Objavljeno: 12.7.2007 02:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Brother MFC-5440CN

Še ena iz Brotherjeve družine večnamenskih naprav, ki je malce starejša od dvojčkov MFC-440CN in DCP-540CN. Iz imen lahko sklepamo, da je predvsem primerljiva z modelom MFC-440CN, kar pomeni, da premore tudi faks. Ima tudi omrežni priključek in avtomatični podajalnik listov, uporaben pri kopiranju dokumentov z več listi.

Naprava je malce večja kot mlajši tekmec, in to v vse smeri. Spet se zgornji del dvigne, tokrat v stran, in spominja na motorni pokrov pri avtomobilih. V notranjosti sta priključka za USB in omrežje, za razliko od prej omenjenih naprav pa tudi kartuše vstavimo pod pokrov, ne s sprednje strani. Škoda, saj so tako teže dosegljive. Tiskalnik nima bralnika pomnilniških kartic ali priključka USB za fotoaparate (PictBridge). Ob vklopu potrebuje štiri minute za čiščenje, med tem spušča kar nekaj visokih zvokov, in tudi kasneje je malce glasen (sliši se, kot da bi žagal papir, ne pa tiskal nanj).

Največja razlika v primerjavi z novejšim modelom MFC-440CN je hitrost tiskanja. Če je bila pri slednjem povprečna, je tu že počasna. Pri besedilu se še vzdrži, da potrebuje dve minuti in tri sekunde za pet strani besedila, oziroma oseminštirideset sekund pri najhitrejši, draft nastavitvi. A za vektorsko sliko v Corelovem formatu je potreboval osem minut in devetintrideset sekund. Pri svetlečem papirju je bilo še huje, sedemnajst minut in pol. Pri bitni sliki se ni obnesel nič bolje, na svetlečem papirju je za sliko velikosti A4 v Photoshopovem formatu potreboval skoraj triindvajset minut (konkretno dvaindvajset minut in triinštirideset sekund). Za primerjavo omenimo, da je za enako sliko mlajši model MFC-440CN potreboval skoraj deset minut manj. Tudi pri fotografijah smo se kar načakali, na navadnem papirju tri minute in šestnajst sekund, na svetlečem še štiri minute dalj. Za Monitorjevo naslovnico v formatu PDF si je vzel trinajst sekund manj kot četrt ure. Glede na hitrost tiskanja tudi kopiranje ne more biti ravno hitro. Res je, ni hitro, a tu ne gre za visoko kakovostne slike, ki so bile pri tisku najpočasnejše, tako da je kopiranje še kar solidno. Pri optičnem branju potrebuje vedno nekaj sekund več kot mlajša naprava, za branje ene črno-bele strani je potreboval osemnajst sekund.

Tudi kakovost tiska ne preseneča. Omenimo malce slabši tisk besedila, pri katerem se (tako kot pri MFC-440CN) opazi malo razlivanja. Podrobnosti in prelivi so v redu, fotografije oziroma večje slika pa malce slabše kakovosti kot pri omenjenem sorodniku (a je bila, sploh na svetlečem papirju pri najboljši kakovosti, kar dobra).

Zakaj bi se torej odločili za opisano napravo? Zakaj ne bi raje izbrali mlajšega modela MFC-440CN, ki je hitrejši in omogoča rahlo boljši tisk? Razlog je seveda le cena. Glede na to da je strošek odtisa enak, je vprašanje, koliko kupcev se bo odločilo prihraniti tistih devetnajst evrov, kolikor velja prihranek pri nakupu tega tiskalnika.

Brother MFC-5440CN

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Cena: 186,00 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 11 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 18 centov.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena.

Proti: Počasnost tiska in optičnega branja, slabša kakovost tiska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji