Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother HL-2240D

Tiskalnik Brother HL-2240D je del nove serije, za katero Brother ponosno navaja, da obsega naprave, ki so med najmanjšimi na svetu, ko gre za sposobnost tiska na obe strani. Temu bi težko oporekali, saj je ohišje z merami 370 mm × 361 mm × 183 mm nadvse kompaktno in se udobno počuti na pisalni mizi poleg zaslona. Tudi videz je s kombinacijo črne in sive barve dokaj všečen in ne bo kazil urejene delovne površine. Vsi tiskalniki serije HL-2200 so namenjeni predvsem domači rabi in delno manjšim podjetjem in so zasnovani predvsem s tiskanjem besedilnih dokumentov v mislih.

Predal zmore sprejeti do 250 listov, to je tudi največja zmogljivost, saj dokup dodatnih predalov ni mogoč. Večnamenskega podajalnika ni, kar nadomešča namenska reža, v katero lahko ročno vstavljamo liste manjših formatov, a le enega naenkrat. Ta odločitev ohranja nižjo ceno in velikost, zna pa odvrniti nekatere kupce.

Najvišja ločljivost tiskanja je 2400 × 600 pik na palec, kar poskrbi za odličen videz besedila.

Kakovost bitnih in vektorskih slik je slabša, a navsezadnje gre za črno-belo napravo, ki se niti ne pretvarja, da je namenjena takšni rabi. Priloženo barvilo zmore vsega 700 strani, nad tem smo bili malce razočarani, dodatni pa po 2600. Možen je tudi vklop načina za varčevanje, ki zmanjša porabo barvila, a s tem se zmanjša tudi kakovost izpisa. Večina kupcev tega načina verjetno ne bo uporabljala, saj je cena izpisa na stran že tako nizka - manj kot dva centa, kar HL-2240 postavlja v sam vrh varčnosti.

Kot smo že omenili, testirana naprava omogoča tiskanje na obe strani. To opravlja brez težav, a za to porabi precej več časa kot za tiskanje na eno stran. Kot zgled je za tri kopije devet strani dolgega poročila porabila minuto in enajst sekund, ob uporabi dvostranskega načina pa kar dve minuti in dvainštirideset sekund. Na splošno je hitrost tiskanja nekje v povprečju in zadošča za normalno rabo. Pri tiskanju besedila se je povprečje ustalilo pri malce več kot 24 listih na minuto. Velja še omeniti, da je glasnost med obratovanjem prijetno nizka.

Mali Borther nas je prijetno presenetil z majhnostjo in uporabnostjo. Če k temu prištejemo še nizko ceno same naprave, pa tudi nizko ceno tiskanja, ga brez zadržkov priporočamo za domačo rabo, če le ne boste preveč pogrešali večnamenskega podajalnika. Zaradi odsotnosti omrežnega priključka pa je manj priporočljiv za podjetja.

Brother HL-2240D

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto (ČB).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL5, PCL6, PostScript 3, 8 MB.

Cena: 118 EUR (cena natisnjene ČB strani: 1,8 centa).

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Za: Cena izpisa, tisk na obe strani, majhnost.

Proti: Ni večnamenskega podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji