugače postavljeni: namesto stikala za izbiro načina slikanja je pri 750 vrtljiv gumb.

Aparat ponuja, enako kot predhodnik (opisan v letošnji junijski številki), slikanje z ločljivostjo sedem milijonov pik, objektiv pa omogoča trikratno optično povečavo. Vsi novejši Canonovi digitalci se lahko pohvalijo s procesorjem Digic II, ki je bil najprej namenjen profesionalnim aparatom tega izdelovalca. Tudi Ixus 750 odlikuje zelo hitro delovanje in ostrenje.

Kakovost fotografij in videoposnetkov je enaka kot pri predhodniku, a to smo, ker gre za skoraj povsem enak aparat, tudi pričakovali. Opazili smo rahlo cvetenje na robovih, a če slike ne povečamo na računalniku, ni opazno. Občutljivost za šum je majhna, vendar je pri ISO 400 šum kljub temu že kar opazen. Aparat bi lahko imel nekoliko večjo ločljivost zaslona, s čimer bi velika diagonala prišla bolj do izraza.

Canonov Digital Ixus 750 je le manjša osvežitev modela 700, s katerim se je Canon oborožil pred božično-novoletnimi nakupi. Enako kot pri predhodniku lahko tudi tu zapišemo, da gre za zelo dober žepni aparat, ki sicer ne omogoča naprednejšega ročnega nastavljanja, je pa zato majhen in lahek, kakovost fotografij pa zelo dobra. Spremembe v primerjavi s predhodnikom so le lepotne, večji zaslon pa naj bi pripomogel k še uspešnejšemu boju s konkurenti.

Canon Digital Ixus 750

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; doseg bliskavice 5 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 119.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdno ohišje, hiter vklop in ostrenje.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji