Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother HL-8050DN

Brotherjev tiskalnik HL-8050DN sodi med najzmogljivejše laserske tiskalnike tega podjetja. Gre za tiskalnik, ki se s ceno in zmogljivostjo uvršča v srednji razred. Po zunanjosti sodi med bolj simpatično oblikovane izdelke: zaobljene poteze tiskalnik optično pomanjšajo. Kljub temu je zanj treba na pisalni mizi pripraviti kar nekaj prostora, tehta pa dobrih 20 kilogramov.

Da gre za tiskalnik za okolja, kjer se precej tiska, priča že njegova opremljenost. Ima kar dva predala: v večjega spravimo 550 listov, v manjšem predalu pa je dovolj prostora za 150 listov A4. Pri modelu DN, ki je najzmogljivejši izmed tiskalnikov HL-8050, je serijsko vgrajena tudi enota za tisk na obe strani (duplex). Tiskalnik je opremljen z omrežnim vmesnikom, za vse, ki tiskalnika ne bodo priključili neposredno v omrežje, pa sta na voljo tudi vmesnik USB in zaporedni vmesnik.

Tudi tiskalni pogon spada med dokaj zmogljive: 300-megaherčni procesor ima na voljo 64 MB pomnilnika, ki ga lahko razširimo do največ 576 MB. V tiskalnik sicer ne moremo vgraditi diska, je pa zato na voljo mesto za pomnilniške kartice CompactFlash, s katerimi lahko 8050DN vseeno razširimo pomnilniške zmožnosti. Ločljivost tiskanja je največ 1200 × 1200 pik na palec, v minuti pa tiskalnik po navedbah izdelovalca natisne do 34 strani. Odlika tiskalnika je dobra podpora različnim tiskalniškim jezikom. Poleg v tem razredu standardnih PCLa in postscripta podpira tudi nekatere starejše jezike matričnih tiskalnikov, med drugim tudi Epson FX-850 in IBM Proprinter XL, tako da tiskalnik lahko uporabimo tudi v navezi s starejšo programsko opremo.

V praksi se je tiskalnik odrezal dokaj dobro. Pri namestitvi tiskalnika nismo imeli težav: namestitveni program je poiskal tiskalnik v omrežju in ga brez vnašanja podatkov samodejno namestil. Pri tiskanju se HL-8050DN izkaže s hitrostjo. Na prvo stran besedila smo čakali le osem sekund (kar je celo sekundo manj, kot navaja izdelovalec), 50 strani besedila pa smo natisnili v dobri minuti in pol. Enota za tiskanje na obe strani ni najhitrejša: čas tiskanja se v tem primeru podaljša skoraj za dvakrat (pri nekaterih tiskalniki je razlika pri tiskanju na eno ali dve strani namreč zelo majhna). Nad odtisnjenim besedilom smo bili navdušeni, medtem ko je kakovost odtisa bitne slike povprečna: rastri so precej opazni, prehodi pa dokaj nezvezni. Rezultat je precej boljši, če uporabimo postscriptni gonilnik, vendar pa je v tem primeru obdelava dokumenta precej daljša, tako da tiskanje zahtevnejših dokumentov zahteva precej več časa: za PDF naslovnico Monitorja, natisnjeno iz Adobe Acrobat, smo tako potrebovali več kot štiri minute.

HL-8050DN je dokaj zmogljiv tiskalnik, ki se odlično izkaže pri tiskanju besedila, nekoliko manj pa bodo nad njim navdušeni tisti, ki potrebujejo postscriptni odtis.

Brother HL-8050DN

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: Omrežni, USB, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 34 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 550 in 150 listov (predala); PCL6, postscript, Epson FX-850, HP-GL, IBM Proprinter XL; 64 MB/576 MB; tiskanje na obe strani.

Cena: 352.800 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4 tolarje.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 530 40 14.

Za: Dobra kakovost tiska besedila in besedilnih podrobnosti, hitrost, enota za tisk na obe strani.

Proti: Počasnejše tiskanje v postscriptnem načinu in pri tiskanju na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji