Objavljeno: 17.5.2005 15:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother HL-2030

Brotherjev model HL-1430 je bil na naši lestvici kar dolgo na prvem mestu, predvsem zaradi razmeroma dobre opremljenosti in cene, ki je bila sprva bistveno nižja kot pri konkurenci. Počasi pa so se cene konkurentov začele nižati in 1430 je naenkrat postal razmeroma drag. Očiten znak, da izdelovalec pripravlja zamenjavo, ki bo stanje popravila. Ta zamenjava se imenuje HL-2030 in je manjša, v vseh pogledih boljša in hkrati cenejša, kot je bil HL-1430. Vendar ni brez slabosti.

HL-2030 na mizi zasede le malo prostora, čeprav med najcenejšimi laserji najdemo tudi modele, ki so še manjši. Ima kaseto za papir, ki sprejme do 250 listov, nad njo pa je večnamenski podajalnik, ki ga lahko uporabimo za tiskanje na poseben papir ali npr. kuverte. Na računalnik ga priklopimo prek USB (za doplačilo je na voljo tudi brezžični (11 Mb/s) vmesnik). Opisni jezik je GDI, kar pomeni, da je tiskanje hitro, če le nimamo predpotopnega računalnika (obdelavo opravlja procesor računalnika). Priloženi so tudi gonilniki za MacOS in celo za Linux.

Tiskalnik je precej hitrejši od predhodnika, čeprav po navedbah izdelovalca to ni zelo očitno. Zmore 16 strani na minuto, prva stran pa naj bi bila natisnjena v manj kot desetih sekundah ("<10 s" očitno postaja magična vrednost, ki jo je treba vsaj zapisati, če se je ne že tudi držati). Žal se izkaže, da ni tako, saj je tako hiter le, ko je popolnoma ogret. Že po nekaj minutah počitka se toliko ohladi, da traja tiskanje prve strani 15 sekund, po še daljšem počitku pa celih 23 sekund. No, to je še vedno veliko bolje kot 28 sekund, kolikor je potreboval HL-1430. Tiskanje je za ta cenovni razred hitro (vendar tudi precej glasno), saj za 15 strani besedila potrebuje le nekaj več kot minuto, za devet strani poslovnega poročila z grafikoni pa minuto in 48 sekund. No, če hitrost izračunamo iz časa tiskanja 50 strani dolgega dokumenta, se številka vendarle ustavi le pri 13,7 strani na minuto. Tiskanje kompleksnih dokumentov (npr. naša naslovnica PDF) je nadpovprečno hitro, k čemur največ pripomore arhitektura GDI in uporaba procesorja računalnika (Pentium 43 GHz). Pomnilnika je 8 MB, vendar se izkaže kot premajhen za najkakovostnejši tisk velikih bitnih slik, tako da tiskalnik ločljivost samodejno zniža. A tega s cenejšimi tiskalniki najverjetneje tako ali tako ne bomo počeli. Zanimivo pa je spomniti, da ima Hewlett-Packardov model 1020 le 2 MB pomnilnika, pa sliko natisne brez težav. Očitno je arhitektura gonilnikov pomembnejša od same velikosti pomnilnika.

Tiskalnik ima strojno ločljivost 600 pik na palec, programsko pa jo zmore povečati na 1200 dpi (Brother temu pravi ločljivost 1200HQ). Zanimivo, da je ta ločljivost na voljo le v Oknih. Kakovost natisnjenega besedila je odlična, zelo dobro so vidne tudi podrobnosti, velike dve piki, nekoliko manj smo bili navdušeni nad sivinskimi prelivi, ki so precej sunkoviti.

Slaba stran tiskalnika je cena izpisa, saj smo iz cen barvila in valja izračunali, da je 8,75 tolarja, to pa je na zgornji meji cenejših tiskalnikov. Opozoriti še velja, da je ob nakupu priložena le do polovice napolnjena posoda z barvilom.

Brother HL-2030

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (1200 programsko).

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); GDI; 8 MB.

Cena: 31.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 8,75 tolarja.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 530 40 10.

Za: Ugodna cena..

Proti: Visoka cena izpisa, težave s podvajanjem dela slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji